Dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ – Čak tri priznanja otišla u Samobor!

Ovogodišnji „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ osvojilo je 70 dobitnika iz Hrvatske i po prvi put iz Bosne i Hercegovine, a šampionska titula „Zlatni suncokret” pripala je Općini Kneževi Vinogradi, pioniru ruralnog turizma u Baranji. 

„Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ održao se 28. veljače te je tom prilikom u uvodnom dijelu manifestacije državni tajnik Tugomir Majdak čestitao 25. obljetnicu djelovanja Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova SELO” i 10. obljetnicu dodjela nagrade „Suncokret ruralnog turizma“, a uručivši nagrade najuspješnijim OPG-ovima u kategoriji „Turističko i seljačko gospodarstvo” istaknuo je njihov važan doprinos u očuvanju vitalnosti ruralnih područja i unaprjeđenju domaće proizvodnje te najavio snažnu daljnju podršku tim aktivnostima u okviru gotovo 3,8 milijardi eura vrijednog Strateškog plana 2023.-2027.„Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ je projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost i povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija.

Na svečanosti je predstavljena i nova „Nagrada dr.sc. Eduard Kušen” za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja.

Dodat ćemo kako su u  jakoj konkurenciji čak tri priznanja otišla u Samobor!

– Posebno priznanje za tradicionalnu proizvodnju kruha i očuvanje autohtonog kolača Rudarska greblica u kategoriji „Tradicijska (ruralna) gastronomija“ osvojila je Pekarnica Nikl.

– Posebno priznanje za očuvanje tradicionalne proizvodnje prirodnih rakija u kategoriji „Craft turizam“ osvojila je Kušaonica rakija Hedonica – OPG Mahović.

– Zlatnu povelju u kategoriji „Turistička seljačka gospodarstva“ zaslužio je seljački turizam „Mlin iz bajke.

Čestitamo svima!

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

foto: Pekarnica Nikl

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci