Edukativno druženje u Novigradu za bolji turizam i gastronomiju – uz Wine ENOGASTRO VIP EVENT

Nakon četiri uspješno organizirana eventa u ovoj godini – u Zadru, Splitu, Zagrebu i Rijeci, 31. ožujka održao se i peti, no vjerojatno ne i posljednji u ovoj godini. Ovaj već nadaleko poznati Event svim svojim posjetiteljima predstavio je mnoštvo proizvođača sa naglaskom na lokalno, njihove autohtone proizvode i specijalitete te mnogobrojne zanimljive radionice.

Unatoč vrlo lošem vremenu i jakoj kiši odaziv je bio fantastičan, a odazvalo se jako puno vrhunskih ugostitelja i hotelijera. Gosti su imali jedan mali poseban „uvjet” od organizatora prilikom dolaska na event a to je da dođu sa pozitivnom energijom. Mnogobrojni gosti su i poslušali i popunili dvorane i restoran do posljednjeg mjesta i uživali u eventu tokom cijeloga dana do kasno u noć.

Od 13 sati, nakon prijave gostiju i pića dobrodošlice započelo je otvaranje konferencije i druženje uzvanika sa izlagačima te kušanje samih proizvoda. Prilikom otvorenja predstavio nam se Chef Hotela Nautica a odmah poslije njega i Srednja ugostiteljska škola Buje.

U 14.45 sati niz radionica otvotio je sommelier Siniša Škaberna s degustacijskom radionicom “Slike novigradskih malvazija”, a potom su posjetitelji od direktora i vlasnika marketinške agencije Atauctus, Josipa Ukalovića doznali koliko je važan digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu.

U 15. 30 sati započela je prava poslastica od radionice. Naime, urednik portala Bookaleta, Davor Šišović predstavio je publici tradicionalne kolače Pazinske cukerančiće koje je sljubio sa Patinskim malvazijama. Posebno zanimljiva bila je degustacijska radionica slovenske sommelierke Mire Šemić koja je posjetitelje upoznala s aromama i okusima istarskih sorti malvazije, refoška i muškata momjanskog pri čemu joj se pridružio vlasnik vinarije čija su se vina točila, Rino Prelac.

Uslijedila je kratka stanka između prvog i drugog djela radionica koju su posjetitelji iskoristili za ponovno druženje s vinarima i vlasnicima malih OPG-ova, kušanju njihovih proizvoda, sklapanju poslova i prijateljstava koja će sigurno potrajati još mnogo godina.

Osim toga u toj pauzi imali smo priliku uživati delicijama i jelima koje je pripremio PIK-ov Chef Marko Lučić, kuhari Hotela i restauranta Nautica i Srednje ugostiteljske škole Poreč.

Drugi dio radionica otvorila je članica Instituta za poljoprivredu i turizam Istre, Tina Šugar Korda koja je pričala o projektu “ConsumeLess plus – Less is more”.

A nakon toga počela je degustacijska radionica na kojoj je Tomislav Razumović, sommelier i predstavnik vinarije Krauthaker iz Kutjeva pričao kako globalno zatopljenje sve više djeluje na uzgoj pojedinih sorta u ovome kraju. Potom je F&B Manager i sommelier Josip Orišković je oduševio svojom prezentacijom što je sve potrebno da bi bio dobar F & B menager hrane i pića i unaprijedio ponudu hrane i pića.

Dantes Begić

A nakon tako lijepe teme publika je usmjerena sa mislima na ekološku proizvodnju zadarske vinarije Škaulj o kojoj je pričala sommelerka Ines Matić Matešković. Zatim je od 18:30 vrhunski ugostitelj i sommelier Mario Meštrović pričao nam o razvoju u turizmu i ugostiteljstvu.

U posljednju malo drukčiju radionicu – naime radilo se o pivu, uveo nas je Claudio Rossi i predstavio craft pivovaru Bura Brew iz Poreča. Nakon zatvaranja izlagačkog prostora održala se degustacijska humanitarna večera za VIP uzvanike.

Menu od 6 slijedova vrlo kvalitetnih jela koji su pripremali Chef Damir Modrušan, Chef momjanske konobe Rino Timka Prelac i Vladek Florijanović, PIK-ov Chef Marko Lučić i kuhari hotela i restorana Nautica (Hama u sous vidu – Cromaris, palenta sa crnim tartufom – Istra Tartufi, odkošteni pileći batak i zabatak u sous vidu -PG Orehovec, marinirani kare – PIK Vrbovec, Ragu od istraskog pulića / magarca s istarskom paštom – Konoba RINO i Ombolo u malvaziji s tartufom u brioš pecivu – Histris i Tartufi Istra). Sva ta jela sljubljivana su sa vinima Cosseto, Sosich wines, Ščurek vinima, vinima Krauthaker, Matić i Prelac.

Organizator događaja je Dantes sa svojim timom agencije Ricerca Mercato, a glavni partner projekta je Marina & Hotel Nautica, zatim Turistička zajednica grada Novigrada i Grad Novigrad, Istarska županija i TZ Istarske županije, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora ŽK Pula i pokroviteljima: Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Izvor: Ricerca Mercato

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci