Danas kuhamo – najbolje špek fileke!

Ovo ukusno jelo možete pripremiti od telećih želudaca koji se temeljito peru, obare i kasnije pirjaju s povrćem i pancetom.

Iz naše stare video produkcije, donosimo podsjetnik na naše omiljeno jelo, jer evo ponedjeljak započinjemo ovim odličnim jelom!

U trgovinama se mogu naći već pripremljeni za daljnju obradu pirjanja s povrćem i pancetom, ali da budete sigurni, operite ih još jednom i prokuhajte (obarite), procijedite i dodajte na propirjani luk i pancetu (špek, slanina).

Klik na video!

namirnice:

0,25 kg crvenog luka
0,20 kg sušenog špeka (panceta, slanina)
0,50 kg fileka (tripice)(teleći ili juneći želuci – obareni)
sol, papar
crvena mljevena paprika
koncentrat rajčice
lovorov list
0,2 l crvenog vina
prezle, krušne mrvice
mesni temeljac ili voda uz dodatak kocke za juhu
list peršina
ribani sir

Priprema:

Ako ste se odlučili za izradu jela s već obarenim želucima, postupak pripreme biti će kraći, nega da kupite sirove želuce, koje morate par puta ispirati, obariti i prokuhati te ih narezati, pa tek tada krenuti s pirjanjem.

U ovom slučaju radimo s obarenim, narezanim telećim želucima.

Sitno narezan crveni luk  pirjamo na malo ulja i dok se pirja narežemo na kockice pancetu (špek, slanina – sušena) pazeći da izbjegnemo hrskavice. Kada je luk malo propirjan dodamo mu narezani špek. Dodavajući ga, on se topi i dalje se pirja na njegovoj masnoći.

Na ispirjani luk dodati ćemo fileke (tripice) i malo ih ispirjamo i kada tekućina koju su ispustili ispari podlijemo sve sa crvenim vinom, pustimo da alkohol iz vina ispari i dodamo crvene mljevene paprike koju upržimo i dodamo malo koncentrata rajčice koju također upržimo, dodamo lovorov list te podlijemo mesnim temeljcem ili vodom s dodatkom kocke za goveđu juhu. Nakon što provrije smanjimo vatru i kuhamo dok meso ne omekša. (za ovu količinu oko 45 minuta do sat vremena)

Kada meso omekša povežemo varivo s prezlom, promiješamo, probamo kakvo je jelo okusa i začinimo, ako je potrebno. Pri kraju kuhanja dodamo malo vinskog octa i poslužimo vruće uz dodatak ribanog sira i sitno rezanog lista peršina. Uz jelo poslužuje se svježi kruh, a salata čak i nije potrebna. Točimo crveno suho vino.

Dobar tek želi Vam Gric ekipa!

Ako još niste, pretplatite se na naš YouTube kanal (besplatno je!) i redovito primajte obavijesti o Gric Gric video receptima!

Tako ćete uvijek imati odličnu ideju što možete kuhati!

Hvala Vam što nas pratite!

Gric Gric

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci