Kako izbjeći mamurluk

Kako izbjeći mamurluk? Stručnjaci kažu da prve nevolje počinju kada razina alkohola u krvi počne padati. Naime, alkohol je sedativ, a naše tijelo reagira oslobađajući različite neurokemikalije koje stimuliraju mozak. Te kemikalije dovode do ubrzanja pulsa, mučnine, pojačane osjetljivosti na zvuk i svjetlost. Najgore simptome, međutim, iskusimo kada razina alkohola padne na nulu – famozno “jutro poslije”.

Kako bismo izbjegli glavobolju, mučninu, pojačano znojenje, suha usta i žeđ, ekspert za toksikologiju prof. Wayne Jones sa švedskog Sveučilišta Linköping napravio je mali vodič za naša omiljena alkoholna pića.

Bijelo vino

Oni koji uživaju u bijelom vinu zacijelo su već spoznali da je vrlo kalorično. Primjerice, oko 175 ml bijelog vina sadrži 130 kalorija. Među njegovim blagotvornim svojstvima jesu i kemikalije koje pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterola (LDL). No, nemojte pretjerati. Sulfiti u bijelom vinu mogli bi dovesti do “mamur-

luka bijelog vina” na koji se mnogi ljudi žale drugi dan. Sulfiti mogu potaknuti i alergijsku reakciju koja će pak pogoršati glavobolju ili astmu. Na ljestvici ozbiljnosti mamurluka ocjena 6 od mogućih 10.

Crno vino

Čaša crnog vina (200 ml) sadrži oko 120 kalorija. Crno vino ima veći blagotvorni učinak na zdravlje nego bijelo: pogotovo je korisno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a sadrži i rezveratrol, tvar koja usporava starenje organizma. No, svi oboža-

vatelji crnog vina znaju da je mamurluk koji stvara mnogo teži nego onaj koji je posljedica ispijanja bijelog vina. Na ljestvici ozbiljnosti mamurluka, crno vino ima 7 od 10 bodova.

Šampanjac

Čaša šampanjca od 175 ml sadrži 133 kalorija, malo više nego kod bijelog vina. Antioksidansi u šampanjcu štite mozak od oštećenja koja se događaju tijekom moždanog udara, a imaju i preventivni učinak kod Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Ipak, nemojte se zaletjeti jer mjehurići u šampanjcu ubrzavaju apsorpciju alkohola. Suprotno raširenom stavu, mnogo šampanjca ne poboljšava raspoloženje. Na ljestvici ozbiljnosti mamurluka ocjena 7 od 10.

Pivo

Jedna pinta piva (0,57 litara) sadrži između 170 i 200 kalorija, što je kao sedam komada čokoladnog biskvita. Pivo je najbezopasnije i od njega se najmanje napijete. Osim toga, od svih alkoholnih pića sadrži najmanje alkohola, između tri i šest posto kod lakših, te osam posto kod težih. No, ne pretjerujte. Istraživanje u International Journal of Cancer pokazalo je da jedna pinta dnevno povećava rizik od raka crijeva za 10 posto, a dvije pinte za 25 posto. Na ljestvici ozbiljnosti mamurluka ocjena 4 od 10.

Viski

Vrlo je kaloričan: 35 ml viskija sadrži 80 kalorija. Viski sadrži visoku razinu kiseline koja sprečava rast tumorskih stanica. Ipak, nemojte se opijati viskijem da biste spriječili rak jer će vam stradati jetra. Osim toga, previše viskija dovodi do nepredvidljivog ponašanja i teškog mamurluka. Ni viski ni ostala alkoholna pića nemojte piti gladni jer to je kao da intravenozno unosite alkohol u organizam. Na ljestvici ozbiljnosti mamurluka viskiju pripada visokih 8 od 10 bodova.

Izvor: Jutarnji

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci