Pivo duginih boja

http://www.pivnica.net/ieNews/slike/n_1454.jpg

Pili biste ovakvo pivo? Ili ono signalno crvene boje, ili lisnato zelene, čija transparentnost i kričavost odudara o crvenih i zelenih piva kakve već susrećemo, pa smo se na njih pomalo i navikli? Većina „pravovjernih” pivopija zacijelo ne bi, ali ipak vrijedi čuti priču o pivima duginih boja japanske pivovare Abashiri Brewery.

Ova se mini pivovara, naime, specijalizirala za unikatna piva, kojima zaprepašćuje pivsku i svekoliku drugu javnost, a najnoviji proizvod je kolekcija obojenih piva u kojoj su četiri vrste i četiri boje. Pivo nazvano Ryuhyo Draft je plave boje, Hamanasu Draft je crveno, Shoretoko Draft zeleno, a Jyaga Draft ljubičasto. Svako od ova četiri piva podsjeća na jedno od godišnjih doba i na Okhotsk Sea, ledeno more između japanske i ruske granice. Primjerice, zimsko pivo Ryuhyo (što na japanskom znači led) Draft proizvodi se od vode od mljevenog leda iz Okhotska, a njegovo plavetnilo dolazi od ekstrakta morskih algi. Signalno crvenu boju Hamanasu Draftu daje sok voćke hamanasu (morska kruška), a predstavlja divlje cvijeće koje svjeta duž morske obale tijekom ljeta. To je dakle ljetno pivo…

Linija piva duginih boja nije prvo otkačeno pivo iz ove pivovare smještene na Hokaidu, najsjevernijem japanskom otoku. Prije četiri godine ova je pivovara ponudila pivo po imenu Bilk. Ime je skovano od riječi „beer” i „milk” što dakako upućuje na to da se radi o mješavini piva i – mlijeka. U tom je napitku bilo 70 posto piva i 30 posto mlijeka, a kreirano je sa željom da se potakne potrošnja mlijeka i da se zbrinu viškovi mlijeka, koji su u Japanu postali problem. Bilk se doduše više ne proizvodi, ali je skrenuo pozornost na pivovaru i njezine bizarne proizvode, pa aktualna linija piva duginih boja danas poznavateljima znači samo da je pivovara Abashiri ostala dosljedna sebi.

http://www.pivnica.net/ieNews/slike/n_1454_1.jpghttp://www.pivnica.net/ieNews/slike/n_1454_2.jpg

Izvor: Pivnica.net

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci