Vinistra nadmašila sva očekivanja

Poreč ovog vikenda postaje glavni grad na vinskoj karti Hrvatske

Svi koji nešto znače na vinskoj sceni Hrvatske došli su u Poreč kako bi tri dana uživali u vrhunskim vinima i družili se s više od 130 izlagača.

„Vinari su puno napravili na kvaliteti, no najviše nam nedostaje prepoznatljivost u svijetu. Čekamo Zakon o vinu koji bi trebao dati smjernice, a u taj Zakon treba ugraditi strategiju koja će nas voditi ka pravom putu. Mijenjaju se trendovi, otvaraju se nova tržišta, čeka nas dug put i velika upornost“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre na zanimljivom stručnom skupu Naša iskustva: 25 godina Vinistre u hrvatskoj vinskoj priči, koji se održao nakon svečanog otvaranja najveće regionalne izložbe vina.

„Hrvatski vinari pokazali su u proteklom vremenom da je kvaliteta proizvoda rasla i to u svim regijama i da se može živjeti od proizvodnje vina. Kada pogledamo gdje smo danas – imamo krovno udruženje, internacionalno smo prisutni, napravili smo nacionalni program podrške sektoru vinara iz kojeg smo financirali i brend strategiju, angažirali smo marketinškog stručnjaka Toniyja Hodgesa, imamo krovne žigove, imamo web stranicu, imamo gotova rješenja…“, zaključila je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Idealna kombinacija – istarska vina i Zagorje na tanjuru

U bogatom popratnom dijelu slijedilo je predstavljanje knjige Đure Horvata Marketing vina u teoriji i praksi te degustacija Sljubljivanje istarskih delicija s istarskim vinima po izboru poznatih sommeliera Emila Perdeca i Krešimira Mikinca. Vina Laguna predstavila su se vertikalnom degustacijom odličnih pet berbi Malvazije od 2011. do 2017., a prvog dana Vinistre Plava Laguna Gourmet show donio je iznenađenje iz središta Hrvatskog Zagorja.

Zagorska skuta s bućinim uljem i confitiranim pačjim prsima, krem juha od kukuruza s orahovim uljem, svinjski file sous vide s vrganjima, kulisom od zelenog povrća i krekerima od raženog brašna, te kolač od sira s gelom od jagoda i mousseom od bućinom ulja i bijele čokolade, meni je kojim su se predstavili nagrađivani restoran zagorskog hotela Villa Magdalena i chef Mislav Božić. Gosti, među kojima je bilo i devet švicarskih novinara i blogera, oduševili su se naizgled nespojivim – zagorskom kuhinjom i istarskim vinima. Za vinski dio priče pobrinuli su se poznati vinari Ravallico s izvrsnim pjenušcem Brigi, Marijan Arman s mladom Malvazijom Gcru, šampionom ovogodišnje Vinistre i Muškatom bijelim, berbe 2017. te Tomaz s odležanim Teranom Barbarossa iz 2015.

Da je vino jedan od najjačih aduta Istre ponovo je potvrdila sjajna atmosfera i posjećenost na prvom danu jubilarne Vinistre.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci