Poznati napitak spriječava rak jajnika

Zanimljivo da se s ispijanjem dvije ili više šalica dnevno povećava i koristan utjecaj napitka. Naime, rizik od raka dojke smanjio se za oko 12 do 13 posto kod sudionica istraživanja koje su dnevno pile dvije ili više šalica ljekovitog napitka.

Pozitivni učinci zelenog čaja na zdravlje poznati su od davnina. Ovaj ljekoviti napitak ima posebno snažan anti-tumorski efekt.
Međutim, posljednja su britanska istraživanja objavljena u časopisu Cancer Causes and Control, pokazuje kako bi crni čaj – najčešće konzumirana vrsta u Velikoj Britaniji – mogla biti najučinkovitija.

Ustanovili su da jedna šalica crnog čaja dnevno smanjuje rizik od raka jajnika za oko deset posto, dvije do tri šalice za 13 posto, a četiri ili više za 12 posto. Rizik dama koje su pile šalicu zelenog čaja dnevno smanjio se za 20 posto. Slične rezultate pokazala je i konzumacija biljnih čajeva.

Rak jajnika poznat je kao tihi ubojica, jer se kod mnogih žena simptomi pojavljuju tek u uznapredovaloj fazi bolesti. Glavni faktori rizika uključuju obiteljsku povijesti bolesti, dijagnosticirani rak dojke i pojavu mjesečnice u ranoj dobi. Većem su riziku izložene i žene koje imaju višak kilograma ili koriste hormonsku nadomjesnu terapiju.

Izvor: Magazin.net.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci