Biftek na žaru

Jedno od najmekših pečenih komada mesa koje možete pripremiti na tavi ili roštilju, uz dodatak priloga i neke svježe ili ukiseljene salate imati ćete odličan obrok. Točite crveno polusuho vino.

za 5 – 6 osoba

1,5 kg junetine (beefsteak)

sol, papar

senf

suncokretovo ulje

Ako imamo vremena, beefsteak bi bilo dobro da odleži bar preko noći u marinadi. Meso očistimo od opni i žilica,  narežemo ga na jednake dijelove (da svaki teži 0,2-0,25 kg), posolimo, poparimo i svaki posebno premažemo tankim slojem senfa. Tako začinjeno meso psložimo u posudu i prelijemo uljem, pazeći da je sve pod uljem (jer meso će potamniti ako je van ulja- oksidacija).

Slijedeći dan, meso dobro ocijedimo od ulja i stavimo peći na dobro zagrijani roštilj.

Ovo meso može biti pečeno na tri načina:

Krvavo (rare) tako da meso održi mekoću, peče se 3-4 minute (na jakom žaru) s jedne strane i isto toliko s druge strane.

Srednje (medium) da meso samo u sredini bude malo krvavo, odnosno ružičasto, peče  se  7-8 minuta na jednoj strani i isto toliko s druge strane na umjerenijem žaru.

Jako pečen (well done) kada želite ovako pečen beefsteak, ocijedite ga dobro od ulja pa ga rastucite kuhinjskim čekićem za meso, jer meso će se vratiti u svoju formu kako će se više peći, a neće se presušiti kao što i  bi, ostavite li ga u komadu. Pečete ga rastučenog 8-10 minuta na umjerenijem žaru. S druge strane, ovo meso mnogi kuhari ne odobravaju tući, pa jedan komad od 200-250 grama razrežite na dva-tri tanja odreska, pazeći pri tome kako ga režete (vlakna mesa). Možete ga razrezati i na takozvani “leptir”, tako da od jednog komada dobijete dva koji su samo jednim dijelom mesa spojeni i otvoreni.

U prilogu možete vidjeti kako se peče biftek

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci