Nakon ulaganja u liniju za pjenušce i brend Coletti, Franjo Kolarić u planu ima nove projekte

Vinar Franjo Kolarić predstavio je svoju vinariju, vina, ali i otkrio samo neke od planova u budućnosti.

Brend Coletti itekako nam je poznat. Iza tog imena stoji vinar s Pleševice, Franjo Kolarić, ali i njegova obitelj, jer je riječ o obiteljskoj vinariji koja njeguje tradiciju proizvodnje vina, ali i samog vinogradarstva. U posljednjih nekoliko godina, vinarija Kolarić je uložila znatna financijska sredstva, što u samu proizvodnju vina, ali i sam objekt vinarije i kušaone, ali tu su i planovi za proširenje vinarije.

Predstavljanje vina održano je u Vinskom klubu u Zagrebu, a uz vinara, vina je predstavio sommelier Tomislav Jakopović.

Franjo Kolarić i Tomsilav Jakopović

Vinarija trenutno ima kapacitet od 120 000 litara, i kako je pojasnio sam vinar, što se kapaciteta tiče nemaju se namjeru previše širiti, jer im je od primarne važnosti kvaliteta vina, a ne količina. Baš zbog te kvalitete, Franjo Kolarić krenuo je s proizvodnjom vina koje odležava u amforama. Za sada ih ima 5 kapaciteta 1200 litara, no želja je da se ubrzo nabavi jedna amfora starosti 150 godina. To je, kako je Kolarić istaknuo, njegova velika želja i trenutno se vode pregovori oko njezine nabavke.

Uz Stare sorte 2020, predstavljeni su i Pjenušac Grigio 2018 i Blanc, Pinot Grigio Classic 2020, Pinot Grande Grigio 2019, Pinot Grigio Classic 2019, Amfora riesling i Amfora pinot grigio.

Inače, amfore su nabavljene iz Gruzije koja je nadaleko poznata upravo po proizvodnji amfora. Trenutno 10% ukupne proizvodnje vina ove vinarije su upravo iz amfora.

Vinarija Kolarić ima 2500 čokota u starom naslijeđenom vinogradu od djeda iz kojeg vino odležava u bačvi staroj čak 80 godina. Ovdje se uzgajaju stare sorte, na koje je vinar ponosan i za koje smatra da se trebaju čuvati i njegovati. Istaknuto je kako je ovaj vinograd izrazito teško obrađivati zbog položaja, ali da sve što rade, rade s ljubavlju…Franjo Kolarić obećao je djedu da vinograd nikad neće posjeći, već da će ga njegovati.

Prije svega riječ je o štajerskoj bjelini, šipelju, žutom plavcu, ali i pomalo zaboravljenim neuburgeru. Upravo u tim sortama Kolarić vidi perspektivu i u planu je njihova revitalizacija i sadnja starih sorti na novoj zemlji na 10 000 kvadrata.

Pjenušcima Coletti Rose, Grigio i Blanc Classic baza su upravo izvorne sorte na kojima vinarija želi graditi svoju prepoznatljivost. Važno je istaknuti da pjenušci ne sadrže dodane arome ni šećere i upravo to ih svrstava na visoku ljestvicu odličnih plešivičkih pjenušaca, ali i šire.

“Upravo su naše stare sorte poslužile kao bazno vino za pjenušce kada smo ih prije 30-ak godina na Plješevici počeli raditi. Bez ovih starih sorti nema ni dobrog pjenušca. Kroz njih se osjeća mineralnost vina, kiseline su izražene. 2021. godina biti će odlična godina za bazna vina pa tako i za pjenušce. Izražene su kiseline. Riječ je o plemenitim kislinama od 8 – 9 grama.” pojasnio je Kolarić.

Govoreći o Pjenušcu Grigio istaknuto je kako je riječ o ozbiljnom vinu koje ulazi u vrh hrvatskih vina, a kojemu ne nedostaje svježine i kiseline, što bi se moglo očekivati od vina koje je napravljeno od sivog ponota.

“Sorta sama po sebi nije zamišljena za proizvodnju pjenušava vina, ali ako joj se pravilno pristupi na način kako je to napravio Franjo Kolarić, onda može dati dobra i senzacionalna vina” dodao je Tomislav Jakopović.

Amfora riesling – zaokruženo vino, punog tijela, u kojem se osjeća prosušeno voće, aroma limuna i limunove korice, zrele kruške i breskve. Riječ je o harmoničnom vinu uz koje odlično odgovaraju gastro specijaliteti kao što su šaran na rašljama uz povrće, patka s mlincima u umaku od meda i jabuke…

Treba istaknuti kako vina Coletti imaju niz priznanja i nagrada za svoju kvalitetu pa tako i s najvažnijih vinskih natjecanja na svijetu, npr. onog – International Wine Challenge 2020, na kojem je Coletti Pinot Grigio 2019, osvojio srebrnu medalju!

Od planova Franjo Kolarić je istaknuo izgradnju nove vinarije za čiji je izgled zadužen arhitekt Otto Barić. Riječ je o modernoj varijanti vinarije, ali koja će idejno biti “provučena” kroz rustikalnu notu.

Kolarić je dodao i kako je Poljoprivredna zadruga Plešivica otkupljena od strane 15-ak vinara te da je u planu sadnja starih sorti kako bi se očuvale, ali i kako bi se poticalo ostale vinare na njihovu sadnju. Želja je i izgradnja jednog zajedničkog restorana.

No za sada otkriveno nam je samo toliko. Cilj je promocija vina i vinara ovog lijepog kraja, a to itekako zaslužuje pažnju.

Također, od iznenađenja koja možemo uskoro očekivati, tu je i ideja plasiranja jednog vina u keramičkoj boci po cijeni od 100 kuna u ediciji od 1500 boca, ali i oko 500 boca pjenušca Grigio u amfori kojeg možemo očekivati kroz nekoliko godina…

No tko još nije bio u vinariji Kolarić, svakako predlažemo da ju posjeti, upozna obitelj Kolarić i uživa u njihovim vinima!

tekst/foto: Gric Gric

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci