Održane radionice Tisućljeća kulinarstva  

Radionice pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje u Arheološkome parku u Budinjaku održane su ove godine 15. put zaredom.
Ovogodišnje radionice Tisućljeća kulinarstva koje su održane su 7. i 8. rujna u Arheološkome parku u Budinjaku, okupile su ukupno 190 sudionika.  Program radionica započeo je obilaskom poučne staze „Staza kneževa“ koja se prostire na području Arheološkog parka i obuhvaća dva nalazišta- stariježeljeznodobni Budinjak i rimskodobne Bratelje.
Pješačka staza duga je 4,2 km i obilazak potrebno je otprilike 1,5 do 2 sata laganog hoda. Nakon obilaska staze uz stručno vodstvo, posjetitelji su pripremali hranu u izletničkom prostoru pokraj posjetiteljskog centra Budinjak. Prema pripremljenim receptima i uz pomoć educiranih prezentatora, posjetitelji podijeljeni u četiri grupe na otvorenim ložištima istovremeno su kuhali pretpovijesna, rimska, srednjovjekovna i tradicijska žumberačka jela.

Ove je godine održana i pilot tura u sklopu projekta Uživam tradiciju gdje su projektni partneri, uključujući i novinare i gastro-bloge, u sklopu dvodnevne ture, imali priliku posjetiti i ovaj događaj.

Ovogodišnji program obogaćen je gostovanjem udruge Etno Fletno iz Samobora, prikaznom radionicom košaraštva i umijeća izrade tradicionalnih alata, dvojicom srednjovjekovnih viteza iz Reda čuvara Grada Zagreba, ponudom domaćeg meda na štandu te ponudom domaćih pića i lokalnih proizvoda preko Obiteljskog gospodarstva Podžumberak.

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci