Jackfruit

Jackfruit je voće u obliku velike dinje. Plod je sive boje kože, a sadrži i velik broj sjemenki odnosno zrna koja su veličine golubljeg jajeta. Kada se peku na žaru, imaju okus kestena. Plod je žute boje i sočan je, slatkog je okusa ima i snažan miris.

Tako je napisao Simon de la Loubere, francuski posjetitelj Tajlanda u 17. stoljeću, a njegov opis ovog voća još uvijek vrijedi. Tajlanđani jedu to voće samo, uz sladoled ili pomiješan s drugim voćem i kokosovim mlijekom kao kompot. Kuhanje sjemena našlo je svoj put u mnogim jelima.

Nutritivna vrijednost: Puno vitamina A, sumpor, kalcij i fosfor

plodonošenja sezona: siječanj

Skladištenje svježe se možedržati u hladnjaku 5-7 dana, a može se i duboko zamrznuti (2 mjeseca)

Jackfruit postaje slađi što više dozrijeva. Poslužuje se rashlađenoslužila rashlađena, meso je hrskave strukture. Uz svoju prirodnu slatkoću i miris jackfuit se često u tajlandskoj kuhinjji koristi da bi se poboljšao okus nekih jela, kao što su bogati tradicionalni domaći led kokosvrhnje, Ruam Mit svjetli desert s mladim mesom kokosa, s rezancima od rižinog brašna, sirup i malo kokosovog mlijeka prekrivono nastruganim ledom ili Jackfruit poslužen s ljepljivom rižom. Pržen u dubokom ulju jackfruit je također popularan međuobrok i desert. Sladoled s okusom ovog voća dobiva sve više na popularnosti.
Iskoristivost ovog višenamjenskog voća: svaki dio jackfruita je jestiv pa čak i lišće, cvijeće i sjemenke, sadržane u ukusno jelo kao što su curries ili serviranog s Nam prik čili umakom.

Raste na jugozapadu Indije, u Bakgladešu, Filipinima i Šri Lanki. Smatra se da je najveći plod koji raste na drvetu. Pulpa u kori puna je sjemenki i okusom podsjeća na ananas. Vrlo je ukusno kad se ušećeri.

Thai: Ka-Noon

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci