Ideja za ručak! Pržene lignje s blitvom na dalmatinski

Tko može odoljeti ovom ukusnom jelu… Ako niste nikad pripremali pržene lignje, pogledajte video prilog.Prije no što počnemo čistiti lignje, ogulimo oprane krumpire koje opet operemo i narežemo na kocke te ih stavimo kuhati u slanoj vodi. Pristavimo vodu za blitvu, očistimo je, operemo i razdvojimo peteljke od lišća. Kada nam voda u kojima se kuhao krumpir zakuha, oberemo i bacimo pjenu koja se stvorila. Kada voda za blitvu zakuha, posolimo je i stavimo kuhati prvo peteljke pa kad one omekšaju dodamo lišće te nastavimo kuhati. Po tvrdoći peteljki znat ćemo da nam je sve zajedno kuhano (oko 7-10 minuta od kada voda opet prokuha). Uz to što smo očistili krumpire i blitvu, očistimo i češnjak te ga narežemo na sitne kockice.

Priprema liganja

Na red su i došle lignje. Očistimo ih na sljedeći način: cjelokupnu količinu liganja potopimo u vodu, pa pod vodom prstima razdvojimo krakove od tijela liganja, izvlačeći im utrobu zajedno s kracima. Krakove od utrobe odvojimo malo ispod očiju, to radimo pod vodom, jer iz očiju može prsnuti crnilo. Stavimo krake u posebnu čistu vodu, a iz tijela izvučemo mekanu kost i ostatak utrobe te očišćeno stavimo zajedno u vodu s krakovima, sve temeljito operemo (neke imaju dosta pijeska pa je to dobro isprati s puno vode!) i ocijedimo od vode. Lignje narežemo na kolutove debljine 2 cm, a krakove, ako su veći, prepolovimo uzdužno. Za ovu priliku, da lignje dobro osušimo, možemo koristiti i stolnjak ili kuhinjske krpe, jer tajna dobro prženih liganja leži u tome da se lignje moraju dobro prosušiti, da u dodiru s brašnom ne naprave “blato” odnosno da se brašno ne “zgruda”.

Dobro osušene lignje možemo sada obrašniti. U plastičnu vrećicu stavimo brašno i osušene lignje (viška brašna može se riješiti i cjedilom), pa u vruće ulje spuštamo onoliko liganja, otresenih od viška brašna, koliko nam je široka posuda, da se svaka lignja ravnomjerno prži u ulju. Pri tome je važno imati na umu da dodavanje liganja u ulje smanjuje temperaturu ulja i mogućnost da se lignje “kuhaju” u ulju, a to nipošto nije dobro, jer će tada biti masne, što naravno želimo izbjeći.

Priprema priloga

Za vrijeme dok pržimo lignje prigotovimo prilog: skuhanu i ocijeđenu blitvu narežemo na sitnije, pa u posudu u kojoj ćemo prigotavljati na malo maslinovog ulja kratko propržimo češnjak i na njega dodamo blitvu, od vode ocijeđene kuhane krumpire, začinimo solju i paprom, podlijemo s malo vode u kojoj se kuhala blitva. Podlijemo s još maslinovog ulja te miješamo pirjajući dok ne dobijemo lijepu kašicu, s time da krumpire malo podrobimo, ali opet toliko da se vide u kaši.

Pri prženju liganja postoji mogućnost da ulje prsne i padne na kožu. Potrebno je odmah skinuti dio odjeće gdje je vrelo ulje i pod hladnom vodom ohladiti mjesto gdje je opečeno. Za tu priliku koristi se određena mast na bazi ribljeg ulja. Po preporuci s ljekarnikom ili liječnikom maže po opeklini. Ako je opeklina jača (pojavljivanje mjehura – plika) svakako je dobro potražiti medicinsku pomoć. No vjerujemo kako do ovoga ipak neće doći!

Za ovaj ručak Vam je potrebno:

za 2 – 3 osobe

0,7 kg liganja (ako nema jadranske poslužit će i patagonijska ili kalifornijska)

0,15 kg oštrog brašna

sol

suncokretovo ulje

za prilog:

0,5 kg blitve

0,4 kg bijelog krumpira

2 češnja češnjaka

sol, papar

maslinovo ulje

Uživajte u jelu!

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci