Ugly fruit (ružno voće)

Slika govori više od 1000 riječi. Ovo voće je stvarno ružno. Raste na Jamajci, plod mu se zapravo zove tangelo i vrlo je slatkog okusa.

Jamajka je dom tangela i križanac je između grejpa, Seville naranče i mandarine. Može izgledati ružno, ali jako je ukusno. Voće je najbolje je kupiti između travnja i prosinca. Lagano pritisnite kože tangela, ako je zrelo i spremno je za konumiranje. Jednostavno se oguli  koža i jede kao mandarina. Oštrog je okusa, ali sladak. Koristite tangelo zajedno s drugim voćem kao ukusnu voćnu salatu, ili je poslužiti za doručak narezanu na tanke kriške. Tangelo je idealna zamjena za mandarine i  naranče u azijskim receptima salata.

Tangelo je u zadnjih dvadesetak godina postao izuzetno popularno voće. Nastao je kao hibrid grejpa i mandarine-C.paradisi x C.reticulata na Floridi 1897.koji je napravio Walter T.Swingl. S druge strane, na Karibima i Floridi su postojali  spontani hibridi ove dvije vrste. Odlikuje ih specifičan ukus, koji pomalo podsjeća na mandarine,ali sa mnogo više kiseline. Kora je crveno-narandžasta, tanka, usko pripijena (rijetko blago odvojena), uz meso narandžaste boje. Otpornost se kreće u razmaku 3-5°C. Glavne sorte  su: “Minneola” (kod nas poznat kao minjola, koji je, izgleda, postao uobičajen za sva tangela i ujedno najčešća sorta na našem tržištu), prepoznatljiva po relativno velikim plodovima i ispupčenjem na bazi i “Orlando”, sa nešto manjim plodovima više narančaste boje i bez ispupčenja na bazi. Nastali su križanjem Duncan x Dancy. Nešto manje poznat kod nas je “Ugly”,više spljoštenog i prilično nepravilnog oblika(eng.ugly-ružan) i nešto svjetlije boje,nastao na Jamajci od mandarine i grejpa nepoznate sorte.U novije vrijeme su poznata i dva talijanska hibrida, “Mapo” i “Melinghina” (Duncan x Avana).

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci