Polovica gaziranih napitaka sadrži i uzorke fekalija

U gotovo 50 posto uzoraka gaziranih napitaka iz restorana brze hrane u SAD-u izolirane su bakterije koje potječu iz fekalija. Oko 11 posto napitaka sadržavalo je i Escherichiju coli.

Tim mikrobiologa iz američkog Sveučilišta Hollins u 48% testiranih uzoraka gaziranog pića iz aparata brze hrane pronašao je koliformne bakterije, koje se redovito prenose iz fekalija. Uz to, studija je pokazala da je većina pronađenih bakterija otporna na antibiotike.

Tim je testirao 90 napitaka iz 30 aparata za gazirana pića, a svoje rezultate publicirao u International Journal of Food Microbiology.

“Koliformne bakterije detektirane su u 48% napitaka, 20% imalo je broj različitih organizama veći od 500 cfu/ml. Više od 11% analiziranih napitaka sadržavalo je Escherichiju coli [E. Coli], a 17% Chryseobacterium meningosepticum.

Među drugim patogenim organizmima izoliranim iz napitaka našli su se oblici Klebsielle, Staphylococcusa, Stenotrophomonasa, Candide i Serratia. Većina je pokazala otpornost na jedan ili više od 11 testiranih antibiotika,” objavili su znanstvenici s Hollinsa.

Izvor: Net.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci