Sinjski arambašići

Ovo tradicionalno sinjsko jelo možemo raditi na par načina: sitno narezano miješano meso možemo savijati u kiseli ili u slatki kupus, ili miješano  (čak i listovi vinove loze), tako da red roladica bude od kiselog, a red od slatkog kupusa.

za oko 20- 25  arambašića oko 7-8 obroka

0,25 kg janjećeg mesa (od buta)

0,25 kg svinjetine (od buta)

0,5 kg junetine (but ili pisanica)

goveđa kost s malo mesa

1,5 kg kiselog  kupusa (ili slatkog odnosno miješano)

0,15 kg crvenog luka

0,35 kg slanine (špek, panceta)

2 češnja češnjaka

svježi listovi peršina

sol, papar

klinčić, cimet

muškatni oraščić

limun

suncokretovo i maslinovo ulje

Nakon što narežemo crveni luk, češnjak, peršin i slaninu na sitnije kocke, sve dodamo u meso i začinimo solju i paprom, naribanim muškatnim oraščićem, cimetom u prahu i zdrobljenim klinčićima, dobro promiješamo dobivenu masu, pa u posudu u kojoj ćemo kuhati jelo dodamo listove pršuta na poljeno dno posude a po suhom mesu slažemo smotuljke mesa (oni su obično veličine do 10 cm) u krug. Kada ispunimo krug poslažemo opet suho meso pa nastavimo sa smotuljcima sve dok ne potrošimo svo meso, a između svakog popunjenog reda stavljamo suho meso, da bi na kraju položili goveđu kost i prelili sve goveđim temeljcem ili vodom uz dodatak malo začina. Kuhamo na velikoj temperaturi dok ne zakipi, a onda smanjimo i na laganoj temperaturi kuhamo još par sati. Uz ovo jelo možemo poslužiti ili kuhane slane krumpire ili kuhanu palentu. Točimo suho crveno vino.

NAPOMENA: Sinjski arambašići su dalmatinski specijalitet poprilično sličan sarmi, no sa par bitnih razlika: meso za punjenje se ne melje, već se sjecka nožem, a u njega se dodaju i različite vrste sušenog mesa (ali ne i riža). Osim toga, u jelo se stavljaju i cimet, muškatni oraščić i klinčići, što mu daje vrlo specifičnu aromu. Pazite i nikako nemojte pretjerati s klinčićima!

Narodni.net

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci