Rast potrošnje proizvoda ribarstva i akvakulture

Ministarstvo poljoprivrede provelo je novo istraživanje o potrošnji proizvoda ribarstva i akvakulture u Hrvatskoj za 2020. i 2021. godinu s ciljem utvrđivanja dostupnosti proizvoda ribarstva i akvakulture i potrošnje po glavi stanovnika, a podaci govore o trendu rasta.

Kako bi se izračunala potrošnja po glavi stanovnika, izračunata je dostupna ponuda proizvoda koja je podijeljena s brojem stanovnika, uzimajući u obzir sve dostupne podatke, preciznu destinaciju proizvoda i potrošnju stranih turista. Naime, imajući u vidu značajan broj godišnjih posjetitelja u Republici Hrvatskoj, procijenjena je potrošnja stranih turista za navedene godine te je ista oduzeta od ukupne dostupne neto ponude i nije uzeta u obzir prilikom izračuna potrošnje proizvoda ribarstva hrvatskog stanovništva.

Unatoč padu dostupne ponude u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu, u 2021. godini ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture raste te je s 88,8 tisuća tona za gotovo 13,7% viša u odnosu na 2020. godinu i za gotovo 20% viša u odnosu na ponudu u 2018. godini. Kada je riječ o 2020. godini, ponuda je iznosila više od 78 tisuća tona i u odnosu na 2018. godine ipak je bila veća za 5,8 %.

Potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika (per capita) u Republici Hrvatskoj iznosila je u 2020. godini 19,30 kg per capita, a u 2021. godini 22,90 kg, što predstavlja zaista značajno povećanje, osobito u odnosu na 2018. godinu kada je potrošnja iznosila 18,06 per capita. Pri navedenom važno je istaknuti da je tijekom 2020. godine porastao ulaz sirovine u prerađivačke objekte radi veće potražnje za konzerviranim proizvodima kao izravna posljedica provođenja mjera uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 i djelomičnog zatvaranja HOREC-a sektora.

Cjelokupna analiza nalazi se na poveznici.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

foto: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci