Pet ključnih savjeta kako na vrijeme izbjeći (pred)blagdanski stres

Blagdansko razdoblje mnogima donosi i povećanu razinu tjeskobe. Često zbog pritiska da dom danima mora biti čist i uredan, stolnjaci izglačani, blagdanski jelovnik besprijekoran i svi darovi savršeno pogođeni te kupljeni na vrijeme. Scenarij je gotovo svake godine identičan, kao i umor koji na kraju ostavlja posljedice na tijelo i duh. No ne mora biti tako. Ove godine započnite novu tradiciju i sebe stavite na prvo mjesto. Postoje trikovi koji mogu pomoći da u blagdanima konačno uživate više, opušteni i zadovoljni. Krenimo redom.

PAMETNO PLANIRANJE

Planiranje je majka svih organizatorskih podviga, a blagdanski ručkovi i okupljanja upravo to i jesu – pravi mali pothvati. Kada radite popis za kupovinu namirnica, razmišljajte šire pa unaprijed kreirajte jelovnike uz koje ćete vezati određen popis artikala. Takvim načinom ćete spriječiti gomilanje ostataka hrane nakon slavlja, a vrlo vjerojatno i uštedjeti. Sve ostalo, u obliku tzv. to-do liste, popisa zadataka koje treba obaviti ranije – poput kupovine darova i dekoracija, čišćenja doma ili pribora za jelo – rasporedite najbližima. Popis pravovremeno pokažite ukućanima i podijelite zaduženja.

KVALITETAN RASPORED

Kada ste već napravili popis svega potrebnog, lakše je obavljati kupovinu većine namirnica usput, malo po malo, bez uobičajenih nesnosnih redova pred blagajnama svega par dana prije blagdana. Ovaj način omogućuje vam praćenje akcija s popustima na određene namirnice. A što se čišćenja tiče, podijelite poslove po prostorijama i tako će vam uoči slavlja eventualno ostati usisavanje kuhinje. Osim toga, divno je križati stvari s popisa, zar ne?

KULINARSKI TRIKOVI

Tijekom kupovine poštedite budžet rasipanja na namirnice koje ćete koristiti samo jednom (revidirajte popis ako treba) i birajte rješenja koja će vam olakšati život. Primjerice, u svim trgovinama možete pronaći fantastične Kotányi začinske mješavine ‘Quick & Easy’ za niz raznovrsnih jela gotovih u svega 30 minuta. Potpuno prirodne mješavine začina, bez aditiva i konzervansa, omogućuju da kuhate brže i bolje bez rizika. Bilo da je riječ o pripremi variva, krumpira i povrća ili mesnih jela sa svinjetinom, piletinom, kotletima ili na grillu, stručno pripremljeni začini u praktičnim pakiranjima vaša jela lansirat će u ona za pamćenje. Odličan je i sljedeći podatak: svako pakiranje Kotányi začinske mješavine dostatno je za pripremu čak dva kilograma ili litre jela – tako da nitko neće ostati gladan.

Kotleti u kremastom umaku sa špinatom i sušenim rajčicama Quick & Easy začinske mješavine Kotányi.

PRIPREMA UNAPRIJED

Popularni ‘meal-prep’ nije tek pomodan trend. Zbog nedostatka vremena tijekom tjedna, pripremanje obroka unaprijed svakodnevica je većine kućanstava. Kuhanje nekoliko dana unaprijed sjajan je potez koji štedi vrijeme i novac. Iskoristite ga i za blagdane, jer zašto ne? U skladu s pravilom malo po malo, koristite trenutke kad niste umorni i započnite pripremu. Povrće za francusku salatu možete unaprijed nasjeckati pa zamrznuti, temeljac za domaću juhu skuhajte ranije pa također zamrznite.

Topla salata od kumpira Quick & Easy začinske mješavine Kotányi.

Gotovo svako jelo može se napraviti unaprijed. Većina hrane sigurno može ostati u hladnjaku oko četiri dana, a u zamrzivaču čak tri do šest mjeseci. Uostalom, poznato je da su upravo neka popularna jela, poput sarme i graha, još bolja nakon nekoliko dana kada se svi sastojci prožmu.

Kotleti s umakom od češnjaka i kremastim pire krumpirom Quick & Easy začinske mješavine Kotányi.

OSJEĆAJ ZAHVALNOSTI

I na kraju budite realni. I zahvalni. Iako se ponekad čini teško, pokušajte prihvatiti ideju da ne trebate sve sami i da ne mora baš sve biti savršeno. Kad sami sebi namećemo visoka očekivanja i dodatne obaveze, stres je neminovan. Pa što ako ste na stol iznijeli tri vrste kolača ili slanih jela umjesto pet? Učimo se svi zajedno zahvalnosti za ono što imamo… i što imamo jedni druge. Važnije je provesti kvalitetno vrijeme zajedno i to se na kraju broji, a ne koliko smo mrkvica ili snopova peršina nasjeckali.

Besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/

foto: Promo

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci