Trikovi s maslacem

Kad recept sadrži maslac, nemojte ga nikako mijenjati margarinom. Ništa nema okus poput pravog maslaca, a uz nekoliko trikova doznati ćete i kako izvući ono najbolje iz njega.

Tajna savršenog umaka je priprema tog jela na maslacu (ne na ulju) i u dodavanju hladnog maslaca na kraju kuhanja. Izrežite maslac na kockice i dodavajući jednu po jednu, lagano miješajući u vrući umak na laganoj vatri. Nastavite dodavati maslac i miješati sve dok se potpuno ne otopi. Na 250 ml umaka koristite oko četvrtine šalice maslaca. Kad se hladni maslac polako dodaje u vruć umak, jednakomjerno će se rastopiti i bolje se stopiti s umakom.

Ako u receptu za kekse i kolače trebate koristiti omekšali maslac, morate znati da maslac treba biti toliko mekan da ostaje udubljenje kad ga dirate prstima, ali ne smije biti toliko mekan da možete prstom probiti kroz njega.

Pripazite da nema mrvica hrane u maslacu, jer će se tako prije pokvariti. Ostavite sa strane malu porciju maslaca, bilo u hladnjaku ili na radnoj površini koju ćete koristiti isključivo za mazanje na kruh. U tom slučaju najbolje je koristi zasoljeni maslac, jer sol u njemu služi i kao konzervans.

Kako biste zadržali svjež okus maslaca, na sobnoj temperaturi u poklopljenoj posudi držite samo količinu maslaca koju mislite potrošiti u sljedeća dva do tri dana. No tijekom vrućih ljetnih dana maslac na sobnoj temperaturi smijete držati najviše jedan dan.

Svježinu maslaca održat ćete i ako ga dobro omotate. Pažljivo ga zamotajte u papir koji u sebi sadrži foliju i odrežite taman toliko koliko vam je potrebno, a ostatak zatim zamotajte u papir.

Maslac je najbolji dok je svjež. Kako bi se svježina očuvala što dulje, kupujte samo količinu maslaca koju namjeravate iskoristiti u sljedećih tjedan do dva. Ako naletite na povoljnu cijenu maslaca u dućanu, a svjesni ste da ga nećete moći iskoristiti unutar tih tjedan ili dva, najbolje je da ga zamrznete i tako sačuvate svježinu okusa.

Ako ga pak namjeravate zamrznuti na dulje, narežite ga na manje komade (oko 100 g) i svaki komad posebno zamotajte u plastičnu foliju koju ćete zatim staviti u zatvorenu posudu ili vrećice za zamrzavanje. Na taj ćete način lakše uzimati manje komade maslaca i izbjeći ponovno zamrzavanje.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci