Vinska Shpitza s vinarima Labinštine okupila brojne vinoljupce i vinske znalce

Zagrebački diWine Bar u suradnji s Turističkom zajednicom grada Labina protekle je subote bio domaćin nezaboravne večeri posvećenoj vinima Labinštine. Događaj je privukao pažnju brojnih predstavnika medija i zaljubljenika u vino, koji su poželjeli saznati više o vinima istočne obale Istre te istražiti okuse i mirise ove vinske mikro-regije, koja je u snažnom usponu.

Na Shpitzi se predstavilo ukupno šest vinarija labinskoga kraja – Kos, Fuhtar, Vosilla, Baćac, Juričić i Prskalo – od njih ukupno trideset i četiri koliko broji udruga Trs, koja ih okuplja s ciljem snažnijeg brendiranja ove vinske destinacije. Udrugu i vinare u uvodnom je govoru predstavio predsjednik Valter Licul, dok je direktorica Turističke zajednice grada Labina, Astrid Glavičić, prisutne pozvala da što prije dođu istražiti destinaciju Labin-Rabac, koja sve snažnije privlači goste svojom eno-gastro ponudom kao i zanimljivim vinskim manifestacijama iako je dugi niz godina bila u sjeni poznatih vinskih imena Zapadne Istre.

„Udruga vinara Labinštine Trs osnovana je prije sedam godina. Na osnivačkoj skupštini bilo nas je svega trinaest, dok danas brojimo preko trideset članova, što svjedoči o snažnom porastu vinarstva u istočnoj Istri. Svjesni smo da imamo jako dobra vina u svojim konobama – o tome, uostalom, svjedoče brojna osvojena zlata – pa želimo ohrabriti udružene vinare da ozbiljnije krenu u proizvodnju te da dodatno podižu kvalitetu vina.“ – kazao je Licul.

Astrid Glavičić, Irena Lučić i Valter Licul.

Kvalitetu Labinskih vina prepoznala je i struka, o čemu svjedoče brojna odličja s prestižnih domaćih i međunarodnih ocjenjivanja poput Decantera, Concours Mondiala, Vinistre i Vina od davnina.

Vinari Labinštine itekako su pokazali svoje vinsko umijeće. Na Vinskoj shpitzi okupljeni vinoljupci mogli su kušati mlade i odležane malvazije, terane – sorte tipične za istarski terroir, ali i nagrađivane pjenušce, vina potopljena pod morem, međunarodne sorte poput chardonnaya i merlota te sjajne muškate koji su naročito oduševili ljubitelje vina s ostatkom šećera. Divnu večer upotpunila je živa jazz glazba talentirane mlade klarinetistice Blanke Marije Car, stvarajući savršenu atmosferu za uživanje u vinima.

Vina Fuhtar iz mora.
Vina Prskalo
Vina Kos

“Vinska Shpitza je koncept sastavljen od niza malih vinskih kušaonica, koje u fokus stavljaju određenu vinsku regiju ili destinaciju. Tako, osim uživanja u vinu, posjetitelji na nenametljiv način prolaze i kroz svojevrsnu edukaciju o vinima. Naime, na tako usko fokusiranim prezentacijama, sa svega šest do osam vinara, lako je zapamtiti autohtone i tipične sorte nekog kraja, dok kroz razgovor s vinarima posjetitelji mogu saznati detaljne informacije o proizvodnji vina, uzgajanim sortama, te tradiciji vinogradarstva određenog kraja“ – pojasnila je Irena Lučić, voditeljica diWine bara i aktivna vinska promotorica.

 

Vina Baćac
Vina Juričić
Vina Vossila

Prisutni ljubitelji dobre kapljice složili su se kako je Labin, sa svojim sve boljim vinima, zaslužio veću pozornost eno-gastro scene. Ne pretjerujemo previše kada kažemo kako je Labinština nova zvijezda na – zvijezdama ionako bogatom – istarskom vinskom nebu te svakako preporučujemo posjet ovoj, za sad još pomalo skrivenoj, vinskoj destinaciji.

Sljedeća Vinska shpitza, koja u Zagreb dovodi pelješke vinare s omiljenim nam plavcima, na rasporedu je već 28. listopada.

Saznajte na vrijeme sve informacije o događanjima u diWine baru i sve traženijim vinskim eventima – pretplatite se na listu za obavijesti ili zapratite stranice na Facebooku i Instagramu.

Živjeli!

Tekst: Irena Lučić, diWine Croatia

Foto: Ognjen Karabegović, Irena Lučić

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci