Vinogradarska zbirka u Pitvama na otoku Hvaru dobila svoj stalni muzejski postav

Nakon cjelovite obnove zgrade Stare škole izgrađene davne 1903. godine i koja je dio zaštićene kulturnopovijesne cjeline mjesta Pitve u općini Jelsa, 28. veljače svečano je otvorena Vinogradarska zbirka, u  moderno uređenom muzejskom postavu, nakon nekoliko desetljeća čuvanja na zatvorenom.

Vinogradarska zbirka osnovana 1989. godine ponovno je postavljena u obnovljenoj zgradi nekadašnje osnovne škole u Pitvama. Ovaj novi muzejski prostor oblikovan je sa željom da sjedini priču o tradicijskom vinogradarstvu otoka Hvara s organoleptičkim svojstvima suvremenih hvarskih vina pa će svojoj publici uz obilazak muzeja pružati mogućnost tematskih kušanja vina.

Zbirka sadrži tradicijske alate za obradu zemlje, rad u vinogradu i konobi, opremu za proizvodnju i čuvanje vina kao i inventar tradicijske kuhinje karakteristične za drugu polovicu 19. i prvu polovicu 20. stoljeća. Izložena je i kontekstualizirana u odnosu na lokalne tipove zemlje i načine njene obrade, uzgoj i održavanje vinove loze, proizvodnju vina i organizaciju života težačke zajednice.

S obzirom na korijenite promjene tradicijskog načina obrade zemlje i proizvodnje vina, koje započinju polovicom prošlog stoljeća, a traju i danas, svojevrsni produžetak muzejskog postava napravljen je uređenjem kušaone. Naime, ova polivalentna dvorana nudi mogućnost predstavljanja budućih sabiranja građe i istraživanja, ali i aktualnosti iz vinskog svijeta, bilo putem izložbe, predavanja ili nekog drugog oblika povremenih javnih aktivnosti.

Detalj sa svečanog otvorenja Vinogradarske zbirke.

Osim toga, zgrada nekadašnje škole u Pitvama u kojoj je danas muzej vrijedan je primjer profane graditeljske baštine. Njena izgradnja započinje 1904. godine, a nastava se u njoj izvodila do 1965. godine, kada škola prestaje s radom, a pitovska djeca od tada nastavu pohađaju u obližnjoj Jelsi. Osnivanjem Spomen doma boraca NOR-a 1981., i Vinogradarske zbirke 1989. godine, ova je zgrada dobila novu – muzejsku funkciju.

Arhivska fotografija zgrade nekadašnje škole u Pitvama u kojoj se danas nalazi Muzeja općine Jelsa (foto: Muzej općine Jelsa).

Ta se prenamjena odvijala pod upravljanjem nekadašnjeg Centra za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara, ustanove pod čijim se krovom formirala muzejska djelatnost na otoku Hvaru. Danas je Vinogradarska zbirka dio Muzeja općine Jelsa, a njen novi stalni postav rezultat je obnove zgrade i zbirke uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Općine Jelsa.

Novi postav otvorio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministra zdravstva Vilija Beroša. Tom prilikom premijer Plenković istaknuo je da će Muzej kroz priču o životu hvarskog težaka, vinogradara i vinara upotpuniti kulturu i identitet otoka Hvara.

Arhivska fotografija (izvor: Muzej općine Jelsa)
Arhivska fotografija (izvor: Muzej općine Jelsa)

Premijer je istaknuo kako Hvar ima pet upisa u baštinu UNESCO-a (Starogradsko polje, hvarska čipka, procesija Za križen, klapsko pjevanje i prehrana) te da uz njih i ovaj Muzej predstavlja pravu baštinu, kulturu i identitet Hvara. Izrazio je nadu da će muzej koji „priča priču hvarskog težaka, vinogradara, vinara, praktički povijest svih naših obitelji, otočana, ne samo Hvara, nego i cijele Dalmacije i Hrvatske“, privući mnoge da posjete mjesto Pitve. Muzej u Pitvama, uz ribarsku zbirku u Vrboskoj, upotpunjuje baštinu Muzeja općine Jelsa”.

foto Šime Šurjak

Ministarstvo kulture i medija od 2009. do 2022. sustavno je financiralo obnovu zgrade Stare škole i Vinogradarsku zbirku u ukupnom iznosu od 1.309.310,51 eura (9.865.000 kuna), fumigaciju zbirke, izradu projektne dokumentacije i snimke postojećeg stanja, konstrukcijsku sanaciju zgrade te uređenje interijera.

Izvor: Muzej općine Jelsa

foto: @pha.studio

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci