Održana konferencija GO – Graševina Osijek

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge Graševina Croatica u Osijeku, 27. svibnja održana je konferencija „GO – Graševina Osijek“, o razvoju i pozicioniranju graševine kao najvažnije hrvatske vinske sorte.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta “Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija ”, sufinanciranom kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska. Cilj projekta je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje.

„Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je i pozicioniranje graševine kao vodeće sorte u Hrvatskoj. Ova joj titula s pravom pripada s obzirom na to da je 25 % od ukupnih površina pod vinogradima upravo pod ovom sortom, te da je 40 % vina stavljenog na tržište upravo graševina. “, naglasila je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, koja je na konferenciji bila i izaslanica ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

„Povezujemo vino i turizam. Podizanjem vrijednosti destinacije diže se i vrijednost vinu. Vidimo to na primjeru Istre kao i u našem susjedstvu Villanyu koji nam je partner u projektu . Vino je jedan od glavnih sadržaja u turističkoj ponudi u destinaciji.“ rekla je Ivana Jurić direktorica TZ Osječko-baranjske županije ističući kako je ova županija bogata vinogorjima, kao i velikim brojem turističkih vinskih manifestacija. Josip Pavić, predsjednik Graševine Croatice je naglasio kako u je u realizaciji strategija i planova potrebna suradnja svih od vinara, Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, preko turističke zajednice, gradova i županija, do akademske zajednice i medija.

Sudionike konferencije pozdravili su zamjenik gradonačelnik Grada Osijeka Dragan Vulin, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je konferenciju i službeno otvorio. Svoja znanja i iskustva na temu vinskih udruživanja, vinskog marketinga i turizma, klimatskih promjena te odgovor na pitanje „Kamo ide vinska Hrvatska“ dali su domaći i inozemni stručnjaci u vinskom, turističkom i gospodarskom sektoru.

Kroz panel raspravu Graševina jučer, danas, sutra istaknuto je aktualno stanje te perspektive razvoja graševine, a na panelu su sudjelovali: Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, Edi Maletić, Josip Pavić i Marijan Knežević.

„Neka ova naša konferencija bude početak novog početka“, istaknuo je Marijan Knežević iz Belja, apelirajući da vinari trebaju biti glasniji i uporniji kako bi postigli željene rezultate.

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, mnoge institucije ali moramo se najviše uzdati u sebe i puno uložiti financija i vremena i sebe da i edukacija i prodaja daju rezultat “, rekla je je enologinja Ivana Nemet, ističući nužnost godišnjih održavanja ove konferencije, koja je potrebna i struci i prodaji.

„Graševina bi trebala biti lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte, sve hrvatske regije“, slikovito je rekao vinski stručnjak Saša Špiranec.

Prof.dr. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mišljenja je kako država mora pokrenuti brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje.Tijekom trajanja konferencije sudionici su mogli kušati vrhunske graševine koje su predstavili vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja.

Program je završen s Večeri vina i umjetnosti te posjetom vinskoj Baranji i erdutskom vinogrju . Osvrnuvši se na postignuto u posljednjih 10 godina, doajen hrvatskog vinarstva Vlado Krauthaker je zaključio: „Idemo naprijed! Samo trebamo malo brže!“

Pripremio: Tomislav Radić

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci