Čišćenje sipe

Za čišćenje sipe bilo bivam najbolje korisiti gumene rukavice, najbolje kirurške, jer ako se zamažete, teško ćete oprati crnilo sipe koje vam ostane po rukama i uđe ispod noktiju.

Sipu lagano zarežemo nožem na dijelu gdje joj je kost i izvadimo je. Lagano primimo glavu s krakovima i izvdimo je pazeći da ne poderemo vrečicu s crnilom. Nožem odrežemo krakove, to jest zarežemo malo iznad završetka krakova, a ispod očiju sipe. Maknemo i zube koji se nalaze u središtu krakova, a nžem zarežemo i istisnemo oči i operemo pažljivo krakove jer su najvjerojatnije puni pijeska i ostalih nečistoća iz mora. Kada smo izvadili sve iz tijela sipe možemo je oprati. Sada nam valja pažljivo odvojiti vrečicu crnila koja je isprepletena s ostalim organima sipe. To nam je važno radi boje i okusa rižota koji ćemo pripremiti. U sipi se nalazi još jedna, smeđa vrečica, a malo je veća od one sa crnilom. Bez ovog umaka gotovo je nemoguće napraviti dobar rižtoto ili temeljac za riblju juhu. U nekim dijelovima godine u trbušnoj šupljini nalaze se i dvije bijele kuglice, to su jajašca i odlična su za prženje, nikako za izradu umaka.

Da vam ovo riblje jelo ne propadne ako poderete vrečicu s crnilom i ono se razlije svuda po utrobi, ili vam prodaju sipu koj je smrzavana i crnilo se ne da iskoristiti, kupite još koje crnilo od sipe koje prodaju posebno. Tvornički je zapakirano u vrečice, a svaka je namijenjena za 2 porcije rižota.

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci

00:04:27