Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini 2023. uz blagoslov vinograda i tradicionalnu pjesmu ‘Trsek moj zbudi se’

Sveti Vinko, đakon i mučenik iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnik je vinogradara i vinara, a njegov spomendan već se dugi niz godina obilježava u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske kao početak nove vinogradarske godine. Tako je bilo i u Svetom Ivanu Zelini u kojem se Vincekovo, blagdan Svetog Vinka proslavio na tradicionalan način. 

Domaćin proslave ove godine bila je Klet Ljubekov gaj, poznata po finoj hrani i još finoj ‘kapljici’ a koja je okružena prekrasnim vinogradom u koje je domaćin Robert Smrndić pozvao sve okupljene. Po snježnom putu prema vinogradu, okupljene je pratilo i Hrvatsko pjevačko društvo Zelina s programom o običajima za Vincekova.

Gradonačelnik Hrvoje Koščec na obilježavanju Vincekova.
Domaćin Robert Smrndić sa suprugom.

Program je vodio zabavni Borko Samec, velečasni Vlado Bogdan blagoslovio je vinograd, domaćin Robert Smrndić  odrezao je  prve rozgve s reznika, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Koščec, zalio je trsek dobrom vinskom kapljicom, a direktorica TZG Svetog Ivana Zeline, Marinka Zubčić Mubrin postavila je domaće kobasice kako bi nova vinogradarska godina bila rodna i plodna.

Vincekovo je posjetila i direktorica TZG Marinka Zubćić Mubrin

Popularni HPD Zelina obred rezidbe popratio je pjesmom „Trsek moj zbudi se“ a na kraju je pokazao i kako se pleše stari ples rajtek pored vinograda. Vinar Smrndić, u društvu svojih gostiju, zamolio je svetog Vinka, za još bolji urod u ovoj godini te zaštitu  vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Kakva će biti ova vinogradarska godina okupljeni gosti će i sami vidjeti. Naime, Smrndići su svima darovali odrezane grančice vinove koje će u toplini domova i propupati  a ti sitni ‘grozdići’  će najbolje pokazati kakva će biti ovogodišnja berba.

Nakon blagoslova vinograda i starih običaja za Vincekovo, svi posjetitelji mogli su uživati u pravom zimskom ugođaju u Kleti Ljubekov Gaj,  vinskoj okrepi uz kuhano vino, kuhane kobasice i špek koje su svi peći sami na otvorenoj vatri.

Foto:Nikola Zoko i TZ sv.Ivan Zelina

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci