Deset najčešćih zabluda o vinu

Svaka kultura njeguje određene mitove u koje možemo i ne moramo vjerovati. Mitova o vinu je mnogo, a kako oni ne utjecali na užitak u njegovom ispijanju, navodimo deset najčešćih zabluda o tom ‘soku bogova’.

1. Vino se ne hladi u ledenici

Ne postoji nijedan opravdan razlog zašto ne bismo vino rashladili u ledenici, pogotovo ako se žurimo. Taj sok bogova neće doživjeti apsolutno nikakve promjene.

2. Bijelo vino i sol uklanjaju mrlje od crvenog vina (ako se djeluje brzo)

Osim ako ne želite napraviti dodatni nered na tkanini i oko nje, nikako nemojte posezati za tom neučinkovitom metodom uklanjanja mrlja. Postupite kao i s ostalom uprljanom odjećom – stavite ju u perilicu za rublje, dodajte deterdžent i molite se.

3. Žličica umetnuta u bocu djelomično ispijenog vina s mjehurićima će održati svježinu

Kada bi ova tvrdnja uistinu funkcionirala morala bi prkositi ponekim zakonima fizike. Jednino hladnoća ili pluteni čep mogu usporiti oslobađanje mjehurića, sve ostalo je neučinkovito pa i žličica.

4. Vino je stvar izbora i potpuno subjektivan doživljaj

Vino je u neku ruku subjektivna stvar o kojoj postoji nebrojeno mnogo mišljenja. Ipak, postoje određeni standardi i objektivni kriteriji koje bi bilo poželjno uvažiti.

5. Starije vino je bolje nego mlado

Prilikom prodaje proizvođači će rado istaknuti kako je njihovo vino dugo odležalo, a zatim podignuti njegovu cijenu. Slučaj je to i s vinom Bordeaux, za kojega se ustalilo mišljenje da postaje bolji starenjem. Zapravo, boce takvog vina iz 80-tih uglavnom mogu pružiti oksidiranu i ne pretjerano pitku tekućinu. Zapravo je većina vina odlična za konzumiranje onog trena kada dospije na police trgovina.

6. Dobra vina nemaju dobar okus kada su mlada

Istina je da neka mlada vina mogu biti ‘oštra’ i potrebno im je nekoliko godina dok izgube to svojstvo. Međutim, vrijedi pravilo- ako su vina dobra kada su starija onda su i dobra dok su mlada. Iako je moguće ta struktura bude malo oštra, svi okusi bi trebali biti vrlo dobro izbalansirani.

7. Dobro vino se pije u određenoj starosti

Obično se odnosi na vrstu vina Bordeaux, a kupcima se savjetuju da bocu otvaraju tek nakon 10-15 godina starosti. Zapravo je nemoguće procijeniti kada će vino dosegnuti svoj vrhunac, zato se najbolje osloniti na vlastiti instinkt i procjenu.

8. Vina iz Novog svijeta obično su bolja od onih iz Starog svijeta

Stručnjaci vina obično klasificiraju prema tome dolaze li iz Starog (poput Francuske, Španjolske…) ili Novog svijeta (Čile, južna Afrika). U svijetu su vina iz primjerice Čilea na boljem glasu od onih npr. iz Španjolske. Takva dioba zapravo nema smisla. Mnogo faktora se uzima u obzir u proizvodnji vina i ona su individualna.

9. Crvena vina uvijek poslužite na sobnoj temperaturi

Temperatura vina prilikom posluživanja ima veliki utjecaj na užitak njegovog pijenja. Dok bijela vina na sobnoj temperaturi mogu biti neukusna, crveno vino može biti vrlo ugodno za konzumiranje. Ohlađena vina uglavnom osvježavaju, a neka od crvenih koja možete staviti u hladnjak su Pinot Noir i Borgonja.

10. Francuska jedina proizvodi vina vrijedna pažnje

Apsolutno nije istina.

Izvor: Portal oko

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci