Vinarija Vivoda – Spoj tradicije, kvalitete i raznovrsnosti

U Češkom domu u Zagrebu na prezentaciji pod nazivom “Vrijeme je ZA…” predstavljena je rovinjska vinarija Vivoda.

Povijesno gledajući Vivode su se doselili u Rovinj 50-ih godina prošloga stoljeća s buzetskoga dijela Ćićarije u doba kada su migracije u Istri bile velike i uobičajene. Na početku su osim neizbježne loze, u Istri kao i u Dalmaciji i velikom dijelu kontinentalne Hrvatske su se bavili vinogradarstvom, Vivode sadili povrće i voće i uzgajali stoku.

Godinama je ta široka djelatnost postajala užega obima (bili su poznati proizvođači bresaka) da bi se od 2004. u potpunosti posvetili vinogradarstvu i vinarstvu. Davor Vivoda je treća generacija od tih početaka i danas sa suprugom Suzanom vrlo uspješno vodi vinariju koja je smještena gotovo u centru Rovinja.

Vinogradi su na samo dva kilometra udaljenosti od rubova Rovinja na područjima San Ciprijana, Kalkere i Turnine. Tlo je tipična istarska crvenica na maloj nadmorskoj visini od oko 20 – 30 metara nadmorske visine.

Vinogradi i podrumi

Imaju ukupno, sa zadnjim zasađivanjem cabernet sauvignona u 2018. godini, oko 15 hektara vinograda. Najveći dio, oko 70% ,čini malvazija istarska i muškat bijeli, a od crnih sorti imaju merlot (na 2 hektara), teran i cabernet sauvignon. Također, u ponudi je i pjenušac Lucija (nazvan po kćeri) od malvazije zelenkasto žute boje, kristalne bistroće s 11% alkohola. Ukupna prosječna godišnja proizvodnja je oko 100 000 litara, od toga oko 40,000 ide u butelje. Sretna okolnost da im je podrum u središtu grada, jer im je tako omogućena odlična prodaja tijekom turističke sezone i poslije.

S podrumom su veliki planovi na obnovi i izgradnji kušaonice za 40-50 posjetitelja, planovi su izrađeni, a čeka se europska vinska omotnica. Prijašnjih godina bilo je izvoza u SAD, Austriju i Norvešku, a trajno izvoze u Srbiju i Crnu goru. Vinarija je svoju prvu veliku međunarodnu nagradu zlato na Decanteru 2022. osvojila za Sv. Euphemiju 2018. Prošla 2023. bila je izuzetno uspješna: Decanter- zlato za perjanicu kuće i izvorni suvenir grada Rovinja Sv. Euphemija 2019 (opširnije o vinu kasnije u tekstu) i srebro za svježu malvaziju 2022.

Iste godine na Concours de Mondial u našemu Poreču u konkurenciji 7504 vina iz svijeta, hrvatskih 220 od toga 150 iz Istre dobili su zlato za svježu malvaziju iz 2022.!

Kvaliteta i raznovrsnost

Od 2005. Vivodina malvazija ima oznaku IQ (Istrian quality). Prepoznatljiva vina Vivode, što smo konstatirali i u radionici, Davor radi uz stručne savjete enologa i ravnatelja Veleučilišta Rijeka-Poljoprivredni odjel u Poreču Marija Stavera.

Na predstavljanju u Češkom domu u Zagrebu pod nazivom “Vrijeme je ZA…” koje je sommelierski vodio Darko Lugarić kušali smo čak devet vina: Malvazija 2023. Malvazija 2022, Malvazija Sv. Euphemia 2019 , Rose teran 2022, Merlot 2022, Cabernet sauvignon 2021, Teran 2019, Merlot San Ciprian 2018 i Muškat bijeli 2022.

Malvazija 2022 13.5 % alkohola i 5.2 g/l kiseline je svježe, mekano, mineralno vino u dobroj kondiciji. Mirisi herbalnog karaktera s primjesom voćnosti: bagrem, bazga, trava, bijelo cvijeće, zelena jabuka, grejp, lješnjak…

Zlatnožute je boje dosta zrelije od prve mlade iz 2023. koju smo probali na početku. Vivoda naglašava da želi zadržati stilistiku u svojim svježim malvazijama. 2022. je bila sušnija godina od 2023. zato je u ovoj malvaziji naglašenija herbalnost, manje voćnost. Gastronomska preporuka je pureći file s tikvicama, šparogama, maslinovo leccino ulje.

Malvazija Sv. Euphemia 2019 14.5% alkohola i 5.9 g/L kiseline je višestruko nagrađivano vino, kao i ona iz godine ranije. Maceracija je bila od 35-40 dana u inoxu a zatim je odležalo 18 mjeseci u bačvama od 1500 i 225 litara od slavonskog hrasta. Nakon punjenja još odležava u boci prije izlaska na tržište. Vino je gusto, lijepo strukturirano izrazito intenzivnog mirisa po suhom voću, cvijeću. U ustima osjeća se punina tijela, svježe, mineralno, meko, voćno. Alkohol je visok, ali dobro uklopljen kao i tanini.

Vino je i nakon pet godina još uvijek svježe s odličnom kiselinom koja će mu dati trajnost. Grožđe je brano u starijim najboljim dijelovima vinograda. Vivoda je ovdje kupažirao vina iz različitih bačava i napravio izvrstan proizvod, što su dva puta prepoznali na Decanteru 2022. i 2023.

Gastronomska preporuka Lugarića je steak (medium) od boškarina, pire od graška i tikvice, stejkovi tune ili sabljarke, a dobro bi se uklopio i žgvacet sa pljukancima. Vino je rađeno po narudžbi grada Rovinja i danas ima status izvornog suvenira grada. Ovo vino je najskuplje u vinariji i košta 14 eura MPC.

Cabernet sauvignon 2021 13.6 i 6.2 g/L kiseline je još mlado vino iz novog vinograda posađenog 2018. s 4000 trsova. Namjera vinara je bila kupažiranje s merlotom, međutim jasno je da će mu ova sorta i samostalno dati odlično vino. Macerirano je od 10-12 dana a fokus je u igri između drva i voćnosti, ovdje dobro posloženo.

U drvetu, kombinacija tonoa 500 plus 225 litara, je bilo 12 mjeseci. Vino je rubin crvene boje, gusto, intenzivnih svježih mirisa. Osjeti se voćnost crni ribiz, šumsko voće, čak i menta, vanilija, kruh prepečenac, kakao i čokolada…Ima još vremena do pravoga vrhunca za 2-3 godine i godine trajanja poslije…Sadnja ove sorte bila je odlična odluka, po riječima vinara na prijedlog supruge Suzane. Gastronomska preporuka teleća koljenica s pireom od graška, odrezak crne slavonske svinje ili vratina. MPC 11 eura.

Probali smo još dva merlota i jedan teran, sve korektna dobro odrađena vina, a završno ću opisati pretposljednje i posljednje vino Merlot San Ciprian 2018 14.5% alkohola i 5.6 g/L koje je dobilo ime po položaju u blizini crkvice Sv.Ciprijana. Maceracija je bila dva tjedna i ponovno su kombinirane bačve od 500 i 225 litara, a ovdje se osjeti drvo. Vino je bistro, granitno crvene boje, intenzivnog mirisa, džemasto…punog je tijela i karakterno,osjete se voće i tanini, ima blagu gorčinu u after tasteu. Kao i prethodna i ovo vino ima lijepu kiselinu 5.5 a sada je u šestoj godini. Svakako, robusno vino uz koje ide jednako jaka hrana: dalmatinska pašticada sa njokima, jače kobasice, crveno meso sa žara. Za Francema je malo prejako, a Mikulanu ne smeta drvo i prija mu ovakav stil.

Muškat bijeli 2022 12.6% alkohola i 5.7 g/L kiseline je osjetljiva sorta koju se u vinogradu mora jako paziti. Najčešće ga napadaju pepelnica i trulež…Takva je bila 2023. godina, ali na njihovoj mikrolokaciji, po riječima vinara prošli su dobro. Maceracija je trajala 6-7 sati i onda je utočeno u rostfraj. Vino je poluslatko, ostatak šećera 21 gram, nježne je svijetlo zlatnožute boje. Osjeti se breskva, žuto voće općenito, a kako kaže vinar treba znati i moći tu nježnu bobicu pretočiti u čašu. Njima je uspjelo. U sljubljivanju hrane i vina jeli smo biskvit na kojemu je bilo kandiranog voća i ovo slatkasto vino. Dojam-stvoreni jedno za drugo…

Završno, bračni par Vivoda nam je pokazao da njihova vina imaju potencijala, prepoznatih vrijednosti od struke na natjecanjima i ono najvažnije da najveću količinu mogu prodati na vlastitom pragu po pristojnim cijenama.

Uskoro kad izgrade i kušaonicu bit će to reprezentativan prostor na adresi Cademia 2, Rovinj koji će svakako trebati posjetiti.

Tekst: Vjekoslav Madunić

foto: Marko Čolić

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci