Kako navesti djecu da jedu više povrća i voća? Jednostavno! Ponudite!

Možda se čini kao nemoguća misija, ali zaista je jednostavno. Djeca će uživati u ponuđenoj hrani, samo im trebate od malena nuditi raznovrsno povrće i voće, ali na ispravan način. Jednom kad otkriju njihove fantastične okuse, problem je riješen!

Od prvih obroka s voćem i povrćem nekako smo uvijek nastojali taj predivan svijet okusa i mirisa približiti našem najmlađem članu. Imamo li na umu sve zdravstvene komponente, razlog tome je više nego jasan. Iako mnoga djeca odbijaju jesti voće i povrće, možda time želeći iskazati svoju moć i neovisnost, ipak je na nama roditeljima da smislimo adekvatan način i ponudimo im raznovrsne i zdrave obroke.

Naravno, ovdje treba imati na umu ništa ne ide na silu. Jednostavno ne možete na silu od djeteta tražiti da uživa u obroku. Napravit ćete samo kontra efekt. Mi smo uvijek gledali da ponudimo raznovrsna jela i uvijek smo težili tome da naš najmlađi član proba što više raznovrsnih okusa. Danas, kad već imamo tinejdžera, sretni smo da smo upravo tako smišljali obroke i predstavljali hranu i njezino savršenstvo. Danas naš najveći i najbolji gastro kritičar uživa u klopi, možemo reći da je pravi gurman, a i već polako uživa sam spremajući razna jela!

Neka djeca kroz igru sama istražuju okuse! Iz našeg primjera jasno se vidi kako je ta praksa izgledala.. 😉

S obzirom na to da su voće i povrće izvor vitamina i minerala koji su nužni za pravilan razvoj djece, ima li vaš mališan problema s hranom, morate pronaći način da mu ponudite što raznovrsniju i zdraviju hranu.

Evo nekoliko prijedloga kako da svom mališanu približite voće i povrće!

Voćni pudinzi odličan su mamac za male sladokusce. Dodajte u puding malo svježeg voća ili konzerviranog. Stavite zasebno na poseban tanjurić voće. Ali ne nutkajte stalno. Dijete će samo poželjeti okusiti što mu je ponuđeno. Samo ponudite! Možete napraviti i pire od svježeg ili konzerviranog voća i u njega umutite jogurt. Možete dodati malo smeđeg šećera.

Maloj djeci svaki dan na sitne komadiće ponudite svježe voće. Dok gleda crtić rado će nešto slatko prigristi! Sušeno voće također je dobar izbor. Grožđice, marelice ili miješano voće djeca će rado kušati. Također, opire li se vaš mališan voću, ponudite male čašice nezaslađenih voćnih sokova u koje ćete umiješati malo vode (može i gazirana, ovisno o dobi djeteta).

Nastojte da uvijek imate neko svježe voće. Ponudite ga, ali nenamteljivo. “Hoćeš malo voća, evo i ja klopam. Baš mi je fino.” Djeca vole oponašati pa ako vide vas kako uživate u jelu, rado će krenuti vašim stopama…. Samo zapamtite – ništa ne ide na silu! Malo se ponavljamo, ali ovo je zaista ključno kako bi dijete zavoljelo povrće i voće, hranu općenito.

Dozvolite djeci da vam pomažu u kuhinji!

Slična priča je i s povrćem. Ponudite nove okuse i pripremajte povrće na različite načine. Nemojte štediti sa začinima, naravno, koja ćete dozirati na ispravan način ovisno o dobi djeteta. I povrće može biti itekako ukusno. Nije sve u kuhanom povrću. Ono je okusima najmanje zanimljivo. Spremite povrće u woku, dodajte peršin, lovor… Napravite svježu salatu od mrkve, cikle… U razna mesna jela dodajte naribano povrće. Dijete ga neće ni primijetiti, a okusi će biti puniji. Na kraju uvijek možete samo spomenuti: “A da, unutra je bila i mrkva i cvjetača, tako da je fino?”

Ponudite sirovo povrće! Mrkvu, papriku, krastavac ili rajčicu djeca će rado kušati… Privući će ih boje. Bitno im je ponuditi.

Otvorite konzervu cikle (kao u našem primjeru ;). Neka dijete samo istražuje. I nemojte se brinuti ako se malo i prolije ili ostane pokoja mrlja…To zaista nije važno! Ništa ne može zamijeniti djetetovu radost i veselje!

I da, dozvolite klincima da sudjeluju u kuhanju. Možete im dati neki jednostavni zadatak. Rado će ga prihvatiti, a time ćete mu približiti svijet gastronomije. Dijete će imati osjećaj da pridonosi stvaranju nečeg ukusnog u čemu će i samo uživati. Možda će baš tako htjeti probati jelo koje je ranije odbijalo.

Uživajte s klincima i približite im prekrasan svijet okusa voća i povrća!

Dobar tek želi Vam Gric ekipa!

A nedostaje li Vam ideja što kuhati, tu je naš YouTube kanal na kojem možete pronaći mnoga jela za najmlađe!

I da, ako još niste, pretplatite se na naš kanal, besplatno je i primajte obavijesti o novim sadržajima!

Fotografije: Gric Gric

 

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci