Meksiko

na površini od oko 40.000 ha vinograda proizvede godišnje oko 4.800.000 dt grožđa, od čega se oko 1.850.000 dt preradi u vino, a ostatak najvećim dijelom potroši u svježem stanju (1.100.000 dt) ili preradi u grožđice (150.000 dt), odnosno u sok čija proizvodnja (od oko 500.000 hl) odgovara jednoj trećini proizvedenog vina (1.480.000 hl).

Pretežito se proizvode crna vina (iz sorata grenache, carignan i cabernet sauvigon). Vodeća sorta u proizvodnji stolnog grožđa je sultanina. Zbog blizine ekvatora i visokih temperatura, lozi pogoduju povišeni položaji od 500 do 1000 m nad morem, a takvi su oni sjeverozapadno od glavnog grada (u blizini Aqua Caliente de Baca) i na poluotoku Niža Kalifornija. Iako je potrošnja vina u laganom rastu, domaće stanovništvo više troši alkoholna pića što se dobivaju iz šećerne trske, odnosno soka agava koje se ubrajaju u porodicu sunovrata (lat. Narcissus) koji se, nakon alkoholnog vrenja destilira i odležava u bačvama iz orahovine u trajanju od jedne do tri godine i stavlja u prodaju pod imenom tequila. Po takvim pićima Meksiko je poznat i u svijetu.

Sultanina – istoznačnice (u SAD thompson seedless, u Ukrajini i Rusiji te u Iranu kišmiš bijeli) je najrasprostranjenija sorta bijeloga grožđa iz kojeg se, u prvom redu proizvodi suho grožđe (grožđice), ali služi i kao zobatica, rjeđe i kao moštenica. Postoje brojni klonovi ili možda slične sorte istog imena, pa tako npr. uz s. bijelu (ovalnu pravu) postoje još i s. ljubičasta, s. crna, s. mala, s. stronghylorrax ili sultana i dr. Najviše se uzgaja u Kaliforniji (SAD), zatim u Aziji (Turskoj, Iranu i Ukrajini), Australiji, Južnoafričkoj Republici, a na Europskom kontinentu najviše u Grčkoj. Napomenimo još i to da je sultanina “majka” mnogih novonastalih križanaca (najpoznatije selekcije su one od prof. Olma sa sveučilišta Davis-Kalifornija i prof. Gargiulo, Mendoza-Argentina)

Izvor: Vinopedia

Prethodni članakAlžir
Sljedeći članakPeru

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci