Tajna dugovječnosti se krije u turskoj kavi

Umjerena konzumacija turske kave može smanjiti rizik od krvožilnih bolesti. Samo 0,1% Europljana ima više od 90 godina, no na grčkom otoku Ikariji taj postotak iznosi punih 1%.

To se smatra jednom od najvećih stopa dugovječnosti na svijetu, a što je još bolje, ti otočani duboku starost dožive obično dobrog zdravlja. Jedan od ključnih faktora tog fenomena krije se u kavi. Dugovječnost je najčešće rezultat kombinacije niza povoljnih okolnosti, a u njima uživaju stanovnici grčkog otoka Ikarije, na kojemu žive neki od najdugovječnijih ljudi na svijetu. Nova studija usredotočila se na povoljno djelovanje kave, čije je ispijanje ritual na Ikariji. Dr. Gerasimos Siasos, liječnik i profesor na Sveučilištu Atena, sa svojim je timom istraživao utjecaj ispijanja kave na dugovječnost otočana. Posebno su se usredotočili na vezu između navika ispijanja kave i funkcije endotela – sloja stanica kojim su obložene krvne žile na koje negativno utječu starenje i neke životne navike (poput pušenja). Znanstvenici su se usredotočili na kavu jer su nedavne studije pokazale da umjerena konzumacija kave može neznatno smanjiti rizik od krvožilnih bolesti te da može imati i pozitivan utjecaj na zdravlje endotela. Proučili su 673 stanovnika Ikarije starijih od 65 koji stalno žive na otoku. Istraživači su slučajnim odabirom izdvojili 71 muškarca i 71 ženu koji su sudjelovali u studiji. Liječnički tim ih je pregledao i ispitao o životnom stilu i ispijanju kave. Testirali su i funkciju endotela svakog sudionika istraživanja. Znanstvenici su ispitali i koju vrstu kave piju, a 87% sudionika svakodnevno je konzumiralo tursku kavu. Stručnjacima je bilo posebno zanimljivo što su ispitanici koji su pili tursku kavu imali bolju funkciju endotela nego oni koji su pili druge vrste kave. Čak i u onih koji su imali visok tlak, turska kava bila je povezana s boljom funkcijom endotela, bez lošeg utjecaja na krvni tlak.

– Turska kava, koja je puna polifenola i antioksidansa te sadrži umjerene količine kofeina, čini se, ima veze s većim zdravstvenim koristima u usporedbi s drugim načinima ispijanja kave – zaključio je dr. Siasos. Nova studija donosi novu vezu između prehrambenih navika i kardiovaskularnog zdravlja. S obzirom na to koliko se kave ispija diljem svijeta i na činjenicu da čak i mali zdravstveni učinci jedne vrste kave mogu imati velik utjecaj na javno zdravlje, ova studija pruža zanimljivu polazišnu točku. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se dokumentirao utjecaj ispijanja kave na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Studija je objavljena u stručnom časopisu “Vascular Medicine”. Zanimljivo je da se najviše kave zapravo pije u Finskoj, Danskoj, Švedskoj i Austriji, a ne u Turskoj. (T.K.)

Izvor: Glas Slavonije

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci