Od ovog se zaista može dobiti rak dojke

Rizik se povećava i ako žene pije tri ili četiri čaše vina na tjedan. Istraživanje je pokazalo da žene koje piju alkohol redovito tijekom 20-ih i 30-ih godina života imaju veće šanse oboljeti od tumora dojke kasnije u životu, bez obzira ako kasnije piju manje vina ili drugog alkoholnog pića.

Stručnjaci su obično navodili da sedam srednje velikih čaša vina tjedno ne predstavlja problem. Međutim, iako zbog čaše vina na dan neće postati ovisne, dnevne doze alkohola ostavljaju trag na ženskom organizmu.

Zaključili su to znanstvenici sa Sveučilišta Harvard te američke bolnice Brigham And Women’s u Bostonu, pregledavajući podatke 105.986 žena u dobi od 30 do 55 godina.

Rezultate istraživanja objavili su u Journal of the American Medical Association.

Veza alkohola i raka dojke?

Rak dojke je najčešći oblik tumora kod žena, a statistike pokazuju da će jedna od osam žena oboljeti od ovog oblika tumora. Većina oboljelih je starija od 50 godina, no bolest se javlja i kod mlađih žena.

Znanstvenici smatraju da alkohol povisuje razine ženskog hormona estrogena, za koji se smatra da uzrokuje rast tumora. Profesor Karol Sikora, specijalist za tumore iz CancerPartnersUK, kaže: ‘Veza između unosa alkohola i raka dojke je vrlo komplicirana. Već neko vrijeme znamo da čak i male količine alkohola utječu na hormone. No, nisu sve žene jednako pogođene.’

Ova studija je još jedan dokaz o povezanosti i male količine alkohola s većim rizikom od raka dojke. Apstinencija od alkohola, zdrava prehrana i kretanje mogu znatno smanjiti rizik od obolijevanja.

Izvor: Magazin.net.hr

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci