Đumbirovo pivo

U bezbrojnim američkim filmovima možete vidjeti kako junaci na platnu naručuju ili piju đumbirovo pivo – ginger ale ili ginger beer. Naročito ako se radi o filmovima o zbivanjima u vrijeme prohibicije, kada je to piće bilo iznimno popularno.

No, je li đumbirovo pivo zaista pivo, i o čemu se tu zapravo radi, odnedavno se mogu uvjeriti i pivopije u Hrvatskoj, jer se jer se u pubovima i kafićima može naći Bundaberg đumbirovo pivo, doduše ne iz Amerike, nego iz Australije.

Kako smo već naučili, stvari često nisu onakve kakvim izgledaju. Recimo, postoje piva, koja se službeno zovu vino – ječmeno vino, odnosno barley wine, ali u isto vrijeme postoje pića koja se zovu pivo, ali ona to zapravo nisu ni po sastavu, ni po postupku proizvodnje. Nedavno smo pisali o tome kako se u Engleskoj i Skandinaviji na festivalima i izložbama piva često izlažu i ocjenjuju također cideri, nisko-alkoholni napici od voća, obično jabuke. Primjerice, u Americi se proizvode bezalkoholni ili niskoalkoholni osvježavajući napici naziva root beer, odnosno korijensko pivo, a nekada su se zvali small beer. Ipak, nisu tako popularni kao cola i neka druga pića, te u ukupnom tržištu osvježavajućih pića imaju udio od oko tri posto.

Enciklopedija kaže da se piće proizvodi od sirupa i vode s ugljičnom kiselinom, a izvorno se radilo od sassafrasa. To je pak visoko drvo iz porodice lovora, korijena bogatog eteričnim uljima, upotrebljava se u medicini i parfimeriji. Root beer se proizvodi u dvije inačice – kao bezalkoholno piće ili kao piće s niskim udjelom alkohola – do 0,5 posto, dakle jednako kao kod bezalkoholnog piva. U komercijalnoj proizvodnji radi se od ekstrakta ili aromatiziranog sirupa, i to tako da se u ekstrakt upumpa ugljični dioksid. Tradicionalno, a u kućnoj radinosti i danas, proizvodi se fermentacijom u bocama, tako da se u njih dodaje kvasac.

Osim okusa sassafrasa, koji je u početku proizvodnje root beera bio jedini i čija se aroma obično i povezuje uz pojam toga pića, danas ono ima široku paletu okusa, koja ovisi o sastojcima od kojih se proizvodi. Recimo – bagrem, vanilija, zimzelen (pavenka), trešnja, slatki korijen (gospino bilje), muškat, anis, melasa, cimet, klinčić, kofein i – đumbir.

Đumbirovo pivo, pak, navode kao vrstu piva svi priručnici, pa tako u knjizi Pivo tekuća hrana dr Vladimira Marića, čitamo da je to „pjenušavo slabo alkoholno piće od šećera i đumbira. U Engleskoj se priređivalo ljeti kao osvježavajuće piće od 10 do 20 postotne otopine šećera. Za vrijeme prohibicije u SAD-u pile su se različite vrste đumbirovih napitaka zasićenih ugljičnom kiselinom, kao Gingerale ili Gingerbeer. Ta pića nisu smjela sadržavati više od 0,5 posto alkohola.“

Jedina sličnost đumbirova piva s pravim pivom je u postupku fermentacije, koju izaziva kultura bakterija što se dodaje u piće, pa je pitanje kako će ga pivopije prihvatiti. No, kako su posebno među mladeži sve popularnije pivske mješavine s voćnim sokovima, tko zna, možda i đumbirovo pivo u nas dobije svoje mjesto pod suncem. Kako smo već rekli, sada priliku za to nudi tvrtka Bundaberg, koja je prije nekoliko mjeseci došla u Hrvatsku. Za sada se paleta njihovih proizvoda – Lemon lime and bitters, Ginger Beer, Apple Ale i Peache mogu kušati u dvadesetak zagrebačkih ugostiteljskih lokala, u koje uskoro stiže i Bundaberg Root Beer.

Izvor: Pivnica

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci