Jubilarno 20. izdanje projekta Vino uz žlicu u zelenoj oazi zagrebačkog restorana Botanist

Jubilej vrijedan pažnje, 20. izdanje eno gastro projekta Vino uz žlicu, upriličeno je u zagrebačkom restoranu Botanist, malom zelenom raju birane hrane i pića u naselju Remetinec.

Restoran je tek proslavio drugu godišnjicu rada, ali ga je vlasnik Antonio Križić za tako kratko vrijeme ozbiljno pozicionirao na gastronomskoj karti Zagreba.

Glavni chef Tomislav Petrušić i njegova ekipa iz kuhinje dali su sve od sebe da ova topla večer ostane u pamćenju po slasnim jelima, a organizatori Renata Cisar i Mustafa Topčagić pobrinuli su se za izbor vina uz stručno ‘amenovanje’ sommeliera Tomislava Jakopovića.

Organizatori projekta Vino uz Žlicu – Mustafa Topčagić i Renata Cisar (foto: Tonka Hohnjec)
Zelena oaza restorana Botanist (foto: Tonka Hohnjec)
(foto: Tonka Hohnjec)

Apetit su otvorile rakije obiteljske Destilerije Šimić iz Požege, koje su nedavno osvojile medalje na prestižnom izboru IWSC u Londonu. Predstavio ih je najmlađi član obitelji Edi Šimić. Viljamovka, Kajsija, Dunjevača i Medica, predstavljene ovom prigodom, samo su dio portfelja njihovih rakija i likera koje već 30-ak godina proizvode od 100% prirodnog voća koje beru u svojim voćnjacima i otkupljuju od lokalnih kooperanata. Kvaliteta im je prepoznata i u zemlji i u svijetu, a najnovija priznanja, nakon Frankfurta i Lyona, došla su s prestižnog sajma IWSC u Londonu (Kajsija – zlatna, Šljivovica i Viljamovka – srebrna, Dunjevača – brončana medalja). Uskoro na tržište dolaze dva nova proizvoda, a u pripremi je i otvaranje suvremene kušaonice uz proizvodni objekt u Požegi, otkrio je mladi Šimić, nastavljajući s tri brata tradiciju koju su započeli otac i stric.

Destilerija Šimić (foto: Tonka Hohnjec)
Edi Šimić (foto: Tonka Hohnjec)

Nakon što se nazdravilo s finim rakijama, uzvanike iz svijeta medija dočekali su zalogaji dobrodošlice – Pašteta od pilećih jetrica, uz namaz od svježeg sira s vlascem – uz osvježavajući Cuccium brut, prvi pjenušac Vinarije Trs iz Iloka, čije je ovo bilo premijerno predstavljanje. Spravljen je od 100% graševine, klasičnom metodom, i odležavan dvije godine na finim kvascima. Pjenušac je skladan i elegantnog tijela, harmonične svježine uz izraženo perlanje, a naziv je dobio po Cucciumu, rimskoj konjaničkoj utvrdi na području današnjeg Iloka.

Pogledajte i video prilog s ovog događaja:

Pašteta od pilećih jetrica, uz namaz od svježeg sira s vlascem i Cuccium brut, prvi pjenušac Vinarije Trs (foto: Nikola Zoko)

Rižoto s biftekom i vrganjima bilo je prvo ‘konkretnije’ jelo, kojem je izvrsno parirala Malvazija 2023 iz istarske Vinarije Franc Arman. Vino je od grožđa s pozicije Narduči kraj Vižinade, svijetle slamnato žute boje sa zelenkastim nijansama. Ugodne je cvjetno-voćne arome, svježeg okusa i fino kiselkasta tako da se izvrsno stopila s majstorski pripremljenim rižotom. Obitelj Arman, predvođena vrsnim vinarima Francom i Oliverom, njeguje obiteljsku tradiciju započetu još 1850. godine. Nastavili su tamo gdje je započeo djed Edoardo Arman, dovodeći do vrhunca spravljanje ‘dobrega vina’. Osim Malvazije, Armani su vrlo ponosni i na svoje Terane.

Rižoto s biftekom i vrganjima (foto: Tonka Hohnjec)

Iz Istre je stiglo i ekstra djevičansko maslinovo ulje Dolija iz maslinika u selu Veliki Vareški na jugoistočnoj obali poluotoka. Maslinarka Marija Vareško tamo uzgaja dvije tisuće stabala, nastavljajući obiteljsku tradiciju koju su započeli njezini djed i baka. Bilo je puno nadmudrivanja i borbe s njima da se maslinovo ulje počne proizvoditi na suvremen način. Na kraju su pobijedili mladost, stručnost i nova tehnologija, zahvaljujući čemu su ulja danas svježa, profinjena i harmonična, fluidna i bez masnog traga. To je prepoznalo i tržište, pa su njezina ulja nagrađivana širom svijeta, od New Yorka do Japana. Proizvodi pet monosortnih ulja (Buža, Bjelica, Rošinjola, Leccino, Pendolino) i jedan blend – Rafe. Marija ne namjerava širiti nasade, jer samo tako, uz gušt i ljubav koje masline pružaju, može održati sadašnju vrhunsku kvalitetu ekstra djevičanskih ulja.

Maslinova ulja Dolija (foto: Tonka Hohnjec)
Marija Vareško (foto: Nikola Zoko)

I liječnici i sommelieri preporučuju, pogotovo u ovim vrućim danima, konzumaciju što više vode, pa se uz jela i vina točila Jana, prirodna izvorska mineralna voda iz Jamnice.

Uživalo se u ovim vinima:

– Pjenušac Trs Cuccium brut
– Franc Arman Malvazija 2023
– Iločki podrumi Graševina 2023
– Skaramuča Plavac mali Elegance 2019
– Šoškić, Muškat žuti 2023

Kavoljupci su, pak, imali prilike upoznati se s aromatičnim čarima kave Hausbrandt, koju distribuira tvrtka Ribili iz Rijeke. Sa svim prednostima ovog premium brenda prisutne je upoznao voditelj prodaje za regiju Zagreb, Marko Ešegović. Uzvanici su mogli uživati u espressu najpoznatije mješavine Academia na početku, na pauzi i na kraju večere, a u svakom slučaju su se složili da je to kava iznimne kvalitete koja pridodaje ugodu raznim trenucima. Ova kava ima bogatu povijest, brend je nastao prije više od 130 godina u Trstu, zahvaljujući austrijskom časniku trgovačke mornarice Hermannu Hausbrandtu. Tradiciju proizvodnje je kasnije nastavila obitelj Zanetti, koja uspješno zadržava poznatu kvalitetu Hausbrandt kave u svim proizvodima za HoReCa sektor, urede i kućanstvo.

Uživali smo i u Hausbrand kavi (foto: Nikola Zoko)
Marko Ešegović i Aleksandra Matijašić (foto: Nikola Zoko)

Samo smo se nakratko udaljili od hrane, sve dok nije poslužen specijalitet kuće. Janjeća kalja s povrćem. Našla se u idealnom spoju s vrhunskom Graševinom Iločkih podruma, ručno brane berbe 2023., s elitnog položaja Principovac. Vino je zlatno žute boje sa zelenkastim nijansama, a u aromi dominira zrelo voće s nježnim mednim notama. Harmonično je, puno i ugodne svježine, jakog tijela koje se moglo nositi sa slasnošću kuhane janjetine i povrća.

Janjeća kalja s povrćem (foto: Tonka Hohnjec)
(foto: Tonka Hohnjec)

U ovoj toploj večeri, koju je donekle ublažavala svježina zelenila iz vrta Botanista, moralo se dodatno brinuti za optimalnu ohlađenost vina. Za to je poslužio hladnjak francuskog La Sommeliera, koje u Hrvatskoj zastupa zagrebački Unitrg, a predstavnik tvrtke Tomislav Kovač demonstrirao je ovom prigodom i kako se vina pune u malom prenosivom dozatoru. Hladnjaci za vino idealni su za svakog ljubitelja vina koji želi osigurati savršene uvjete za čuvanje svoje kolekcije. Dizajnirani su tako da održavaju optimalnu temperaturu, vlažnost i zaštitu od svjetlosti. Imaju dvostruke zone hlađenja što omogućuje čuvanje bijelih i crnih vina na različitim temperaturama.

Tomislav Kovač (foto: Nikola Zoko)

Prilagođenu temperaturu imao je i Plavac mali Elegance 2019 iz Vinarije Skaramuča s Pelješca uz koji je servirano prigodno morsko jelo – Brudet od sipica s palentom na žaru. ‘Kralj crnih vina’ s položaja Pelješke župe bogatog je okusa i skladnog mirisa, na poseban način oslikavajući podneblje u kojem nastaje. Tamne je rubinsko crvene boje, razvijenog voćnog mirisa i moćnog tijela. Ovaj spoj jela i vina proglašen je najboljim u neformalnoj anketi provedenoj među novinarskim poznavateljima dobre hrane i kapljice.

Brudet od sipica s palentom na žaru pratio je Plavac mali Elegance 2019 iz Vinarije Skaramuča s Pelješca (foto: Nikola Zoko)

Za kraj, kako to obično biva, poslužen je desert – Tiramisu – uz koji se svima svidio Muškat žuti 2023 iz plešivičke Vinarije Šoškić. Poluslatki Muškat prava je simfonija slatkih nota i bogatih aroma, nastao od ručno branih i pažljivo selektiranih bobica grožđa s položaja Gorička. Vino je elegantno, nježne mineralnosti, slamnato žute boje, a dominiraju arome žutih ruža, cvjetnog meda i suhih sultana grožđica. Moćnog je intenziteta okusa, ali harmonično te ostavlja slasnu i užitnu trajnost.

Desert tiramisu i Muškat žuti Vinarije Šoškić (foto: Nikola Zoko)
Renata Cisar, Antonio Križić i Mustafa Topčagić (foto: Tonka Hohnjec)

U samom finalu ugodnog druženja uz vrhunska vina i jela, vlasnik restorana Antonio Križić pohvalio se kućnim uratkom – blago alkoholnim likerom Botanist (19%). U destilatu fine viljamovke u idealnom omjeru našle su se arome kadulje, limuna i cvjetnog meda.

Ostalo je još samo da nazdravimo – živjeli! – do neke sljedeće prigode početkom jeseni.

Izvor: FAMA

foto: Nikola Zoko, Tonka Hohnjec

Video: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci