Crveno vino je ključ dobre linije

Želite li okrenuti leđa debljanju i istovremeno uživati, počastite se čašom crnog vina.

Stižu dobre vijesti za sve koji redovito uživaju u čaši crnog vina. Naime, američki su istraživači ustanovili kako sastavnica crnog vina piceatanol može odgoditi stvaranje mladih masnih stanica i spriječiti njihov rast u zrele stanice. Jednako tako je odgovorna za zaštitu tijela od srčanih i neurodegenerativnih bolesti, ali i određenih vrsta raka.

Blokira sposobnost inzulina da aktivira gene i provede daljnje faze stvaranja masnih stanica. Samim time, ovaj nas spoj doslovce štiti od pretilosti. Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Purdue iz Indiane, a tvrde da se spomenuti spoj također može pronaći i u borovnicama i marakuji.

“Piceatanol mijenja tajming ekspresije gena, njihove funkcije i djelovanje inzulina za vrijeme adipogeneze – procesa pri kojem mlade masne stanice sazrijevaju”, objasnio je Kee-Hong Kim, voditelj studije.

Njegov tim trenutno radi na poboljšanju stabilnosti topivosti piceatanola kako bi se stvorio biološki učinak. Ovaj je spoj po sastavu sličan resveratrolu koji pripada fitokemikalijama – antioksidansima i štite tijelo od razvoja bolesti. Studija je objavljena u časopisu Journal of Biological Chemistry. 

Izvor: Ordinacija.hr

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci