Imuno-prehrana u doba pandemije – vitamin C kao snažan antioksidans

Pravilna prehrana i hidratacija važni su čimbenici u održavanju normalne imunološke funkcije organizma. Osobe s uravnoteženom prehranom obično su zdravije, imaju jači imunološki sustav i niži rizik obolijevanja od kroničnih i zaraznih bolesti.

Stoga bismo trebali jesti raznoliku svježu i neprerađenu hranu svaki dan, kako bismo dobili vitamine, minerale, dijetalna vlakna, bjelančevine i antioksidanse koje naše tijelo treba.

Trebali bismo piti dovoljno vode, izbjegavati šećer, masnoću i sol da bismo značajno smanjili rizik od prekomjerne težine, pretilosti, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i određenih vrsta raka.

Postoji nekoliko vitamina i minerala, u prvom redu to su vitamin C, A, D, B6, B12, željezo, selen, cink, bakar, koji imaju važnu ulogu u normalnom funkcioniranju našeg imunološkog sustava.

Vitamin C je snažan antioksidans

Osim antioksidativnog djelovanja ima važnu ulogu u sintezi polisaharida i kolagena, pospješuje apsorpciju željeza, pospješuje zacjeljivanje rana, održava koru nadbubrežne žlijezde i pridonosi toleranciji hladnoće, ali pomaže i u održavanju normalnog stanja kapilara.

Najbolji izvor vitamina C iz hrane su crvena paprika, naranča i narančin sok, kelj, cvjetača, šipak, grejp, jagode, grašak, rajčica, mango. Međutim, vitamin C je osjetljiv i lako ga razaraju ili mu se reducira koncentracija prilikom korištenja brojnih kemijskih, fizičkih ili bioloških agensa.

Kuhanjem se može uništiti dio vitamina C (kuhanjem povrća od 10 do 75%, a blanširanjem od 20 do 50%). Treba imati na umu da vitamin C uništava i prirodna oksidacija (prerezana jabuka ubrzo potamni zbog oksidacije, a vitamin C se smanjuje i gubi).

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

fotografije: Pexels

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci