Tko su bile prve pivopije?

Dugo se mislilo kako su još Sumerani prvi uživali u pivu, ima ih koji misle da se pivo pilo još u neolitu. Netom objavljeno istraživanje pak tvrdi: mnogo je vjerojatnije da je današnje pivo razmjerno nov napitak.

Peter Damerow, povjesničar i znanstvenik s instituta Max Planck u Berlinu je na žalost preminuo u studenom prošle godine, ali njegovo opsežno djelo je tek sad uzbudilo i njemačke povjesničare – i pivopije.

Drevni narodi jesu pili nekakav napitak – ali je li to bilo pivo?

Damerow se pozabavio takozvanim “sumeranskim pivom”, odnosno s dijelom povijesti drevnog naroda koji je živio na području današnjeg Iraka. Analizirajući sastojke i pokušavajući dokučiti način fermentacije prije 6000 godina, njemački znanstvenik je došao do zaključka kako je konačan proizvod tog doba, na sumeranskom se zvao “bappir”, sadržavao prenizak udio alkohola kako bi se uopće mogao zvati pivom.

“Obzirom na naše ograničeno poznavanje procesa proizvodnje piva kod Sumerana, zapravo ne znamo je li konačan proizvod uopće sadržavao alkohol. Ne možemo točno znati ni je li ono što su pili Sumerani mnogo sličnije kvasu nego, na primjer njemačkom pivu”, objašnjava Damerow. On je naravno analizirao i “Himnu Ninkasai” – što je bila sumeranska božica piva i što je najznačajniji dokument iz tog doba koji slavi “bappir” i koji je nastao negdje oko 1800. prije Krista. Ali on je ukazao kako ni u tom dokumentu nema ni slova o sastojcima tog napitka niti o postupku fermentacije.

“Pivo potječe od juhe, ne od kruha”

Muškarac nosi hljebove

Mediteran ima drugu kulturu pripreme žitarica

Franz Meussdörffer, profesor znanosti o prehrani sa Sveučilišta u Bayreuthu, donekle se slaže sa svojim preminulim kolegom, jer ukazuje i na problem definicije piva: “Pivo kakvog danas poznajemo je potpuno drugačije od onog kakvo se pripremalo u staro doba. Današnje pivo potječe sa sjevera Europe gdje nije bilo poznato pečenje kruha, nego priprema juhe od žitarica.” Utoliko i on smatra kako su kulture Mediterana u najboljem slučaju došle do svojevrsnog “instant-piva” koje je imalo malo alkohola. Ipak, Meussdörffer ističe da su i to bili alkoholni napici.

Martin Zarnkow s minhenskog Tehnološkog fakulteta, koji je surađivao s Dammerowom, ipak se ne slaže sa zaključkom kojeg je iza sebe ostavio njegov kolega: “Sumerani nisu otkrili pivo, nisu niti Egipćani, kao što neki vjeruju. Neke teorije ukazuju kako se pivo počelo proizvoditi u neolitskoj revoluciji, prije više od 11 tisuća godina.” I on misli kako je taj napitak sadržavao alkohol – i da se po svim pravilima onda može zvati pivom. On je sudjelovao u Tall Bazi eksperimentu, gdje su znanstvenici na licu mjesta pokušali rekonstruirati proces proizvodnje. Hladnim muljanjem žitarica su dobili napitak kojem se mogao mijenjati sadržaj alkohola tako da se mijenjao sadržaj vode u smjesi.

Civilizacije alkoholičara?

Razvoj čovjeka

Kad je otkriveno pivo? Preciznog odgovora još – nema

Drugi znanstvenici, poput kanadskog profesora Maxa Nelsona sa Sveučilišta Windsor, ipak su skloni pridružiti se sumnjama Petera Damerowa kako je to drevno pivo ipak bilo sličnije kvasu, napitku od žitarica poznatom na istoku Europe. Argument u tom smjeru su i pisani dokumenti starodrevnih naroda u kojima se čak i djeci dijeli i po nekoliko litara tog napitka na dan.

Čak i s niskim postotkom alkohola to bi značilo da u tim drevnim civilizacijama praktično nije bilo trijeznog čovjeka na ulici, tako da i profesor Nelson smatra kako je “prilično vjerojatno da su takvi fermentirani napici, koji su spravljeni da se piju brzo, imali veoma malo ili bili bez alkohola, kao što je kvas”.

Autor: John Blau (aš)

Odg. ured: A. Jung-Grimm

Izvor: Deutsche Welle

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci