Gastrodiplomatske delicije – kad hrana ima veliku ulogu u politici, ali i brendiranju zemlje

Uloga hrane u diplomaciji je ogromna. Hrana kao jedna od tehnika pregovaranja odlična je strategija. Veleposlanik Biščević, chef David Skoko i prof. Habel ujedinjeni su i u stajalištu da je hrana važan aspekt promocije zemlje.

U Europskom domu u Zagrebu, u ponedjeljak, 4. veljače, održano je predavanje pod nazivom “Gastrodiplomatske delicije”. Predavanje je organizirano na inicijativu Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode u suradnji s Europskim domom u Zagrebu. Gosti predavači bili su veleposlanik Hidajet Biščević, chef David Skoko i profesor Vedran Habel.

“Gastrodiplomatske delicije” zajednički je naziv predavanja triju osoba,vrhunskih stručnjaka u svojim područjima, a koji kroz svoj rad, svaki na svoj način, promiču hrvatsku gastronomiju, donose svjetska iskustva i nude jedinstvena rješenja poput Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja.

Da je hrana važan alat pregovaranja u politici, govorio je u uvodnom predavanju iskusni veleposlanik Hidajet Biščević koji je ujedno i autor prve hrvatske knjige o gastro-diplomaciji “Diplomacija za stolom”. “Politička povijest čovječanstva oduvijek je prožeta hranom i njezina uloga je ogromna. Tako je i danas u diplomaciji. Stol postaje poveznica. Još je davno jedan francuski političar rekao kako je nečiji um najlakše pridobiti upravo kroz trbuh”, rekao je veleposlanik Biščević i dodao kako se danas gastro-diplomaciji posvećuje sve veća važnost.

Veleposlanik Biščević, autor prve hrvatske knjige o gastro-diplomaciji “Diplomacija za stolom”, održao je uvodno predavanje. foto Gricgric, Tonka Hohnjec

Chef David Skoko istaknuo je važnost prepoznavanja i njegovanja autohtone kuhinje te da je upravo na tome potrebno više raditi ako se Hrvatska želi svijetu prezentirati kao jedinstvena gastro destinacija. “Potencijal Hrvatske gastronomije je velik, ali je problem u pristupu namirnicama. Želimo li postati poznati po autohtonoj kuhinji, moramo raditi na lakoj dostupnosti naših tradicionalnih namirnica. Takva kuhinja, odnosno gastro-priča tek tada može biti iskrena i skromna te samo takva može trajati jako dugo”, rekao je chef Skoko. Osvrnuo se i na problem uvoza hrane. “Hrvatska uvozi velike količine hrane s kojom raspolažemo, primjerice ribu, lignje… Naša kuhinja mora biti autohtona. Samo će takvu naši gosti, ali i svijet znati prepoznati”, rekao je Skoko.

Chef David Skoko: “Potencijal Hrvatske gastronomije je velik, ali je problem u pristupu namirnicama. Želimo li postati poznati po autohtonoj kuhinji, moramo raditi na lakoj dostupnosti naših tradicionalnih namirnica. Takva kuhinja, odnosno gastro-priča tek tada može biti iskrena i skromna te samo takva može trajati jako dugo”. foto Gricgric, Tonka Hohnjec

Profesor Vedran Habel, osnivač i voditelj Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, iznimno je angažiran oko zapošljavanja osoba s invaliditetom. Ističući važnost davanja prilike osobama s invaliditetom za učenje i rad, ali i kasnije za zapošljavanje, prof. Habel je naglasio da je toj djeci potrebno znatno više nego truda i rada kako bi bili ravnopravni s društvom u cjelini. “Priča koju mi prenosimo je opipljiva i potrebna. I zato ćemo i u buduće pričati našu priču i prenositi je svima kako bi se upoznali s ovim divnim mladim ljudima koji žele i mogu raditi”, naglasio je prof. Habel.

Profesor Vedran Habel, osnivač i voditelj Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, iznimno je angažiran oko zapošljavanja osoba s invaliditetom. foto Gricgric, Tonka Hohnjec

A da ta djeca znaju, mogu i žele, i sami smo se imali prilike uvjeriti kušajući njihove gastro-delicije! Jednostavno, kad se radi s ljubavlju i bez predrasuda, rezultat je neminovan!

Vrijedne dječje ruke pripremale su ukusne zalogaje čiji su okusi oduševili brojne prisutne. foto: Gricgric, Tonka Hohnjec

Hrana i diplomacija itekako idu zajedno. Prepoznala je to i Hrvatska turistička zajednica koja također u toj misiji sudjeluje već neko vrijeme.

Brendiranje Hrvatske kao gastro-destinacije koja će biti prepoznata po svojoj tradiciji i autohtonim namirnicama, po svojoj izvornoj kuhinji, onoj jednostavnoj i tako neodoljivoj, zapravo nam je svima zadaća koju što prije trebamo napraviti.

GricGric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci

00:07:16
00:05:40