Zlato i srebro hrvatskom kuharu na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Ante Jonjić (33), šef kuhinje restorana Bura iz Dubrovnika i član udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, osvojio je zlato i srebro na Međunarodnom natjecanju kuhara u Budvi.

Jonjić je time nastavio seriju uspjeha koju je započeo lani na međunarodnom natjecanju u Biseru Konjica u Bosni i Hercegovini gdje je osvojio dva zlata i srebro. Na XIV. Državnom prvenstvu ugostiteljskih radnika Crne Gore od 26. do 28. travnja okupljeni su natjecatelji iz 12 zemalja, a Jonjić se okušao u kategorijama pripreme jela od tjestenine i ribe.

Ante Jonjić i Željko Neven Bremec

” Konkurencija je bila s dosta mladih kuhara koji će u budućnosti voditi velike kuhinje diljem Mediterana, a bilo je tu i vrsnih, iskusnijih chefova koji su već sudjelovali na nizu ovakvih natjecanja. Zlato sam dobio u kategoriji paste, a pripremao sam domaće linguine od “00” (zero-zero) tipa brašna i pistacija s raguom od patke. Tu sam još ukomponirao i gel od cikle radi zemljane note te kremu od naranče i đumbira kako bi dala svježine patki. Srebro sam osvojio kombinacijom školjaka u crnom veloute umaku. Vongole, mušule i jakobove kapice sam pripremio na tradicionalan “vlaški” način s bijelim vinom, češnjakom i dodatkom mente. Ukomponirao sam pjenu od limuna za svježinu te gel od višnje kako bi se dalo malo slatkoće jelu te ga poslužio uz rimski njok. I naravno sve ovo sam začinio s ljubavlju prema kuhinji i onome što radim” – kazao je Jonjić.

Pripremljeno jelo s motarom by Ante Jonjić

Dodajmo, Jonjić, inače Imoćanin, bio je stipendist ŠKMER-a od 2015. godine, prvi mu je mentor bio chef Željko Neven Bremec, a učio se kuhanju i od drugih edukatora udruge – Marije Lulić, dugogodišnje šefice kuhinje splitskog hotela Park, te svog uzora – Hrvoja Zirojevića.

“Težim tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji kojoj dajem neki svoj štih i “touch”. Iako je tradicija na prvom mjestu, jela serviram i komponiram na neki novi način s puno tehnika i procesa kuhanja. Ovaj rezultat mi je vrlo značajan da još jače nastavim raditi ono što volim. Naravno bez podrške obitelji i ljudi s posla, od ovog ne bi bilo ništa. Nagrađena jela sam nedavno ukomponirao u svoj meni u restoranu Bura u staroj jezgri u Dubrovniku, čim sam saznao za natjecanje pomislio sam zbog čega ne probati i čuti što će o njima reći kolege kuhari i suci na natjecanju. I pokazalo se super, a i sam vrlo zadovoljan s onim što sam napravio u Budvi” – kazao je Jonjić.

Zajednička fotografija iz Budve.

Dodajmo, prije dubrovačke Bure Ante je radio u Royal resortu u Dubrovniku, kao head chef u Medora hotelu Podgora te u Makarskoj.

Izvor: ŠKMER

Foto: ŠKMER

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci