U Hrvatskoj 80% djece starije od 15 godina pije kavu svakodnevno

Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka i globalno 57% djece starije od 15 godina pije barem jednu šalicu kave tjedno. Velike su razlike od zemlje do zemlje.

U Hrvatskoj čak 80% potrošača starijih od 15 godina pije kavu svakodnevno, dok u Kini, na primjer, ima oko 17% kavopija. U Indiji ih je 41%, u SAD-u 64%, Brazilu 71 %. U Italiji gotovo svatko pije kavu, pokazuje istraživanje GfK.
Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka i globalno 57% djece starije od 15 godina pije barem jednu šalicu kave tjedno. Velike su razlike od zemlje do zemlje.

U istraživanju se navodi da je kod Talijana ispijanje kave stvar srca. Oni su uživanje u kavi pretvorili u umjetnički fenomen. Ali zašto? Kako to da u zemlji, koja uopće ne uzgaja  kavu, postoji tako velika strast prema pravoj mješavini zrna kave, pravom načinu pripremanja, pravoj atmosferi ispijanja, čak i pravom tipu kave za pojedine dijelove dana?

Iz GfK poručuju da se odgovor na ta pitanja može doznati pomoću ConX-a, alata mjerenja potrošačkog iskustva  koji su razvili.

Kada su u pitanju količine ispijene kave, tada nisu prvi Talijani nego Nijemci koji vode među Europljanima. Prosječno kućanstvo u Njemačkoj godišnje troši 10,2 kilograma kave. U Ukrajini ili Rusiji to je tek oko 1,4, odnosno 1,2 kilograma kave. No to je uglavnom instant-kava koju Talijani gotovo i ne bi pogledali.

No kod kave važna je i uloga ambijenta. Tako, na primjer, Talijan preferira ispijanje (gotovo svakodnevno) svoje kave u određenom kafiću u kojem voli atmosferu, način usluge – jednostavno to odgovara njegovu stilu, pokazuje istraživanje GfK.

Izvor: Večernji.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci