Pazite! Opasnija su i od cigareta!

Izazivaju dijabetes, povećavaju rizik od bolesti srca i jetre te visokog tlaka. Zato stručnjaci pozivaju da se gazirana pića tretiraju kao i ostale štetne namirnice.

Možete li zamisliti da na etiketi gaziranih pića piše “Pijenje gaziranih napitaka šteti vašem zdravlju” ili “Gazirani napici mogu uzrokovati preranu starost i smrt”? Možda još nismo došli do toga, ali biolog Hans-Peter Kubis misli da se takva pića već danas ne bi trebala prodavati bez upozorenja, baš kao i cigarete i alkohol. On je do šokantnih otkrića došao istraživanjem kojim je utvrdio izuzetnu štetnost gaziranih napitaka za organizam. Otkrio je da sokovi usporavaju metabolizam zbog visokog udjela šećera, a mijenjaju i mišićne gene koji počinju koristiti šećer za proizvodnju energije umjesto da sagorijevaju masti. Dovoljno za zapitati se treba li nam još jedna čaša za utažiti žeđ…

Najgore je što su najveće žrtve njihove potrošnje djeca koja postaju ovisna o gaziranim pićima što ih češće konzumiraju, a usporedo postaju i ovisnici o brzoj hrani.

– Sada kad sam utvrdio što gazirani napici rade ljudskom organizmu, više nema šanse da ikad popijem ijedan. Mislim da su sokovi sa šećerom čisto zlo – kaže Kubis, prenosi Daily Mail.

Možda vas ove spoznaje potaknu da i vi promijenite svoj stav o svakodnevnom natakanju umjetnim šećernim otopinama. Prije su se takva pića pila u posebnim prilikama, na rođendanima ili zabavama, dok se danas konzumiraju gotovo svakodnevno i dvostruko više nego prije 30 godina.

Izvor: Večernji.hr

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci