12 savjeta za ljetno uživanje u pivu

Nekada se pivo pilo samo tijekom ljeta i jeseni, ali još davno tehnologija i mogućnosti čuvanja piva dokinuli su njegov strogo sezonski karakter.
Puno duže trajalo je prihvaćanje cjelogodišnjeg pijenja piva, a ni danas većina pivopija ne zna kako ljeti osigurati potpuni užitak u omiljenom napitku. Stoga pročitajte par savjeta koji će vam u tome pomoći.
Pivo je u Češkoj republici bez ikakvog premca najomiljeniji napitak. Ali, za vrućih ljetnih mjeseci, ponekad je problematično uživati u pivu jednako dobro kao zimi. Zahmeljeni sok se brže grije, a kad točite iz vlastitog bureta i pipe, stvar je još složenija. Stoga je češki Internet portal novinky.cz angažirao glavnog majstora sladara pivovare Gambrinus iz Plznja, Jana Hlaváčeka, da posavjetuje pivopije.
Pivo u gostionici, vrtnoj pivnici ili na festivalu
U ljetnim mjesecima skoči živa u termometru često i iznad tropskih 30 stupnjeva Celzija. Idealna temperatura piva za konzumaciju je pak 7-8 stupnjeva, pa je jasno da je hlađenje piva zahtjevnije nego u hladnijim razdobljima.
1. U ljeto naručujte radije tri decilitra, nego pola litre, tako će biti uvijek svježe i pravilno ohlađeno.
2. U toplim razdobljima preferirajte čaše debljih stjenki, koje duže zadržavaju niže temperature. Jako je važno da se čaša prije točenja isplahne i ohladi studenom vodom.
3. Dobro pivo ljeti će vam prije natočiti u onoj gostionici koja ima hladni prostor za skladištenje buradi ili tank.
4. Ako se pivo toči u krigle, radije idite tamo gdje imaju prozirne krigle. Tako ćete vidjeti koliko vam je piva pipničar natočio, jer pivo se ipak pije i očima.
Pivo u vrču
U ljetnu atmosferu spada svakako i predvečernje druženje na terasi i pijenje piva koje ste u vrču donijeli iz gostionice.
5. Prije točenja piva, vrč uvijek isplahnite, a na neko vrijeme držite u njemu hladnu vodu, da se dobro ohladi.
6. Za točenje piva bolji su vrčevi od kamena ili keramike, oni štite pivo od svjetla i bolje drže temperaturu. Bolji je vrč s uskim grlom, a idealan je s metalnim poklopcem, koji će zadržati ugljični dioksid, koji se prirodno nalazi u pivu, a također onemogućava pristup zraka, odnosno hlapljenje piva.
7. Vrč bi trebao imati poznatu volumen, tako da gostioničar može točiti izravno iz pipe.
8. Pazite na gostioničara, kako bi vam pivo točio oprezno i bez pjene. Tako CO2 neće prijevremeno otići, a pjena će se stvoriti kad budete pivo točili iz vrča u čaše.
Vrtni party uz bačvicu pive
Ljetno razdoblje mami na priređivanje privatnih vrtnih zabava, gdje s prijateljima uživati u toplim večerima. Većina ljudi, međutim, dvoji da li u takvim prigodama uzeti bačvu, sanduk pive, ili pak karton limenki.
9. Bačvu kupite dan ranije i čuvajte ga u tamnom hladnom podrumu, gdje će se najbolje ohladiti.
10. Prije točenja bačvu oprezno prenesite, a posebno pazite da je ne kotrljaju.
11. Bačva, pipa i crijevo smjestite u hladu, a bačvu prekrijte mokrom krpom, da se pivo nepotrebno ne grije, a hladionik izložite najmanjoj toplotnoj razlici.
12. Opremu za točenje spojite barem 30 minuta prije samog točenja. Hladionik će se ohladiti na idealnu radnu temperaturu.
Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci