Cijene piva u svijetu?

Kad ide na neki put, naročito ako je on dalek, a sredina nepoznata, za pivopiju je od velike važnosti i podatak o cijeni piva tamo gdje putuje. Stoga se čini vrlo korisnom Internet stranica pintprice, koja donosi informacije o cijenama dragocjene tekućine u mnogobrojnim lokalima u više od dvjesto zemalja svijeta, točno 206. Naoko zgodno i korisno. Međutim, kad stranicu proučite malo bolje, onda shvatite da vam je od onoga ona što pruža mala korist. A evo i zašto.

Švrljajući dotičnom stranicom naići ćete, doduše, uz ostalo i na ovakve informacije, koje se čine vrlo upotrebljivima, pa čak i dragocjenima: Putujete li u meksički Gudalupe, najbolje je da ponesete pivo sa sobom, ili da dobro napunite novčanik prije puta, jer pinta piva (otprilike 0,6 litara) tamo stoji 7,63 eura. U iranskom Teheranu pivo košta koji cent manje, a k tome nije nimalo lako – baš kao i u drugim islamskim zemljama, pronaći lokal u kojem se toči. S druge strane u Manili ili Panama cityju cijena piva (uvijek je riječ o pinti i iznosu u eurima) niža je od 30 centi. A u Tirani (Albanija) – 42 centa. U susjednoj nam Austriji, primjerice, od 2,80 eura u Beču, do 3,40 u turističkim mekama poput Ischgla. U Reykjaviku (Island) pivo košta 5,90 eura, u Londonu (Engleska) 3,89, u Kölnu (Njemačka) tri eura.

Međutim, ako sami krenete tražiti podatke o cijeni piva, brzo ćete ovu stranicu poslati k vragu i zaboraviti da postoji, osim ako vas iz nekog razloga ne zabavlja ono što ona nudi. Naime, stranica je koncipirana tako da podatke o cijenama i mjestima (naziv lokala, grad) šalju sami posjetitelji sajta, što znači da svatko može natrućati štogod mu drago, pa to i čini. Tako uz podatak da u Vatikanu pivo stoji 4,86 eura, što može zvučati sasvim realno, pronalazite i podatke o cijenama od 2,11 do 7,62 eura, a u Zimbabveu od nevjerojatnih 0,11 pa sve do, također prilično nevjerojatnih 3,40 eura. A kad pročitate da ćete u Kongu pivo platiti 13 centa, i to u lokalu koji se zove Srbi su pi…, onda je valjda suvišna bilo kakva rasprava o ozbiljnosti ovog online servisa. Kad u izborniku odaberete Hrvatsku, pronaći ćete, uz ostale, i ove podatke: Pola eura dat ćete za pivo u kafe baru Rudlavi, neznano gdje, 60 centi «u Splitu kod Keruma na zidiću», 51 cent u Svinjarevcima, a dva eura u lokalu Zemlja ustaša. Prosječna cijena je navodno od 1,6 do 2,2 eura, a ide i do 3,97 u Humu na Sutli i do 4,80 eura u Dubrovniku. Pa ti sad vjeruj takvoj stranici. Sve da su podaci i savršeno točni, kome će oni poslužiti? Zar će zaista turisti iz bijelog svijeta dolaziti u Hrvatsku da bi pili pivo «u Splitu kod Keruma na zidiću», ili u Svinjarevcima? Ma, daj.

Uostalom, evo vam, pa se uvjerite sami:
Izvor: Pivnica
Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci