Jabuka

Jabuka (lat. Malus domestica) je biljka iz porodice Rosaceae. Postoji preko 7500 kultivara domaće jabuke. Ono što jabuku izdvaja od ostalog voća je visoki sadrzaj pektina. Jabuka je bogat izvor vitamina A, B, C i važnih minerala i mikroelemenata.

Zdravlje iz jabuke

Svježa jabuka sadrži veće količine pektina koji u organizmu apsorbira vodu i otrove, pa stoga stručnjaci preporučuju barem jedan dan tijekom mjeseca jesti samo jabuke i piti sok od jabuka.

Izvor: Wikipedia

Pojedini liječnici tvrde da se bolesti srca i krvnih žila mogu spriječiti ako se svakoga dana pojede samo jedna jabuka. Jabuka je korisna za dobar san, protiv kroničnog umora, visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, bolesti grla, opeklina, proširenih vena, opstipacije, išijasa i još mnogo drugih bolesti i stanja.
Koristi se cvijet i plod jabuke. Cvijet se bere u četvrtom, petom i šestom mjesecu, a plod od početka šestog do kraja devetog mjeseca. Plod sadrži: vodu, šećer, vitamine A, B i C i organsku kiselinu. Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, pa ih u ponudama trgovima ima tijekom cijele godine.

Svježa jabuka sadrži veće količine pektina koji u organizmu apsorbira vodu i otrove, pa stoga stručnjaci preporučuju barem jedan dan tijekom mjeseca jesti samo jabuke i piti sok od jabuka, kako bi se iz organizma izbacili svi otrovi koji se nakupljaju konzumiranjem namirnica životinjskog porijekla. Pektin također ima pozitivno djelovanje na sluznicu crijeva, pa se preporuča kod problema sa opstipacijom ili proljevom. Jabuke su jako važne i za njegu zubi, a također su jako dobro sredstvo za osvježavanje daha.
Sok od jabuke je ljekovit, koristan i osvježavajući napitak, a sadrži sve sastojke kao i sam plod jabuke.
Od jabuka se može praviti i jabučni ocat, vino, marmelada, kompot, čaj, kolači i još puno drugih stvari.

Sorte jabuka:

Idared je američka sorta nastala 1935. godine križanjem sorti Jonathan i Wagner, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine. Viosokoproduktivna je plantažna sorta i neosporno danas najpopularnija jabuka u Hrvatskoj! Zbog krupnog i lijepog ploda, dobrog okusa i neobicno dugog skladistenja plodova, vrlo je cjenjena i nije ni čudo što u nas zauzima tako visoko mjesto.

OKUS: Idared miriše poput parfema. Hrskavo, blijedo – žuto meso je sočno, fine, nježne teksture, slatko – kiselkastog okusa i nenametljive arome. Odlična je jabuka za potrošnju u svježem stanju, voćne salate, kuhanje i pečenje.
ZIMSKA SORTA: dozrijeva u prvih desetak dana listopada.

Jabuka Fuji je zasigurno jedna od atraktivnijih modernih sorata jabuke. Njena je glavna karakteristika ljep ružičast mašak koji prekriva žutozelenu pozadinu. Kao što je i za očekivati, Fuji dolazi iz Japana gdje je nastao 40 – ih godina 20. stoljeća, no podrijetlo mu je američko. Fuji je dobiven križanjem dobro poznate sorte Red Delicious i mnogo manje poznate Ralls Janet koja je vjerojatno razlog atraktivnog ružičastog preljeva.

OKUS: To je aromatična, vrlo sočna, hrskava jabuka. Njeno se meso lagano grize i čini kao nešto posebno od prvog zalogaja dok ispunjava usta sokom i slatkoćom. Okus je naglašeno sladak i vrlo osvježavajuć (posebice ako je malo ohlađena). također od svih ‘slatkih’ sorata najbolje se čuva i plodovi dugo vremena zadržavaju svoju čvrstoću.
ZIMSKA SORTA: dozrijeva u drugoj dekadi mjeseca listopada.

Izvor: http://www.mojezdravlje.net

Jabuka Gala Ova izuzetno atraktivna jabuka dolazi sa Novog Zelanda, a dobivena je križanjem sorata Golden Delicious i Kidd’s Orange Red – vrlo obećavajući početak! Gala sjedinjuje moderno i tadicionalno roditeljstvo. Naime, Kidd’s Orande Red potomak je Cox’s Orange Pippina-a, staromodnog engleskog favorita i ne trebate se profesionalno baviti ugojem jabuka kako bi shvatili da bi križanje Golden Deliciousa i Cox’s Orange Pippina-a moglo rezultirati skladnim spojem slatkog okusa Golden Deliciousa i boatog i kompleksnog okusa Cox-a. U stvari, to su mnogi pokušali a Gala je dobar primjer ove strategije.

OKUS: To je vrlo aromatična jabuka. Njeno je meso hrskavo, sočno, te je onog blagog, slatkog okusa kakav preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda, tanka kožica i naročito blagi okus, čine je pravim izborom za djecu.
JESENSKA SORTA: dozrijeva krajem kolovoza – početkom rujna.

Jabuka Elstar je još jedan uspješan potomak Golden Deliciousa nastao u Nizozemskoj 50-tih godina prošlog stoljeća. Kod većine potomaka Golden Deliciousa drugi je roditelj onaj koji osigurava potrebnu protutežu njegovom slatkom okusu. U slučaju Elstara to je Ingrid Marie, sorta porijeklom iz Danske. Iako nije svjetski poznata sorta, dodala je malo seksipila ovom spoju kojeg je nasljedila od svojeg roditelja – Cox’s Orange Pippin-a. Rezultat je Elstar, vjerojatno jedan od najboljih potomaka Golden Deliciousa.

OKUS: Okus je nešto intenzivniji, nego što je slučaj sa drugim potomcima Golden Deliciousa, ali zadržava primamljivu slatkoću koja se često opisuje kao “medena”. Sočna je i hrskava jabuka, ali ne tvrda kao neke – definitivno mekša strana hrskavog. To je laka za jelo, desertna jabuka.
JESENSKA SORTA: dozrijeva krajem kolovoza – početakom rujna.

Jabuka Jonagold je američka sorta nastala 40 – tih godina prošlog stoljeća, i kao što ime kaže, dobivena je križanjem Golden Deliciousa i Jonathana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i odtada je postala naročito popularna u Europi. Jonagold je najbolje od dviju sorata u jednoj!

OKUS: Medeno sladak okus Golden Deliciousa i živahan kiselkasti okus Jonathana, Jonagold čine izvrsnom slatko-kiselkastom desertnom jabukom. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje!
ZIMSKA SORTA: dozrijeva sredinom rujna – krajem rujna.

Jabuka Breaburn Prvo stablo ove sorte otkriveno je na Novom Zelandu 50-tih godina 20. stoljeća te se smatra da je sjemenjak sorte Lady Hamilton. Drugi roditelj nije poznat, no popularno se vjeruje da je to Granny Smith (vrlo moguće s obzirom na vrijeme i mjesto otkrića, no čini se da nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili ovu teoriju). Braeburn je danas jedna od najvažnijih komercijalnih sorata jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka! Prva je moderna sorta jabuke koja je okusom bliža starijim, klasičnim sortama. Također, Braeburn je jedna od prvih dvobojnih sorti, kriterij koji se danas smatra neophodnim za komercijalni uspjeh.

OKUS: Odlikuje se bogatstvom i kompleksnošću okusa sa kojima se rijetko koja sorta može mjeriti. Hrskava je, nije tvrda i vrlo je sočna. Lagano se grize, a kožica ploda je tanka i čini se da nestaje u ustima. Okus je oštar i osvježavajuć, ali sa dobro izbalansiranim šećerima. Svoj vrhunac postiže ohlađena nešto ispod sobne temperature i tada će vas sigurno podsjetiti zašto volite jesti jabuke!
ZIMSKA SORTA: dozrijeva u drugoj polovici listopada.

Jabuka Golden delicious Eureka! Pronašao sam je! To su bile riječi Paula Starka iz Rasadnika braće Stark, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virginije tog posebnog dana. S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni da li pijete šampanjac ili jedete jabuku!, oduševljeno je izjavio Stark. Odtada pa do danas, ova je jabuka stekla zavidnu popularnost među potrošačima te se uzgaja u svim glavnim, toplim uzgojnim područjima svijeta.

OKUS: To je jabuka koju je vrlo lako zavoljeti. Kožica ploda je nježna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Okus je blag, ne napadan, no iznimno sladak; medeno sladak – često stoji u opisu. Odlična je desertna jabuka, no vrlo dobra i za voćne salate, kuhanje, pečenje, i sl.
ZIMSKA SORTA: dozrijeva sredinom rujna – krajem rujna.

Jabuka Summerred je kanadska sorta nastala križanjem sorti McIntosh i Golden Delicious 1964. godine, te se ubraja među najbolje ljetne sorte.

OKUS: Summerred je hrskava, sočna jabuka, slatko – kiselkastog okusa. Dobra je desertna jabuka i odlična je za kuhanje.
LJETNA SORTA: dozrijeva u drugoj dekadi kolovoza
PLODOVI: srednje veliki (120 – 140 g), konusnog oblika
BOJA: plodovi su atraktivne tamno crvene boje s izraženim bijelim lenticelama.

Jabuka Jerseymac je američka sorta ‘McIntosh’ tipa dobivena križanjem sorata New Jersey 24 i Julyred 1971. godine.

OKUS: Jerseymac je aromatična jabuka. Meso je fine teksture, sočno i slatko kiselog okusa. Odlična je jabuka za jelo i kuhanje.
LJETNA SORTA: dozrijeva od početka do sredine kolovoza
PLODOVI: srednje veliki (120 – 140g), loptastog oblika
BOJA: osnovna zelenkasta, prekrivena ljubičastim rumenilom, a meso je bijele boje.

Zlatna Zimska Parmenka stara sorta: Mnogi se nostalgično sjećaju nekih starijih sorti jabuke kojih više nema na tržnicama i u trgovinama. Jedna od takvih je Zlatna Zimska Parmenka, sorta porijeklom iz Engleske.

OKUS: meso Zlatne Zimske Parmenke je čvrsto, sočno te vrlo finog, kiselkasto slatkog okusa
ZIMSKA SORTA: dozrijeva u prvoj polovici rujna
PLODOVI: srednje veliki (120 – 140 g), loptastog oblika
BOJA: temeljna je zeleno žuta,  a sa sunčane strane ima lijepo crvenilo u obliku pruga.

Jabuka Grany Smith Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije, a otkrivena je u Australiji 60 – ih godina 19. stoljeća kao slučajni sjemenjak na odlagalištu za otpad. Gospođa Mary Smith, koja ju je pronašla, otkrila je da je jabuka ‘višenamjenska’, odnosno odlična kako za kuhanje tako i za potrošnju u svježem stanju. Novu je sortu nazvala Granny Smith te je zaslužna za širenje njene popularnosti. Do 60-ih godina 20. stoljeća Granny Smith je postala praktički sinonim za jabuku. Ova pomalo neobična jabuka privlači oko svojom bojom trave, dugo se čuva, te ima ‘svestranost’, koju potrošači vole.

OKUS: Okus je naglašeno kiselkast. To je hrskava jabuka, tvrdog mesa i vrlo oštrog okusa. Ipak, njeno meso dugotrajnim dospijevanjem postaje mekše, a poslužena malo ohlađena može biti vrlo osvježavajuća.Odlična je za potrošnju u svježem stanju, u pitama, a isto tako vrlo dobra za voćne salate (posebice zato jer i narezana zadržava svoju boju).
ZIMSKA SORTA: dozrijeva u drugoj dekadi mjeseca listopada.

Jabuka Zvijezda Priroda svojom vječnom kreacijom često nas vrlo ugodno iznenadi. Usudio bih se reći da Bog nije stvarao svijet šest dana nego da taj proces traje vječno. U malom dijelu ogromnog broja sorata jabuka koje posjedujemo zadivili smo se sa vrlo interesantnim uzorcima. Jedna od sorata je i jabuka pod nazivom ZVIJEZDA koja izgleda kakav je i njen naziv. Nalazimo stabala starih i po pedeset i više godina i smatramo da pripada kategoriji starih sorata. Dosta je sitna plosnata, i vrlo ukusnog mesa koje podsjeća na srčiku. Na izložbama izaziva veliku pozornost naročito kod djece i ljubitelja starih sorti jabuka.

Izvor: http://vrt-bj.hr/jabuke

Prethodni članakSuho voće
Sljedeći članakOskoruša

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci