Skladištenje maslinovog ulja i dalje jedan od najvećih problema kvalitete maslinovog ulja

Stručni skup u HGK – ŽK Split okupio renomirane sudionike Kontrola kvalitete maslinovog ulja na hrvatskom tržištu naziv je okruglog stola koji je u organizaciji HGK – Županijske komore Split održan u četvrtak, 22, rujna u splitskoj Komori.

Cilj je skupa bio okupiti ključne dionike uključene u lanac proizvodnje, prodaje i nadzora kvalitete maslinovog ulja, kako bi se stekao uvid u proces kontrole kvalitete maslinovih ulja koja se prodaju u trgovinama u Hrvatskoj te kvalitetno informirali potrošači i gradilo povjerenje.

“Na organizaciju ovog okruglog stola, koji održavamo pred početak berbe maslina, odlučili smo se na inicijativu naših članica te ponukani čestim informacijama u javnom prostoru koje se tiču upitnosti kvalitete maslinovog ulja na našem tržištu i kontrole iste, što posljedično dovodi do zbunjivanja potrošača i stvaranja nepovjerenja koje šteti i potrošačima i proizvođačima. Cilj nam je danas razgovarati o kontroli kvalitete maslinovog ulja kako bismo se svi skupa što bolje i kvalitetnije informirali o ovoj temi’’, poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

foto: HGK – ŽK Split

Tomaš je naveo da Hrvatska gospodarska komora proteklih 25 godina provodi vizualno označavanje hrvatskih provoda i usluga znakovima kvalitete, a sedam je dalmatinskih proizvođača čija ulja nose znakove ”Izvorno hrvatsko” i ”Hrvatska kvaliteta”. ”Rado se odazivamo na ovakve rasprave budući da je HGK naš partner u donošenju propisa i u njihovoj provedbi, a ovaj današnji panel je važan u promidžbi mediteranske poljoprivrede, što je u posebnom interesu Ministarstva”, poručila je ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede RH Sandra Zokić, koja je iznijela podatke vezano za proizvodnju i potrošnju maslinovog ulja u Hrvatskoj te uvoz.

foto: HGK – ŽK Split

Predstavnica Državnog inspektorata Renata Matić je navela da Inspektorat redovno provodi službene kontrole maslinovih ulja, kako u maloprodaji tako i u proizvodnji. Kontroliraju se hrvatska kao i ulja iz drugih država članica EU, a u nadzorima se kontrolira označavanje, sljedivost te se ulje uzorkuje radi potvrđivanja kategorija i autentičnosti.

Uz predstavnice Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata, u raspravi su sudjelovali i voditeljica Odjela za kemijske analize hrane i predmeta opće uporabe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije doc.dr.sc. Zlatka Knezović, vanjska stručna suradnica Zadružnog saveza Dalmacije dr.sc. Sandra Petričević, Nataša Borčić iz Biotechnicon poduzetničkog centra, stručnjakinja za maslinova ulja mr. sc. Zorica Jurišić kao i sami proizvođači i prodavači maslinovog ulja. Kako se moglo čuti, najčešća pogreška koja se u nadzorima i kontroli nađe je krivo deklariranje, odnosno da ulje pod etiketom ekstra djevičanskog bude djevičansko.

Kao jedan od najvećih problema istaknuto je skladištenje ulja, budući da ukoliko nije dobro skladišteno ulje mijenj k. Opći je zaključak da su na hrvatskom tržištu kvalitetna ulja, nadzori se sustavno provode, problem je generalno u malim količinama maslinovog ulja koje se konzumiraju, a u tu svrhu svi su sudionici naglasili važnost edukacija od rane dobi. Iz tog razloga, na današnjem su okruglom stolu bili prisutni i učenici Srednje škole “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića i Turističko-ugostiteljske škole iz Splita, a isto je ujedno i jedan od ciljeva prošle godine otvorenog Muzeja masline na Klisu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2021. godini u Hrvatskoj je proizvedeno 2.947 tona odnosno 32.036 hl maslinovog ulja. Potrošnja maslinovog ulja po glavi stanovnika u 2020. godini u Hrvatskoj je iznosila oko 2 litra, dok je europski prosjek potrošnje oko 4 litre po stanovniku. Hrvatska proizvodnja maslinovog ulja nedostatna je za domaće potrebe te uvoz, najviše iz Španjolske i Italije, daleko premašuje izvoz.

Unatoč izazovima poput usitnjenosti posjeda, starosti nasada i prevladavajućeg ekstenzivnog načina uzgoja pozitivni rezultati vidljivi su kroz kontinuirani rast površina pod maslinama, izgradnju i modernizaciju pogona za preradu ploda maslina i suvremenih tehnologija prerade.

Šest priznatih europskih oznaka izvornosti hrvatskih maslinovih ulja, visoka kvaliteta koja se potvrđuje na međunarodnim natjecanjima i ocjenjivanjima, iskustvo i tradicija proizvodnje te veliki potencijal prirodnih resursa za povećanje obujma proizvodnje, dobar su smjer daljnjeg napretka sektora na kojem, složili su se panelisti, treba zajednički i kontinuirano raditi.

Tekst: HGK – ŽK Split

Naslovna fotografija: Gric Gric

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci