Food Waste: EU u 2020. bacila 57 milijuna tona hrane!

Eurostat je 2020. godine proveo istraživanje jedinstvenom zajedničkom metodom u svim članicama Europske unije o bacanju hrane. Podaci govore da je u EU u toj godini bačeno 57 milijuna tona hrane.

Brojke koje su objavljenje u istraživanju govore da se ogromne količine hrane bacaju. Hrvatska je tako u 2020. bacila 286.379. tona hrane. Cipar je nažalost prvi na ljestvici po bacanju hrane po glavi stanovnika, čak 397 kg po stanovniku.

Tako je u prvoj godini COVID pandemije, u Europskoj uniji bačeno oko 127 kilograma hrane po stanovniku.

Poražavajući je podatak da se u kućanstvima diljem Europe baci  55% hrane. Stručnjaci upozoravaju na ogromnu problematiku i ističu kako se moraju provoditi veće edukacije stanovništva kako bi se smanjilo bacanje hrane.

Kako se naglašava u istraživanju, ova problematika i dalje ostaje veliki izazov u EU, ali i svijetu. Otpad od hrane u kućanstvima, gotovo je dvostruko veći od količine otpada koja proizlazi iz sektora primarne proizvodnje i proizvodnje prehrambenih proizvoda i pića (14 kg i 23 kg po stanovniku). Na restorane i ostale usluge u sektoru hrane otpada 12 kg po osobi. No u ovim sektorima još uvijek se analiziraju učinci blokade zbog  COVID pandemije.

Kompletno istraživanje možete vidjeti OVDJE

Ne bacajte hranu!

Tekst: Gric Gric

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci

00:13:45

Arancini

00:04:28