Vrste dijeta

U članku su prikupljene dijete sa svih krajeva interneta.

NAPOMENA:

Prije samog početka pridržavanja bilo koje od ovih dijeta bilo bi dobro posavjetovati se sa svojim liječnikom i tada odabrati dijetu koja će biti najučinkovitija i najmanje opasna po zdravlje. Dođe li ipak do neželjenih posljedica zbog prehrane/dijete, odmah prekinite s tim načinom života i javite se svom liječniku! Hvala!

Tekuća dijeta

Tekuća dijeta je dijeta kod koje u prehrani smijete koristiti samo tekuću hranu. U principu to je režim prehrane koja zamjenjuje redovite obroke od krute hrane sa tekućim obrocima.
Ova dijeta se posebno koristi u medicini prije ili poslije operacija. Ova dijeta je jako učinkovita, ali prije nego što počmete sa ovom dijetom trebate ze savjetovati sa vašim liječnikom. Za vrijeme trajanja dijete smijete jesti, odnosno piti, samo vodu, sok, juhu i slične namirnice. Juha koja sadrži povrće, tjesteninu ili meso nije dozvoljena, ali zato je mlijeko dozvoljeno ali u maloj količini.
Na ovoj dijeti prosječno se unosi samo 500-600 kalorija tako da je ovo jedna od dijeta s kojom možemi izgubiti najviše kilograma u kratkom vremenskom periodu.
Prednosti ove dijete su mnogobrojne. Najveći zdravstvene prednosti tekuće dijete međutim, vjerojatno su iskusili ekstremno pretili pacijenti koji gube težinu na medicinski zbrinuto nadomjestak obroku tekućina dijeta. Pretilost je povezana s mnogih ozbiljnih bolesti i kao što je dijabetes, bolesti srca, zatajenje bubrega, zatajenje jetre i rak Pretili pojedinci koji gube težinu mogu drastično smanjiti rizik od dobivanja ove bolesti, pa čak i smanjiti ozbiljnost njihovih simptoma ako već pate od njih.
Što se tiče nuspojava, ova dijeta nema neke velike nuspojave. Nuspojave mogu uključivati mučnina, umor, zatvora, i proljev.

Brza dijeta

Brza dijeta je dobila ime brza, jer je navodno za 10 dana moguće izgubiti 15 kilograma. Sve dane dijete se jede ista hrana. Za doručak se jede voće bez obzira koje, može sve osim banana i oraščastih plodova. Za ručak se pojede jedna pileća hrenovka i dva kuhana jaja. Za večeru pojedete jednu jabuku i to je to. Ovaj recept sam dobio od jedne čitateljice koja kaže da je ovo jako brza dijeta, ali da nakon desetog dana morate prekinuti sa dijetom. Pauza mora biti dvadeset dana, pa nakon tog možete biti još dese dana na dijei i to je to. Kad sam ja prvi put vidio naslov brza dijeta pomislio sam da će to biti neki poseban jelovnik ili nešto. Sad vidim da iskreno ova dijeta i nije nešto posebno. Ali objavljujem je zbog obećanja čitateljici kodnog imana “suzi” pa evo brza dijeta na tvoju dušu!

Mesna dijeta

Mesna dijeta je dijeta kod koje moramo unositi jako veliki unos proteina, a ugljikohidrate moramo izbaciti odnosno moramo ih smanjiti na minimum. Mesna dijeta nema neki poseban jelovnik kojeg se trebamo pridržavati, bitno je da unosimo što više hrane bogate proteinima (meso), a ne konzumiramo ništa ostalo. Tako meso može biti pripremljeno na bilo koji način. Možete ga peći, kuhati ili ga spremiti na bilo koji drugi način, a jedina bitna stvar koja se veže uz mesnu dijetu je da se ne jedu nikakvi pilozi. Znači nesmjete jesti ni salatu, ni kruh, ni ništa ostalo što nije životinjskog podrijetla, jedete samo meso, što se zasigurno neće svidjeti vegeterijancima, ali na sreću mi nismo vegeterijanci. Osim što ćete izgubiti kilograme mesna dijeta će vam pomoći da oblikujete tijelo, jer sva ta visoko proteinska hrana koju unosite služi kao „gorivo“ mišićima, tako da mišići rastu, a šlauf otpada. Mesna dijeta je najbolji izbor za one koji žele brzo smršaviti i zbog tog je mesna dijeta moj izbor.

Kupus dijeta

Kupus dijeta je dijeta koja traje sedam dana, ali nakon sedam dana možemo nastaviti i dalje sa dijetom. Karakteristika kupus dijete je ta da je jako jednostavna za pripremanje, a uz to daje i odlične rezultate što se tiče mršavljenja, ali istotako čisti organizam od masnoća i nečistoća. Karakteristika kupus dijete je da sagorjeva više kalorija nego što unesemo u organizam tako da je 100% djelotvorna. Tijekom kupus dijeta nesmjemo jesti prženu hranu, slatkiše, kruh, alkohol …
Dok traje dijeta, odnosno u razdoblju od sedam dana možete izgubiti do sedam kilograma., ali osim što ćete smršaviti dobit ćete snage, bit ćete puni energije i jako dobro ćete se osjećati.
Svaki dan jedete juhu od kupusa i to u neograničenoj količini, a recept za juhu izgleda ovako:

Kupusova juha
• Pet glavica poriluka
• Dvije paprike
• Jedna ili dvije konzerve rajčice
• Jedan struk celera
• Jedna glavica kupusa
• Jedna kocka za juhu

Uz kupusovu dijetu se mogu kombinirati i ostale namirnice, ali najbolji rezultati se postižu ako jedete samo kupusovu juhu cijeli dan, a uz juhu popijete još nezaslađenu kavu ili koji dijetalni sok. Ako jedete samo juhu možete za sedam dana izgubiti čak i više od deset kilograma.
U slučaju da izgubite više od deset kilograma savjetuje se da odmah prekinete sa dijetom.
Ako želite brzo smršaviti kupus dijeta je izbor broj 1.

UN dijeta

UN dijeta je jedna od onih planetarno popularnih dijeta.
Sama dijeta traje tri mjeseca odnosno 90 dana i za to razdoblje možete izgubiti od 17-24kg. Osim gubitka kilograma dolazi do promjena u metabolizmu tako da se spriječava “jo-jo efekt” odnosno nećete vratiti izgubljene kilograme. Za vrijeme dijete trebate biti uporni i pridržavati se točno navedenog jelovnika, a ako u polovici dijete budete zadovoljni sa izgubljenim kilogramima možete jednostavno prestati sa dijetom, ali tada neće doći do promjena u metabolizmu.

Dijeta sadrži ćetri tipa prehrane, odnosno 4 prehrambena dana, a to su proteinski dan, škrobni dan, ugljikohidratni dan i voćni dan. Doručak je svih 90 dana isti.
Za vrijeme proteinskog dana jedete hranu koja sadrži proteine. Za vrijeme škrobnog dana jedete hranu koja sadrži škrob. Za vrijeme ugljikohidratnog dana jedete hranu koja je bogata ugljikohidratima, a za vrijeme voćnog dana jedete samo voće. Za vrijeme dijete potrebno je jednom mjesečno imati vodeni dan, a tada ne nedete ništa nego pijete samo vodu što je posebno važno jer se čisti organizam i dijeta postaje učinkovitija.
Po meni ova dijeta je jedna od boljih dijeta jer ne samo da učinkovito topi kilograme nego i spriječava povratak istih.

Restriktivna dijeta

Tijekom ove dijete možete izgubiti do četri kilograma, ali isto tako ćete izgubiti i svu suvišnu vodu. Dijetu mogu provoditi samo zdrave osobe bez ikakvih poteškoća. Tijekom dijete unosi se oko 1200kcal dnevno.
Ovako izgleda jelovnik:
Doručak:
narančin sok, jogurt pomješan sa tri žlice žitnih pahuljica.
Užina:
kuhana riže
Ručak:
200 grama bijele ribe i salata
Užina:
jabuka
Večera:
100 grama integralnih špageta i 1 tvrdo kuhano jaje.

Afrička dijeta

Ova dijeta se bazira na afričkoj prehrani. U cijeloj Africi, glavni obrok u danu je ručak koji se obično sastoji od mješavine povrća, leguminoze, a ponekad i mesa. Meso se jede rijeđe zbog ekonomske sitvacije, ali zato se jede riba koja obiluje obalnim regijama i na mnogim jezerima.
Tako za vrijeme ove dijete jedete gulaš, juhe, povrće, ribu i meso. Dijeta je bogata proteinima, ali je zato siromašna ugljikohidratima tako da se ne jede kruh, slatkiši, tjestenina, kava, alkohol…
Ova dijeta je jako slična atkinsonovoj dijeti, jedina razlika je što se u ovoj dijeti ne uzimaju vitamini, zbog čega je atkinsova dijeta puno zdravija i možda je sa razlogom zovu najbolja dijeta.
Autor dijete tvrdi da je dijeta jako učinkovita, ali da se nesmje biti duže vrijeme na navedenoj dijeti.

Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta podrijetlo vuče iz Amerike. Kod ove dijete postoji jedno vrlo važno pravilo, a to je da je zabranjen unos ugljikohidrata. Kod atkinsova dijeta karakteristika je da čim prestanete unositi ugljikohidrate počinje direktno topljenje masti. Za mjesec dana su neki izgubili i više od 30kg, mada to nije preporučljivo. Dok ne unosite ugljikohidrate organizam troši masti, ali čim uzmete komadić kruha, kolač ili nešto slično topljenje masti prestaje i to je osnovna karakteristika atkinsova dijeta. U atkinsova dijeta smijete jesti meso i ribu, a čak i salata i povrće je dopušteno iako sadrže ugljikohidrate
Sva ostala hrana koja sadrzi ugljikohidrate je zabranjena znači: krumpir, tjestenina, kruh, riža, grah…..
Prehrana atkinsove dijete je podijeljena u tri faze, a to su:
1. dijeta
2. mršavljenje odnosno gubitak kilograma
3. održavanje težine odnosno spriječavanje jo-jo efekta
Za vrijeme prve faze odnosno tijekom prvih četrnajest dana atkinsova dijeta, unos ugljikohidrata je ograničen na manje od 30 grama po danu. Za to vrijeme nije dozvoljeno mlijeko ni mliječni proizvodi, nikakva vrsta voća i sva ostala hrana koja je bogata ugljikohidratima. Za vrijeme druge faze tj. Mršavljenja trebamo sami expemintirati sa ugljikohidratima i naći dozu koja nam najviše odgovara. Za vrijeme zadnje faze atkinsova dijeta pomalo povećavamo ugljikohidrate.

Tijekom ove dijete je jako važno uzimati vitamine: C,D,E,B-kompleks.
Po mnogima ovo je najučinkovitija odnosno najbolja dijeta.

Hollywood dijeta

Hollywood dijeta je navodno čudo od dijete koju koriste razne poznate osobe. To je zapravo piće koje je potpuna zamjena za hranu tijekom 48 sati. Pomiješa se 4dl vode sa 4dl tog napitka i to se pije tijekom četiri sata i tako četiri puta dnevno. Dok ste na dijeti trebate piti minimalno osam čaša vode dnevno. Tijekom ta dva dana odnosno tijekom tih 48 sati dok ste na dijeti smijete konzumirati samo vodu i taj napitak i ništa više. Dijeta je bogata raznim vitaminima i mineralima. Više o dijeti možete pročitati ovdje.

Dijeta u zoni

Dijeta u zoni je ishrana sa visokim unosom bjelančevina, a niskim unosom ugljikohidrata. Ona se temelji na konceptu da ako ljudi jedu idealnu ravnotežu ugljikohidrata, proteina i masti u svakom obroku oni će postići hormonsku ravnotežu. To će kontroliratirazinu inzulina i rezultirati mršavljenju i pridonjeti će očuvanju zdravlja.
Dijeta u zoni je dizajnirana za gubitak masti i mršavljenje, a autor ove dijete također tvrdi da je ishrana dovede do znatne zdravstvene beneficije. Ova dijeta je visoko strukturirana. Svaki obrok se treba sastojati od 40% ugljikohidrata, 30% proteina i 30% masti.

Namirnice koje su dozvoljene:
proteini:
piletina, puretina, i druga perad, plodova mora, jaja i mliječni proizvodi sa manjim udiom masti.

ugljikohidrati:
voće, povrće, zobeno brašno, ječam

masti:
maslinovo ulje.

Namirnice koje su zabranjene:
crveno meso, mrkva, kukuruz, grožđice, banane, papaja, mango, većina voćnih sokova, kruh,
žitarice, riža, pečeni krumpir, punomasno mlijeko mliječni proizvodi, alkohol

Sve ostalo što nije navedeno je dozvoljeno ali u manjoj količini.
Najbitnije je da se pridržavate omjera od 40% ugljikohidrata, 30% proteina i 30% masti.

Dijeta od tri sata

Dijeta od tri sata temelji se na konceptu da se mršavljenje najbolje postiže jedući često, ali male količine. Kod ove dijete jedete svaka tri sata.
Ova prehrana temelji se na filozofiji da je vrijeme obroka važnije od vrste hrane koju jedemo u obrocima. Samim time što jedemo svaka tri sata ubrzavamo metabolizam, a samim time i trošimo više kalorija.
U ovoj dijeti postoje samo tri pravila, a to su:
1. Jedite doručak u roku od jednog sata od kad ustanete.
2. Jedite svaka tri sata nakon toga.
3. Prestanite jesti tri sata prije odlaska u krevet.

Sve namirnice su dopuštene osim fast food-a i jela koje se duboko pržu u ulju.
Preporučuje se piti minimalno 8 čaša vode dnevno.

Čokoladna dijeta

Čokoladna dijeta je dijeta koja sadrži veliki dnevni unos čokolade, kokica i tjestenine.
Zapravo za vrijeme dijete vam je svaki dan jedete isto, čokoladu, kokice i tjesteninu uz dodatak salata i voća. Autor ove dijete tvrdi da je dijeta izrazito dobra jer ubrzava metabolizam, a čokolada djeluje kao stimulans. Osim čokolade i kokica nesmije se jesti ništa slatko ni slano pa je tako zabranjena sol, šećer, ulje, alkohol, pržena hrana, gazirana pića i još mnogo toga.
Iako ova dijeta zvuči primavljivo zbog čokolade nije baš tako učinkovita barem ne na kraći period.

Trodnevna dijeta

Ovo je jedna od onih brzih dijeta. Traje samo tri dana, a u tom razdoblju se može izgubiti 4,5 kilograma. Ova djeta uključuje veliku količinu tune i povrća koje trebamo pojesti.

1.Dan
Doručak:
crna kava ili čaj, pola grejpa ili jedna naranča, 1 komad kruha namazan sa jednom žlicom
maslaca od kikirikija. Kava se može zasladiti umjetnim zaslađivačem, a umjesto grejpa se može
popiti sok od grejpa.

Ručak:
Pola šalice tune, 1 komad tosta, crna kava ili čaj .

Večera:
3 šnicela mesa, 1 čaša zelenog graha, 1 mrkva, 1 jabuka, 1 šalica sladoleda od vanilije.

2.Dan
Doručak:
1 jaje, 1 kriška tosta, pola banane, crna kava ili čaj.

Ručak:
100g sir ili jednu konzervu tunea i šest krekera.

Večera:
dva hot doga ili 2 komada leše govedine, 1 šalica brokule, pola mrkva, pola banane, pola šalice
sladoleda od vanilije.

3.Dan
Doručak:
jedna jabuka, 100g sira, pet krekera, crnu kavu ili čaj.

Ručak:
jedno tvrdo kuhano jaje, jedna kriška tosta.

Večera:
1 konzerva tune, 1 mrkva, 1 čaša cvjetača, 1 čaša dinja i pola šalice sladoleda od vanilije.

Dijeta s bananama

Glavni sastojak ove dijete su banane. Dijeta je vrlo učinkovita i s njom možete izgubiti 2kg u samo tri dana. Svaki dan se konzumira prosječno 900 kalorija.
Ovako izgleda prehrana
Doručak:
bananin frape i šalica čaja

Užina:
sok od jednog grejpa i jedna banana

Ručak:
jogurt s četiri jušne žlice zobenih pahuljica i jedna banana

Užina:
voćni jogurt

Večera:
Jedno tvrdo kuhano jaje , 100 g svježeg kravljeg sira, feta crnog ili integralnog kruha i jedna banana

Azijska dijeta

U azijskim dijetama je drevni tradicionalan način i vrijeme za jelo. U mnogim azijskim kulturama ishrana je usko vezana za vjerske prakse i tradicije. To je izuzetno zdrava ishrana.. Mnoge kronične bolesti Zapadne kulture kao što su bolesti srca, rak i pretilost javljaju se rijetko u tim kulturama.
Azijska dijeta nam ne govori koliko bi trebali pojesti nego nas usmjerava kakva bi nam trebala biti dnevna, tjedna i mjesečna prehrana. Umjesto zabrane i recepta, u azijskoj dijeti se sugerira ravnoteža. Tipični sadržaj dnevnih kalorija je oko 1200 do 1400.
Kad nam netko spomene Kinu prvo što nam pane na pamet je riža. Ta riža bi trebala biti i osnovni dio naše prehrane. Uz riži treba jesti što više povrća, salate, ribe, oraščastih plodova.
Znači u principu meso bi trebali zamjeniti ribom, a sve ostalo rižom i povrćem.
Ova prehrana je izuzetno zdrava pa ako nam neće pomoći da smršavimo onda će nam barem pomoći da budemo zdraviji i osjećamo se bolje.

ABS dijeta

ABS dijeta je šest tjedni plan koji kombinira prehrana i tjelovježba. To naglašava moć dvanaest namirnica koje su u prehrani. Ona je usredotočena na snagu, izgradnju mišića kroz trening, aerobik vježbe i dijeta balans bjelančevina, ugljikohidrata i masti.
Tjelovježba pomaže tijelu sagorijevati višak masnoća, ali nije moguće ciljati specifična područja masti, kao što su trbuh. Dijeta i tjelovježba pomoći će eliminirati višak masnoća iz svih krajeva. ABS ishrana je dizajniran da osigura potrebne vitamine, minerale, te svjetlovodno za dobro zdravlje, a potiče izgradnju mišića koji pomažu ubrzavanje procesa.
Ova dijeti ima dvije komponente: vježbanje i prehrana. Postoji nekoliko općih smjernica koje su osnovna načela u prehrani. To su: jedite šest obroka dnevno, pijte vodu redovito, ne brojite kalorije i usredotočite se na dijetu. Snažno se preporucuje jesti šest obroka dnevno, jer pomaže da se zadrži ono što istraživači zovu energetski balans.
Namirnice koje se konzumiraju su:
bademi i drugi oraščići
grah
zeleno povrće
nemasni mlječni proizvodi
zobene pahuljice
jaja
nemasno meso
maslinovo ulje
žitarice od cijelokupnog zrna
Vježba
Adekvatne vježbe su podjednako važne kao i dobra prehrana u gubljenje masnoća i ravnanju želuca u Abs prehrani. Ona uključuje trening snage tri puta tjedno, trbušne vježbe dva do tri dana u sedmici, i izbornu aerobik vježbu dva do tri puta tjedno

Dijeta od 900 kalorija

Ova dijeta traje deset dana. U tom razdoblju možete izgubiti do 5kg. Ovo je vrlo stroga dijeta jer se uzima samo 900 kalorija i sve namirnice su precizno određene. Dijeta se preporučiju samo izuzetno zdravim osobama jer se unosi vrlo mala količina kalorija. Dijeta je bogata proteinima..
Namirnice koje uzimate u točnoj količini:
130 grama posne junetine ili teletine
150 grama bijele ribe
25 grama mladog sire
15 grama posnog sira
70 grama salate
400 grama povrća
150 grama kručaka
150 grama jabuka
3dl obranog mlijeka

Dijeta s jabukama

Ova dijeta za razliku od nekih drugih dijeta se temelji na jabukama. Jabuke su vrlo hranjive te brzo potiču osjećaj sitosti, a sadrže jako malo kalorija. Jedna jabuka ima prosječno samo 75 kalorija. Ova dijeta ima oko 1200 kalorija te traje sedam dana.
Ovako izgleda jelovnik:

1. Dan
Doručak:
Komad pite od jabuka i čaša mlijeka ili jedan jogurt.

Užina:
Jedna jabuka.

Ručak:
Tvrdo kuhano jaje, povrće po izboru i jedna feta crnog ili integralnog kruha.

Užina:
Čaša soka od jabuke.

Večera:
100g telećeg ili junećeg odreska pečenog ili na žaru, jedna feta crnog ili integralnog
kruha i jedna jabuka.

2.Dan
Doručak:
Komad pite od jabuka i čaša mlijeka ili jedan jogurt.

Užina:
Čaša soka od jabuke.

Ručak:
60g pilećih ili purećih prsa, povrće po izboru jedna feta crnog ili integralnog kruha i
jedna jabuka.

Užina:
Jedna jabuka.

Večera:
120g ribe, salata po izboru jedna feta crnog ili integralnog kruha i jedna jabuka.

Ostale dane kombinirate.

 

Dijeta s krumpirom

Ova dijeta je slična dijeti s limunom samo što umjesto limuna jedete krumpir.
Ovako izgleda jelovnik:

Doručak:
Jedan dvopek ili komad crnog ili integralnog kruha premazanog sa pekmezom i jedna jabuka

Užina:
Voće po želji.

Ručak:
Musaka od krumpira.

Užina:
Voće po želji.

Večera:
Izdinstati 2 paradajza na ulju i preko njih preliti 1 jaje izmješano sa 2dl mlijeka.
Napraviti pire od 100g
krumpira i posuti sa dvije fete nasjeckane šunke. Sve začinite po želji.

Za sve ostale dane jelovnik je isti samo što za ručak umijesto musake možete jesti zapečeni krumpir sa povrćem, a za večeru kuhani krumpir začinjen po želji.

Jednolična dijeta

Ova dijeta je dobila ime po tome što svaki dan jedete isto. Dijeta traje samo tri dana. Svaki dan se jedu isti obroci i potrebno je piti što više vode. Dnevno se unosi oko 1000 kalorija.
Ovako izgleda jelovnik:

Doručak:

Jogurt u koji stavite dvije jušne žlice pahuljica. Jedna feta integralnog kruha na koji možete namazati ili žličicu meda ili žličicu pekmeza.

Ručak:

60g rezanaca ili salate začinjene s maslinovim uljem ili bilo kojeg povrća začinjenog po želji, 80g tunjevine ili 80g neke druge bijele ribe.

Užina:

Za užinu uzimate voće. Svo je voće dopušteno osim sušenog voća.

Večera:

Juha od povrća, 2 tvrdo kuhana jaja ili 170g svježeg ili posnog sira ili 70g nekog tvrdog sira, povrće i voće po izboru.

Dijeta s limunom

Ova dijeta je navodno dosta učinkovita, tjedno možete izgubiti oko 2kg. Bit ove dijete je da smanjite unos masnoća. Za vrijeme trajanja dijete svaki dan morate pojesti 4 limuna cijela. Preporučuje se ne biti na ovoj dijeti duže od 15 dana.
Ova dijeta utječe pozitivno na kožu, uklanja masnoće i čini kožu ljepšom.
Ovako izgleda jelovnik:

Doručak
Limunada ili čaj s limunom i komad ili dva integralnog peciva.

Ručak:
Za ručak konzumirate nemasnu hranu kao što su pileća prsa, puretina, nemasna
teletina, dozvoljene su raznorazne tjestenine…

Večera
Za večeru se preporučavaju juhe bilo to krem juhe ili obične je nebitno. Uz juhu
možete pojesti ili povrća ili nemasnog mesa, sira ili voća.

Dijeta sa vilicom

Ovu djetu su izmislili, a tko drugi nego francuzi.
Dijeta nema nekih posebnih pravila ima samo jedno pravilo, a to je da svu hranu smijete jesti samo viljuškom. Znači sva hrana koja se ne jede viljuškom poput kruha, pašteta, jogurta… je zabranjena. Dopuštena je hrana tipa raznih žitarica, graška, jaja, ribe, salata…
Znam da se kruh i slatkiši mogu isto jesti viljuškom, ali to je neprirodno pa stoga i zabranjeno.
Dijeta je dobra zbog tog što ste se prisiljeni hraniti zdravom i blagom hranom, ali što se tiče gubljenja kilograma nije baš previše učinkovita, odnosno učinkovita je ali ne onoliko kolko bi mi htjeli da bude.

Mjesečeva dijeta

Princip ove dijete je da ništa ne jedeta cijeli dan, odnosno od prvog sata kad počinje lunarna faza pa sve dok ne završi, a ta promjena traje 24 sata.
Sa mjesečevom dijetom trebate započeti u točno određeno vrijeme, a to je vrijeme kad mjesec ulazi u novu fazu. U tijeku tih 24 sata nesmjete ništa jesti, baš ništa, a smijete piti samo vodu koja se preporučava u što većoj količini ili nezaslađene čajeve. Posebno se preporučava uvin čaj.
Navodno stručnjaci kažu da kada se mjesec nalazi u mjeni on ne utječe samo na rijeke i mora (plima i oseka) već on utječe i na čovjeka odnosno na tjelesne tekućine. Tijelo se riješava viška tekućine i štetnih toksina. Za vrijeme trajanja ove dijete (24h) može se izgubiti i do 3kg.
Moje mišljenje je da je se teško pridržavati ove dijete, odnosno nije teško izdržati ta 24h nego je teško natjerati samog sebe da u idućim danima ne vratimo sve izgubljeno. Dijeta je izrazito učinkovita kada se kombinira sa nekom drugom dijetom.

Change one dijeta

Ovu dijetu neki nazivaju revolucionarna dijeta iako ja ne vidim razlog tome.
Plan prehrane je podijeljen u 12 tijedana tijekom kojih se mršavi korak po korak, jednostavno sigurno, ali zauvjek. Temelji se na načelu da je sva hrana dopuštena, ali naravno u primjerenim količinama.
Moje mišljenje je da je ova dijeta totalno nedjelotvorna, ali ako je netko probao ovu dijetu molio bih da podijeli svoje utiske sa nama ostalima.

Cambridge dijeta

Cambridge dijeta je niskokalorična proteinska dijeta koja sadrži samo tri proteinska obroka. Ova dijeta omogućava brzi gubitak kilograma stoga je VAŽNO da ukoliko tjedno budete gubili više od 2kg, da se obratite svom lječniku ili nutricistu koji će vam pomoći korigirati jelovnik. Za ovu djetu je potrebno uzimati vitamine najbolje multivitamin ili nešto tipa od a-željeza.
Dijeta se sastoji od 4 faze.
U prvoj fazi unosite samo 790KCL.
U drugoj fazi unosite 1000KCL.
U trećoj fazi unosite 1200KCL.
U četvrtoj fazi unosite 1500KCL.

Prehrana kako je i navedeno sastoji se od izrazito proteinskih obroka znači meso, riba, jaja, neki sirevi i isto tako dobuštena je mala količina povrća.
Kava, sokovi, šećer, hruh i sve ostalo što sadrži ugljikohidrate je izrazito zabranjeno.
Moje mišljenje je da je djeta i više nego djelotvorna, ali bih vam je preporučio samo uz nadzor lječnika, jer ovakvom prehranom možete izgubiti do 5kg tjedno odnosno i do 20kg mjesečno.

Weight watchers dijeta – dijeta na bodove

Koncept ove dijete se bazira na četri temelj: načinu prehrane, promijeni stava, motivaciji za vježbanjem i podršci kroz sastanke. Sustav bodovanja hrane pomaže vam da birate zdrave i uravnotežene namirnice. Zato svaka prehrambena namirnica ima označen broj bodova koje nosi, koji se sastoje od zbroja kalorija i masnoća. U tom sustavu bodovanja voće, povrće, krompir i nemasno meso imaju malu bodovnu vrijednost i zato češće ulaze u jelovnik.

Ukratno rečeno ova dijeta je kao i svaka druga dijeta. U ovoj dijeti je unositi što više zdravih, a što manje nezdravih namirnica.
Dijeta kao dijeta nije loša samo što je malo problem zbrajati bodove.

Dijeta za dijabetičare

Ovo je dijeta kod koje jedete samo namirnice kao što su nemasni mliječni proizvodi, nemasno meso i možete unositi sve vrste povrća i začina. Piti možete sve vrste sokova, čajeva, kave ali bez šećera.
Ovako izgleda jelovnik.

DORUČAK
Pon: čaj s limunom, svježi sir i kruh pomogućnosti crni ili integralni.
Uto: bijela kava, omlet od jednog jaja s povrćem.
Sri: sok od naranče, hrenovka, crni kruh.
čet: kakao, tanka palačinka.
pet: miksano voće i mlijeko.
sub: možete uzeti bilo koji tjedni doručak od ponedjeljka do petka.
ned: možete uzeti bilo koji tjedni doručak od ponedjeljka do petka.

MEĐUOBROK
Za međuobrok jedete voće ili jogurt

RUČAK
Za ručak možete kombinirati juhu sa punjenom paprikom ili juhu sa svim namirnicama
nemasnog mesa ili zelenim povrćem.

MEĐUOBROK
Voće

VEČERA
Večera je ista kao i ručak samo trebate pojesti pola porcije.

Izvor: Najbolja dijeta

Izgubite 4 kg sa super bonsai dijetom!

Odlučili ste smršaviti ; krajnje je vrijeme da iskušate čudesnu moć japanske hrane, jedenje štapićima i super bonsai dijete; donosimo tjedni jelovnik niskokalorične i ukusne bonsai dijete zahvaljujući kojoj možete smršaviti 4 kg u mjesec dana

Kada imate osjećaj da vam je trbuščić počeo nekontrolirano rasti ili da sami sebi, kada pogledate prema podu, ne daj Bože, uskoro više nećete moći vidjeti ni nožne prste, znači da je došlo vrijeme za malo sushija, wasabija i teriyakija. Mjesec dana na japanskoj hrani, i da vidite kako će se kilogrami istopiti.

Zamislite sljedeću situaciju (koja se dogodila našem kolegi novinaru nećemo reći kojem, jer bi poludio): dakle, slijećete na londonski Heathrow i prolazite kontrolu prtljage. Ni krivi ni dužni, približavate se vratima s detektorima metala. Skinuli ste sa sebe sve metalno, skinuli ste nakit, kopču za kosu, čak i cipele? Odložili ste ručnu torbu i jaknicu na pokretnu rentgensku traku da prođu kontrolu. A onda vas policajac pogleda, tek ovlaš, i kaže vam, vraćajući pogled na monitor na kojem prati protok prtljage: Možete li, molim vas, skinuti tu torbicu koju nosite oko struka i staviti je na pokretnu traku.Gledate ga u čudu, zapanjeni. Torbicu oko struka? Mora da se šali. Ah taj britanski humor! Pa nema nikakve torbice oko struka? Kažete policajcu: “Good joke, but I’m not carrying a bumbag?” A on će vama na to ponovno i malo oštrijim tonom: “Molim vas skinite torbicu oko struka i stavite je na pokretnu traku!”

Zapanjeni ste, dižete majicu. I vi i policajac u isti mah shvaćate da ipak nije riječ o torbici, nego o vašem trbuhu. On vam se skrušeno ispričava, a vi idete prema bording vratima totalno shrvani i zabrinuti, razmišljajući  “Pa, dobro, zar doista imam tako velik trbuh?”

Vizija bonsai figure

Došlo je, dakle, vrijeme za veliku promjenu. Pred sobom imate viziju nove vitke linije, ali kako to postići bez stresnih gladovanja i napornog posta, brojenja kalorija, preskakanja obroka i ptičjih zalogaja? Daaa, sinulo vam je – japanska hrana! Niskokalorična, bogata ribom (omega 3 masnim kiselinama), hranjiva i ukusna. Osim toga, uvijek je lakše zamisliti sebe na dijeti koja zapravo uključuje hranu koja je totalno in. Svatko tko drži do sebe, jede japanese food. Japanska hrana je u gurmanskom smislu postala isto što i Manolo Blahnik sandalice ili mala crna Gucci haljina u fashion svijetu.

Kada krećete na bonsai dijetu, najlakše je krenuti s vizualizacijom – zamislite sami sebe kao velikog ratnika, koji, u pravom taoističkom duhu, kreće u strašnu borbu. Onu najtežu. Protiv samoga sebe.

Samo bez drame. Ako postoji dijeta koje se lagano držati, onda je to bonsai dijeta. Riječ je zapravo o tradicionalnoj japanskoj prehrani, čija je dobrobit za organizam znanstveno dokazana. Tradicionalna se japanska prehrana sastoji od ribe, povrća, i tek ponešto crvenog mesa, što uvelike smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, Japanci uživaju u namirnicama koje su prepune antioksidansa – poput zelenog čaja, algi, cjelovitih žitarica, integralne riže… Jedu vrlo malo kruha, malo masnoća i raznolike sastojke u jednom jedinom obroku.

Velike prednosti donosi i jedenje sa štapićima. Stručnjaci, naime, tvrde da se štapićima jede mnogo sporije, te da su zalogaji manji i duže se žvaču. Još jedna prednost je japanska riža, čija su zrna okruglija i ne tako obrađena, pa graniče s integralnom rižom, koja ima znatno manji glikemijski indeks.

Ipak, bonsai dijeta ima i svojih nedostataka – japanska je hrana siromašna proteinima i kalcijem, a sirova riba često u sebi zna imati tragove žive (navodno nađena u relativno visokim razinama kod stanovnika Manhattana koji su ludi za sushijem).

Neki japansku hranu smatraju totalnom kraljicom svjetske gastro-ponude, dok drugi imaju dosta rezervi prema neobičnim namirnicama čudnog izgleda i u egzotičnom pakiranju. Posebno su “zastrašujuće” sušene gljive smiješnih oblika, neobični smotuljci morskih plodova, svjetlo ružičasti komadići svježeg đumbira, tanašni, gotovo crni listići sušenih algi?

No japanski su specijaliteti relativno jednostavni za pripremu – japanskih knjiga s receptima ima u svakoj knjižari, na svim mogućim jezicima, pa tako i na hrvatskom, a i Internet je također vrelo jestivih japanskih recepata (opet na svim mogućim jezicima, pa vi birajte).

Ipak, trebat će vam neko vrijeme da proniknete u tajne japanski recepata, jer ćete inače iz dana u dan živjeti na teriyaki piletini s povrćem i gotovim soja-sosom. Doručak zna biti ponešto škakljivo pitanje, ali uvijek ga možete ?podebljati? s malo sezonskog voća, kojeg sada, ima u izobilju. Ljubitelji japanskih specijaliteta za doručak najčešće jedu što i Japanci – dimljenu ribu, rižu i miso juhu.

Ručak i večera obično su veliki gušt, a najpametnije ih je naručiti iz japanskog restorana ili uzeti u nekom japanskom takeaway restorančiću. U Zagrebu su vam na raspolaganju dva zbilja divna – Takenoko u Kaptol Centru i Manzoku u Gajevoj.

Svi koji su bili na bonsai dijeti kroz mjesec dana, kažu da se osjećaju lagano i u formi, koža im je sjajnija i izgube do 4 kilograma.

Evo prijedloga za tjedni bonsai projekt mršavljenja:

Odlučili ste smršaviti ; krajnje je vrijeme da iskušate čudesnu moć japanske hrane, jedenje štapićima i super bonsai dijete; donosimo tjedni jelovnik niskokalorične i ukusne bonsai dijete zahvaljujući kojoj možete smršaviti 4 kg u mjesec danaOdlučili ste smršaviti ove jeseni; krajnje je vrijeme da iskušate čudesnu moć japanske hrane, jedenje štapićima i super bonsai dijete; donosimo tjedni jelovnik niskokalorične i ukusne bonsai dijete zahvaljujući kojoj možete smršaviti 4 kg u mjesec dana

Ponedjeljak:
Doručak: ananas i miso juha
Ručak: tempura (škampi i povrće), sušeni bakalar, riža, sashimi, sushi okruglice
Večera: japanski rezanci s lukom, teriyaki i škampi

Utorak:
Doručak: miso juha s ukuhanom rižom
Ručak: sashimi od tune
Večera: jesenska juha od gljiva, sukiyaki odrezak s celerom, popularno azijsko Tiger pivo (ili neko naše, naravno, ako ovo ne možete nabaviti)

Srijeda:
Doručak: banana i svježe iscijeđeni voćni sok, malo kasnije miso juha sa smeđom rižom
Ručak: sashimi od tune i lososa
Večera: sushi po izboru

Četvrtak:
Doručak: povrće po izboru i miso juha s ukuhanom smeđom rižom
Ručak: nigiri od tune i okruglice od rakova
Večera: krta svinjetina u soja-sosu i dvije velike Sapporo pive

Petak:
Doručak: avokado
Ručak: sušeni bakalar, miso juha, oshitashi, sashimi
Večera: tempura, sashimi

Subota:
Doručak: –
Ručak: yuki udon
Večera: teriyaki biftek i riža

Nedjelja:
Doručak: miso juha s rižom
Ručak: slatki krumpir sa soja-sosom
Večera: teriyaki piletina sa zapečenim rezancima i lukom

Zaključak:
Ako niste baš vješti s terminologijom japanskih specijaliteta, predlažemo vam da naprosto naručite iz restorana ponešto od gore navedenih jela, pa ako vam se svidi, uvijek možete nastaviti s istraživanjem i eksperimentima u vlastitoj kuhinji.

Svakako, nemojte zaboraviti visoku nutritivnu vrijednost namirnica koje Japanci koriste u svojoj prehrani.

Ponovimo da je riba najvažniji izvor omega 3 masnih kiselina, koje su neophodne za zdravlje srca i krvnih žila. Slatki krumpir izvor je vitamina C, vitamina E i beta-karotena, važnih antioksidansa koji su također neophodni za zdrav kardiovaskularni sustav. Vodite računa da u soja-sosevima koje možete nabaviti u velikim supermarketima ima jako puno soli, stoga pokušajte nabaviti one s nižim postotkom soli.

Sušena riba također je vrlo slana, pa je s vremena na vrijeme kombinirajte sa svježom ribom. Budite oprezni s unosom soli u organizam, jer ona uvelike podiže krvni tlak.

Želimo vam dobar tek i puno užitka u igri s japanskim specijalitetima, sayonara.

Zora Bjelousov

8.11.2008

sheportal.net

Zelena kava – o kakvoj se dijeti zapravo radi?

Dijeta sa zelenom kavom još jedna je u nizu popularnih trendy dijeta koje su protekle godine izuzetno privukle pozornost javnosti i vječitih i poharale tržišta “dietersa” ovog dijela Europe. Nakon što je dijeta sa spominjanjem zelene kave u svojem imenu, postigla uspjeh u zemljama Zapadne Europe i Australije, stigla je i na područje Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH te izazvala popriličan interes.

No, o čemu se zapravo radi, ima li smisla i znanstvenog temelja, i treba li biti skeptičan kada se spomene „zelena kava“, nastojat ću pojasniti u ovom tekstu.

Da vam netko spomene ili da vas pokuša uvjeriti da se kavom može mršaviti, vaša asocijacija bi sigurno bila kako je to odlična stvar: pijete finu, aromatičnu kavu, po mogućnosti s mlijekom i šećerom, a ona radi svoje – topi salo.

Činjenice u stvarnosti govore nešto sasvim drugo. Naime, dijeta sa zelenom kavom nije takva vrsta dijete gdje se toplim krepkim napitkom uz dodano mlijeko i šećer može mršaviti, već se takva zelena kava uzima kao dodatak prehrani u obliku kapsula, tableta, praškova ili napitaka sa zelenom kavom.

Stoga, zaboravite na sliku koju ste si možda zacrtali u glavi: fino mljevena (zelena) kava, prelivena vrućom vodom i mlijekom i asocijacije na takvu vrstu mršavljenja.

Dijeta sa zelenom kavom, ipak, nije poput “limun-dijete” “čarobna-juha dijete”, i neprovjerenih kvazi-dijeta, već iza sebe ima reprezentativno znanstveno zaleđe koje je vrlo bitno, obzirom na mnoštvo nesigurnih, pa čak i, za zdravlje opasnih redukcijskih dijeta, kao i isto takvih nepouzdanih i neprovjerenih dodataka prehrani. No, ipak, valja ju, kao i svaku redukcijsku dijetu, uzeti sa zadrškom, i vidjeti koje su njene postavke, i postoje li upozorenja vezana za nju.

Iako je dokazana, a u širim krugovima ipak nedovoljno ozbiljno shvaćena činjenica, da je upravo višak i prevelik unos ugljikohidrata, naročito onih jednostavnih, uzrok debljanja i povećanja potkožnog, ali i visceralnog masnog tkiva.

Stoga, regulacija šećera u prehrani, nije briga samo oboljelih od dijabetesa, već svakog tko nastoji održati vitku liniju, ili istu postići. Naravno, prije svega, uravnoteženom prehranom.

Činjenica je da je visoki trend porasta broja debelih i pretilih osoba u Europi, pa tako i u Hrvatskoj (oko 50-60%), povezan i s brojem oboljelih od bolesti povezanih s debljinom (dijabetes tip2, hipertenzija, povišene razine kolesterola i triglicerida, itd.).

Stoga se svaki dodatak prehrani ili pak dijeta, koja može doprinijeti smanjenju broja oboljelih od opake epidemije današnjice – debljine, a između ostalog i doprinijeti smanjenju rizičnih faktora koji dovode do nje, poput prehrane prebogate ugljikohidratima, treba pažljivo proučiti, i objektivno “secirati”.

Nenad Bratković, magistar nutricionizma, dipl.ing

izvor: http://www.fitness.com.hr/

Retrodijeta slavne Marilyn Monroe

Marilyn Monroe svojevremeno je izjavila da pokušava kuhati, pa čak i da priprema vlastitu tjesteninu. Navodno je uživala u ukusnim obrocima, a najomiljenija zakuska na zabavama bila joj je mala rajčica punjena krem-sirom i kavijarom.

Pogledajte kako je izgledao jelovnik Marilyn Monroe u sklopu plana za gubitak kilograma.

Doručak
8:00
sok od naranče ili kuhane šljive
dobro kuhana kaša od žitarica
2 kriške tosta (bijelog) s maslacem
šalica mlijeka ili slabog kakaa

10:00
šalica mlijeka i kreker

Ručak
13:00 izaberite:
jaje (pripremljeno kako god želite) ili 2 žlice svježeg sira

Izaberite između:
pečenog ili kuhanog krumpira
špageta uz umak od rajčica ili samo s maslacem (bez sira)

kriška tosta ili bijelog kruha, uz malo maslaca
žele ili kuhano voće

15:30
šalica mlijeka i kreker

Večera
18:30 izaberite između:
nemasne govedine, piletine, janjetine, ribe ili pilećih jetrica (pripremite kako želite)

krumpir (pripremite ga kako želite, osim prženja u ulju)

Izaberite između:
pola šalice rajčica, mrkve, špinata, graška
kriške bijelog kruha s maslacem

Desert

kiselo mlijeko ili puding

23:00
malo likera s jajima

Iz ovog jelovnika jasno je da su ljudi koji su ’50-ih bili na dijeti jeli vrlo dobro. Današnje bi zvijezde vjerojatno i sam pogled na ovaj jelovnik natjerao da naprave par krugova oko zgrade.

Francuska dijeta garantira doživotne rezultate

Samo jedna od četiri žene sretna je s vlastitom kilažom, a barem svaka peta je u nekom trenutku na dijeti. Francuskinje već 10 godina uživaju na režimu prehrane koji garantira trajni gubitak kilograma.

Čuli ste za Dukan dijetu, veliku francusku tajnu vitkosti? Osmislio ju je poznati nutricionist dr. Pierre Dukan i francuskoj javnosti predstavio još prije 10 godina. Danas više od 1,5 milijuna Francuskinja kune se da dijeta ima dramatične i dugoročne rezultate.

Ove dijete se drže i zvijezde kao što su Gisele Bundchen i Jennifer Lopez koje je također namamio slogan – jedite što želite i trajno smršavite.

Dukan dijeta su zapravo četiri vrlo različita programa prehrane koji slijede jedan za drugim. Na početku odmah dođe do naglog gubitka kilograma, a zatim slijedi jednostavan režim realne prehrane koji sprečava povratak kilograma.

Ključni element koji povezuje sva četiri stupnja je dan u tjednu u kojem ne jedete ništa nego samo proteine. Zar to nije Atkinsov princip? Dukan dijeta je vrlo različita. Zbog velikog unosa proteina tad se treba piti 3 litre vode na dan. No treba se kloniti maslaca i ulja koji su temelji Atkinsonove dijete.

Dr. Dukan kaže da je na ideju o niskomasnoj dijeti s jednim danom u kojem se jedu samo proteini došao nakon što ga je prijatelj molio da mu osmisli prehranu za mršavljenje koja mu neće uskratiti meso.

“Rekao sam mu da u sljedećih 5 dana ne jede ništa nego proteine i pije samo vodu, a kad se vratio zamolio me da se izvaže jer misli da je njegova vaga pokvarena,” rekao je. Oboje su se šokirali vidjevši da je izgubio čak 4,5 kilograma. Čovjek je ostao na planu prehrane i sljdećih 5 dana i izgubio nešto više od 2,5 kilograma.

Sljedećih 35 godine dr. Dukan je eksperimentirao i istraživao principe prehrane kako bi usavršio diejtu koja daje dobre rezultate. “S godinama mi je postalo jasno da zbrajanje kalorija ne pomaže – naš mozak ne radi na tom principu. To zahtjeva zbrajanje, doziranje i porcije no tvroci ovakvih režima nisu uračunali da ga trebaju provoditi ljudi od krvi i mesa, puni emocija i instinkta. da oni s najvećim motivom bi mogli ovako izgubiti kilograme no većina će ih opet vratiti,” kaže dr. Dukan.

Smatra da je dr. Atkins pogriješio skinuvši tabu s masnoća što je omogućilo njihov neumjereni unos, a to je po njegovom mišljenju dugoročni zdravstveni rizik.

Kod dijete dr. Dukana bitno je što vas u trenutku kad uspješno skinete kilograme ne ostavlja same i ne prepušta inače neizbjeđnom povratu kilograma. “Liječnici smatraju da je njihov posao gotov kad smršavite no vrlo je neugodno i neetično šest mjeseci aksnije suočiti se s istim pacijentom koji je povratio stare i dobio nove kilograme. Nisam mogao odoljeti ideji da osmislim dijetu koja će trajati cijeli život,” kaže dr. Dukan.

No to je nemoguća ideja jer je hrana preveliki užitak? Na tu kartu igra dr. Dukan koji s vremenom u dijetu uvodi ključne elemente zdrave prehrane. Ovo je pažljivo osmišljeno kako bi nakon skidanja masnih rezervi spriječili osvetu koju vam namjerava priprediti metabolizam. Pratite li i naknadne faze plana doći ćete do zdravog i normalnog režima, s jednom iznimkom, morate pristati na jedan dan samo na proteinima – bez voća i povrća ili nekih drugih namirnica. Dukan preporuča četvrtak – svaki tjedan do konca života – i to je ključno za mršavljenje.

“Jedan dan na proteinima omogućit će gubitak od nekig 600 do 900 grama tjedno što će korigirati ako ponekad pretjerate drugim danima,” kaže dr. Dukan.

Dukan dijeta počinje s kratkom i oštrom fazom napada na masno tkivo u kojoj se jede samo proteini – meso, riba, jaja i nemasni mliječni proizvodi. Većina će u ovih prvih pet dana izgubiti 3 ili više kilograma. Tijekom ove prve faze nije dobro baviti se tjelovježbom.

Tijekom dijete svaki dan ćete moći uživati u ugljikohidratima u formi jedne žlice zobenih mekinja. Zobene mekinje bogate su šećeom i proteinima no najvažnija su vlakna koja apsorbiraju vodu iz želuca i dobiju 20 posto veči volumen. Ovo vam pomaže da se osjećate siti, a dobro je i za srce, zdravlje općenito i uklanjanja zatvora koji se može pojaviti u ranoj fazi dijete.

Prije dijete trebate razmisliti koja je vaša idealna težina i sukladno s tim provoditi tri, četiri, pet ili više dana prvotne faze napada – no ne više od 10 dana. Želite li smršaviti šest kilograma dva ili tri dana prvotne proteinske faze bit će dovoljna, no ako trebate smršaviti 12 ili više kilograma petodnevna faza s proteinima dat će najbolje rezultate. Za one koji trebaju skinuti oko 2 do 3 kilograma bit će dovoljno i jedan dan početne faze.

Kratkoročna proteinima bogata prehrana uklonit će višak vode iz tkiva, ugasiti apetit ( jedete li samo proteine tijelo pproizvodi stanice koje smanjuju apetit ) dok se istovremeno ne oštećuju mišići i sjaj kože. Proteini su relativno male kalorijske vrijednosti – u usporedbi s masnoćom i mnogim ugljikohodratima – a zbog kompleksne strukture teže ih je probaviti. Zbog toga ćete sagorjeti više kalorija probavljajući proteine nego bilo koju drugu hranu. Gubitak kilograma je neizbježan i brz.

Nakon jednog do 10 dana početne faze dolazimo da lakše faze. Uz proteine jede se i povrće i to koliko god želite. Obrok možete početi salatom ili juhom, zatim pojesti meso ili ribu uz prilog od ukusnog povrća.

Jednom kad dosegnete svoju željenu kilažu – ili onu koju vam prporuča plan prehrane – počinje faza konsolidacije kad se uvodi i voće, kruh, sir te hrana puna škroba poput tjestenine. Potiče vas se čak da tjedno imate dvije potpuno neogranične gozbe s alkoholom, maslacem, kruhom, čokoladom…što god volite.

Ove dvije gozbe dijeta može podnijeti, a i liječnik vam je toplo preporuča zbog psihičke stabilnosti i trajnog očuvnja kilograma.
U ovoj fazi kilogrami se ne gube ali se niti ne dobivaju.

A kad se kilogrami ustale svakog četvrtka držite se proteina i vode.

Izgubite kilograme uz najbolje dijete

Sve su dijete kratkoročnog djelovanja. No s druge strane usvojite li principe onih najboljih mogli bi postići i trajne rezultate. Samo za vas izdvojili smo najgore i najbolje među popularnim dijetama.

Prije nego vas oduševe obećanja o naglom skidanju kilograma imajte na umu da nutricionisti i medicinari odobravaju tek onaj režim prehrane koji omogućuje najveći tjedni gubitak tjelesne mase za pola do jedan kilogram.

Dokazano loše dijete zbog negativnog utjecaja na zdravlje su: 1. Dijete s visokim unosom proteina i niskim unosom ugljikohidrata (popularizirao ih je dr. Robert Atkins 1970-ih); dijete koje eliminiraju neku grupu namirnica – prehrana koja zahtjeva izbacivanje bilo koje vrste hrane poput voća, povrća, mliječnih proizvoda, mesa… lišava vas i svih hranjivih tvari koje bi s njima trebali dobiti
2. Dijete bazirane na jednoj namirnici – ovo je gore i od izbjegavanja pojedine grupe namirnica
3. Dijete koje se oslanjaju na kalorijske pakete – baziraju se na pomnom planiranju obroke s točnim brojem potrebnih kalorija koje trebate pripremiti ranije i jesti u određeno vrijeme
4. Metode čišćenja crijeva – već duže kruži trač da se prilikom dijete trebate riješiti stolice koja ostaje zalijepljena za unutrašnjost crijeva. Protiv ove pošasti navodno je najbolje piti teške laksative. No to je naravno laž – svaki liječnik će vam reći da stolica ne obljepljuje crijeva, a iako čišćenje debelog crijeva može dovesti do gubitka težine može dovesti i do dehidracije, neravnoteže elektrolita pa i do puknuća crijevne opne što može biti opasno.

Ovakvi režimi su u pravilu štetni i teško će ih podnijeti bilo tko iz “stvarnog svijeta”.

S druge strane najbolje dijete drže se principa nekih od najzdravijih kuhinja na svijetu, a to su primjerice mediteranska i japanska. Superiornost ovakvog načina prehrane autori objašnjavaju s nekoliko osnovnih hipoteza: Japanci jedu očima. Magija japanske kuhinje važan naglasak stavlja na uživanju u ljepoti servirane hrane, u hrani se uživa polako i nikada se ne jede više nego što je potrebno. Tajna je u veličini porcije. U Japanu se hrana servira u zasebnim malim posudicama, umjesto na jedno

Poznato je da je riža namirnica koja sadrži obilje složenih ugljikohidrata koji osiguravaju dulji osjećaj sitosti, a tu je i bogatstvo povrća. Autori kažu da su Japanci nacija zaluđena povrćem. Sasvim je uobičajeno da se u jednom obroku servira čak pet različitih vrsta povrća i nikome nije čudno za doručak pojesti juhu od povrća ili salatu.

U povrću uživaju i Mediteranci koji uz to imaju i obilje omega 3 kiselina iz ribe kao i Japanci te odlično maslinovo ulje.

Upozoreni ste, dijete su uglavnom loša stvar no samo za vas izdvojili smo one najbolje koje se uglavnom baziraju na načelima uz pomoć kojih trebamo trajno usvojiti bolji način prehrane i najgore koje nude tek ekspresna rješenja koja će vam dugoročno naškoditi:

Pet najboljih

1. Sonoma
S nutricionističkog stajališta, Sonoma dijeti gotovo je nemoguće naći zamjerku. Riječ je o kalifornijskoj inačici mediteranske prehrane, pa ne čudi da se posebna važnost pridaje kombiniranju pojedine hrane i kvalitetnih vina.

2. Paleolitska kuhinja
Ljudsko tijelo ne može najbolje preraditi namirnice koje su bile nepoznate prije 10.000 godina. Ako smatrate da je ova tvrdnja točna paleolitska tj. neandertalska dijeta možda je baš za vas. Zagovornici tvrde da dovodi do boljeg zdravstvenog stanja jer smanjuje rizik od mnogih suvremenih bolesti poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca. Obećava se i definitivan gubitak kilograma.

3. Jogurt dijeta
Obećava smanjenje tjelesne težine za 3 do 4 kg mjesečno bez velikih odricanja. Uz ovakav lagani ručak važno je pojesti večeru koja sadrži sve važne hranjive tvari. Osim toga, ovu dijetu ne bi trebalo provoditi dulje od mjesec dana, a najviše dva mjeseca.

4. Jedan dan hrana, drugi dan ne

Dijeta za pretile je veoma teška jer ste konstantno gladni, dok nova dijeta koja nalaže da jedete svaki drugi dan nudi lakše i učinkovitije rješenje. Potrebno je otprilike dva tjedna da se priviknete na ovakvu dijetu, nakon čega se ne osjećate gladnima onih dana kad ne jedete. Istraživanje pokazuje da je ovo najzdravije što možete napraviti za sebe.

Tijelo počinje trošiti pohranjene masnoće u tijelu, a kao rezultat izgubite više kilograma nego kad jedete samo 20 posto od normalne količine hrane jer ova dijeta na neki način vara metabolizam. Kod običnih dijeta tijelo nakon 48 do 72 sata usporava metabolizam koji ponovno pohranjuje masnoće u tijelu, a kada prestanete s dijetom i opet se normalno počnete hraniti, težina se brže vraća u tijelo jer ono misli da treba nadoknaditi izgubljeno kako bi mogao ponovno funkcionirati. S druge strane, jedenjem svaki drugi dan taj se efekt zaobilazi jer vam ova dijeta ipak dopušta da jedete normalno.

5. Montignacova dijeta
Dijeta Francuza Michela Montignaca, najupitnija je među hvaljenim dijetama, a temelji se na tzv. glikemijskom indeksu. Naime, razina šećera u krvi poraste sa svakim obrokom, nakon čega gušterača luči inzulin koji taj šećer tjera u mišiće i jetru. Međutim, neke namirnice, odnosno neke vrste škroba i bjelančevina, uzrokuju pojačan rast razine šećera u krvi, zbog čega gušterača luči više inzulina. U tom se slučaju mijenja metabolički proces: umjesto da se masnoća unesena prilikom jela sagori tijekom probave, nju suvišni inzulin zarobi i pohrani u zalihe. Zbog pojačanog lučenja inzulina razina šećera u krvi padne, zbog čega ljudi nakon obroka osjete umor te uskoro i ponovnu glad te odluče opet nešto pojesti, iako su mast iz pojedenog obroka pohranili umjesto sagorjeli.

Nedostatak Montignacove dijete je visok unos proteina i masti i relativno mali unos ugljikohidrata, što sa sobom nosi rizik za kardiovaskularni sustav. Osim toga, moguć je nedostatak određenih vitamina B skupine.

Pet najupitnijih

1. Lagerfeldova dijeta
Zbog želje da stane u elegantna uska odijela konkurentskog Diora, Karl Lagerfeld je 2001. uspio izgubiti 30 kilograma. Svoju dijetu temeljio je na uvrnutim principima.

2. Atkinsonova dijeta
Prvih 14 dana dijete unos ugljikohidrata je limitiran na ne više od 20 g dnevno. Nije dozvoljeno voće, kruh, žitarice, povrće bogato škrobom, mliječni proizvodi (izuzev sira, vrhnja i maslaca). Tijekom faze u kojoj masa počinje opadati, vrši se eksperimentiranje različitim vrstama ugljikohidrata dok se ne ustanovi koje su ‘najliberalnije’ doze koje se mogu unositi, a da se i dalje gubi na tjelesnoj masi. Tijekom posljednje faze utvrđuje se količina ugljikohidrata koju osoba može konzumirati, a da pri tome uspije zadržati svoju tjelesnu masu.

Prema dr. Atkinsu, većina osoba mora limitirati unos ugljikohidrata na ne više od 60 g dnevno. Preporuke o adekvatnom unosu ugljikohidrata formirane i prihvaćene od strane različitih renomiranih organizacija potiču dnevni unos otprilike 300 g ugljikohidrata.

3. Dijeta u zoni
Njen autor američki biokemičar Barry Sears iznio je princip unošenja 40 posto ugljikohidrata, 30 posto proteina i 30 posto masti – što je previše proteina i premalo ugljikohidrata ako se uzmu u obzir idealni omjeri koje nutricionisti preporučuju, a to su 60 posto ugljikohidrata, 15 posto proteina i 25 posto masti. Darija Vranešić kaže: “On je okrenuo u svoju korist neke biokemijske postavke da dokaže svoje teze. Njegove jelovnike smatram dosta neljudskima, jer je doručak od pet bjelanjaka definitivno previše proteina za organizam. Njegova prednost pred Atkinsovom dijetom je što potencira omega 3 masne kiseline i preporučuje puno ribe te nemasno meso.”

4. UN dijeta ili dijeta 90 dana
Takva prehrana, pod geslom smršavite uz pizzu i čokolade, temelji se na ideji da se, naprimjer, jedan dan jedu samo ugljikohidrati, a drugi samo voće. Nutricionisti upozoravaju da može izazvati kroničan deficit esencijalnih masnih kiselina, avitaminozu, opterećenje probavnih organa i štitnjače te gubitak kalcija. Nutricionistkinja Darija Vranešić kaže: “Takva dijeta nema apsolutno nikakvog pokrića i svojevrsno je maltretiranje organizma. Vrlo je nezdrava, pa i opasna, ali je u svojoj biti vrlo niskokalorična. Zapravo se samo radi o zavaravanju jer ljudi dobiju dojam da mogu sve jesti, a u biti jedu vrlo malo. Potpuno je bizarna, zbog čega je ljudima tako privlačna. Cilj joj je ljude zaigrati, tako im je lakše prihvatiti mršavljenje.”

5. Čarobna juha – juha od kupusa
Neki se kunu da je dijeta zdrava – zar kupus nije zdrav? I praktična, jer se jednostavno priprema i konzumira u hladnom ili toplom obliku. Navodno potiče metabolizam, stvara dobro raspoloženje ( mnogi se kunu u suprotno), smiruje i ublažava stres.

Montignacova dijeta

Glavno pravilo Montignacove dijete je izbjegavati šećer u svim oblicima. I dobro pazite pri kupnji jer mnoge naizgled bezazlene namirnice sadrže šećer.

Osim toga bino je izabrati dobre vrste škroba koje imaju GI 50 ili niži. U tu skupinu spadaju sirova mrkva, smeđa riža, nerafinirana basmati riža, divlja riža, špageti, kvinoa i većina mahunarki i leća.

Kuhanje može povisiti GI nekih ugljikohidrata jer razara molekularne veze pa škrob postaje probavljiviji. Najviše utječe na mrkvu, rižu, tjesteninu i krumpir. Stoga jedite kruh za doručak najmanje pet dana tjedno u sklopu obroka koji se sastoji od ugljikohidrata i bjelančevina. No uvijek birajte kruh s mnogo vlakana, od cjelovitih žitarica ili raženi, i nikad ga ne jedite sa zasićenim mastima.

Doručak

Prva vrsta doručka se sastoji od ugljikohidrata i bjelančevina, a druga od bjelančevina i masti. Prvi je bogat ugljikohidratima niskog glikemičkog indeksa pa bi tu vrstu doručka trebali najčešće jesti – barem 5 dana u tjednu. Drugi doručak je siromašan ugljikohidratima, a bogat i bjelančevinama i mastima. Ne jedite ga češće od dvaput tjedno.

Uvijek izaberite raženi kruh, kruh od nerafiniranog organskog brašna, zobene kolačiće bez šećera i žitne pahuljice od cjelovitih žitarica bez šećera. Od bjelančevina možete jesti nemastan sir, nemastan prirodni jogurt i obrano mlijeko. Tomu možete dodati džem ili marmeladu bez šećera, voće glikemičkog indeksa nižeg od 35, fruktozu ili umjetni zaslađivač. Za doručak popijte kavu bez kofeina, kavu arabicu, biljni ili voćni čaj. Kod druge varijante doručka možete jesti jaja na bilo koji način, ribu, uključujući dimljeni losos, i meso, primjerice šunku, puretinu ili piletinu. Slanina, sir i kobasica također su dozvoljene namirnice.

Ručak

Pristup ručku vrlo je sličan pristupu doručku. I ovdje postoje dvije mogućnosti. Prva vrsta ručka sastoji se od bjelančevina i masti i to bi trebala biti glavna vrsta objeda. Sadrži namirnice bogate bjelančevinama kao što su riba, meso ili jaja te ugljikohidrate čiji je GI niži od 35. Druga vrsta ručka sastoji se od ugljikohidrata bogatih vlaknima koji imaju nizak do srednji GI. Tu vrstu ručka nemojte jesti češće od tri do četiri puta tjedno, a nikada u kombinaciji sa zasićenim mastima.

Od ugljikohidrata jedite one čiji je GI niži od 35, a to su povrće poput brokule, paprike ili špinata i mahunarke niskog GI-a kao što su leća, kvinoa ili divlja riža. Od bjelančevina jedite meso, ribu, jaja i sojine proizvode kao što je tofu. Za piće uzmite vodu ili mineralnu vodu, 1 dl vina ili pjenušca ili pak 1 dl piva. Vlaknima bogati ugljikohidrati su špageti od cjelovite pšenice (po mogućnosti posluženi hladni kako bi se snizio GI), mahunarke, primjerice grah ili leća, te smeđa riža ili nerafinirana basmati riža.

Večera

Večera je gotovo ista kao ručak i daje vam dvije mogućnosti: obrok s bjelančevinama i mastima ili obrok s ugljikohidratima. To su iste smjernice koje ste dobili za ručak – jedina je razlika u tome što bi večera trebala biti lakša od ručka. Drugim riječima, obje varijante moraju sadržavati više povrća niskog GI-a, a manje masti ili ugljikohidrata nego ručak. Međutim, ako ste za ručak jeli vlaknima bogate ugljikohidrate, najbolje je za večeru jesti bjelančevine i masti kako bi vaša prehrana bila uravnotežena.

Izvor: Net.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci