Još jedna blatska slastica upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo u registar industrijskog dizajna!

Turistička zajednica Općine Blato objavila je kako je uz Blatsku tortu® još jedna blatska slastica upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo u registar industrijskog dizajna, a uskoro i žiga – Kumpanjol.
Kumpanjol je blatska slastica u sprezi viteštva, osebujnog okusa i mirisa, i osobito povezana sa Viteško udruženje Kumpanjija – Blato jer označava viteza koji pleše ovaj tradicionalni otočni ples od boja.
Kumpanjol je slastica pečena u svojstvenom obliku keksa koji je definiran pečatom posebno izrađenim za tu namjenu. Pečat koji definira oblik ove slastice oblikovan je u formi štita sa utisnutim logom Udruženja koji prikazuje viteza kumpanjola u karakterističnoj i dinamičnoj figuri viteškog plesa s mačevima, a pored figure kumpanjola, sadržava i natpis „Viteško udruženje Kumpanjija Blato“, kao i dvije godine: „1214.“ (godina Korčulanskog statuta) i „1927“. (godina statutarnog utemeljenja Udruženja).
Svojstvenog je okusa zahvaljujući svojim sastojcima kao što su bademi, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija (rakija od ruža ili travarica), džem od smokve.
Među navedene sirovine prilikom izrade tijesta može se dodati i mljeveni rogač.
Posebni sastojak koji ovoj slastici daje karakterističnu i prepoznatljivu svijetlo do tamno smeđu boju jest varenik. Kreatorica obje baštinske slastice je Kristina Sardelić
“Radujemo se što se na još jedan način pokazalo kako se tradicionalne recepture mogu pretočiti u jednu potpuno novu slasticu s posebnim naglaskom na baštinski identitet naše destinacije”, ističu iz TZ Blato.
Administrativna podrška i u ovom projektu bila je Turistička zajednica Općine Blato.
Izvor: TZ Blato

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci