Vinarija Vinketa – Odlični rezultati u kratkom vremenu

U vinogradarskom kraju kao što je Nadin uvijek se znalo u kojim kućama je najbolje vino. Među njima oduvijek su bili po riječima djeda Rade, bake Mare, oca Živka bili i Vinkete.

“Nije nam uzalud u prezimenu vino”, priča mi Vedran pred početak radionice u Češkom domu gdje smo predstavili osam vina Vinarije Vinketa.

Vinarija je smještena u Nadinu s vinogradima najvećim dijelom u nadinskom blatu, ali i u predjelu Zidine kod crkve (tu imaju plavinu i debit). Ima oko 11 000 trsova od čega je najbrojniji grenaš crni sa 8300 loza, 1600 je debita, 1100 plavine- u svome vlasništvu. Grožđe za preostale bijele dalmatinske sorte pošip, maraštinu i vugavu u podjednakim količinama oko 400 litara vina, kupuju kod svojih prvih susjeda i prate rad u tim vinogradima tijekom cijele godine. Tako da pakiraju čak jedanaest etiketa u relativno maloj godišnjoj proizvodnji od 10 000 litara vina. To su crne sorte: Plavina, Grenaš crni, Merlot, CS, Syrah i Cuvee. Bijele sorte: Debit, Maraština, Pošip i Vugava. Imaju i Rose Mara (hommage baki koja je umješno držala “četiri kantuna kuće”), napravljen od grenache noir-a ili grenaša crnog spomenutog ranije u tekstu.

Količinski, Vinkete su čak manja butik vinarija, ali po potražnji i prodaji prešli su mnogo veće vinarije. Ambicija kod Vinkete, brodostrojarskog tehničara po struci, ne nedostaje. Sredinom ljeta otvorit će restoran u neposrednoj blizini svoje lijepe kušaonice u zatvorenom i na terasi. Ništa ondje, bio sam prije godinu dana, nije megalomanski. Sve je uređeno s puno ukusa pa sam siguran da će i restoran pratiti postojeći izgled i funkcionalnost. Završetkom restorana i jesenske berbe kreću u obnovu i proširenja vinograda.

Vinarija Vinketa

Zasadit će tri bijele sorte za koje sad kupuju grožđe i dodati grka. Tako će u Nadinu nakon Škaulja i Tomislava Glavića i treći vinar ovoga kraja imati tu egzotičnu lumbardsku sortu. Time će vinarija kompletirati sve najznačajnije dalmatinske bijele sorte. Ako bude imao ambicija predlažem Vedranu još i zlataricu koja je rijetka, a nekada je rasla u mnogim dijelovima Dalmacije.

Nakon svih nadopuna ova vinarija će doći bar na duplu količinu a u plasmanu su već sada uspješni u više restorana zadarske, šibenske i splitske županije. O vinima enološki brine poznata zadarska enologinja Marina Pavlović a siguran sam da i Vedran iz berbe u berbu otkriva više tajni vlastitih vina. Njihova crna vina postižu MPC od 20 eura, a ni bijela nisu puno nižih cijena. Jednostavno, Vedran, supruga Anita, sinovi Noa i Rio te ostatak starije obitelji “drže za jedan šćap”, kako kažu u tim krajevima, a onda je samo nebo granica…

U radionici smo probali osam vina redom: Maraština 2023, Debit 2023, Pošip 2023, Vugava 2023. Rose grenaš Mara 2023, Grenaš crni 2023, Grenaš crni 2022 i Merlot 2023. Važno je napomenuti da osim Grenaša iz 22, sva ostala vina još nisu na tržištu i za ovu priliku su punjena iz bačve i nisu bila filtrirana. Upravo ta nefiltracija nam je omogućila namirišemo i okusimo ono najbolje od spomenutih sorti. Vinketa nas je izvijestio da će redom kretati u distribuciju od kraja lipnja a grenaš negdje na kraju ljeta. Neću spominjati karakteristike svih , jer bi to odnijelo puno prostora, već dva bijela i dva crna.

Započinjem sortom koja je rasprostranjenija u šibenskom kraju i skradinskom vinogorju debitom. Ta sorta je često podcijenjena najčešće zbog svog nježnog tijela a velikim dijelom je došla na loš glas u masovnim pakovanjima šibenskoga vinoploda proteklih desetljeća. Međutim to može biti lijepo, pitko vino kao što smo mi zaključili nakon kušanja. Vinkete imaju nezanemarivih 1600 panja. Debit 2023. s 12.5% alkohola i 4.6 g/L kiseline je zelenkasto žute boje, dobro strukturiran, nema gorčine na završetku, bistro unatoč nefiltriranju. nježnih mirisa bijeloga cvijeća…Puna su ga usta, a bilo je nešto više od dva mjeseca u drvu, francuski hrast. Saznali smo da u vinariji rade čak tri verzije ovoga vina.

Vjekoslav Madunić i vinar Vedran Vinketa

Ovo brano kasnije dobilo je na voćnosti a drvo se neznatno osjeti. Lugarić je konstatirao da ovakva vina cijene mnogi restorateri što je vinar potvrdio iz vlastitog iskustva a nema ga puno na tržištu. Predloženo jelo uz ovaj debit su frutti di mare a maloprodajna cijena je 12.5 eura

Pošip 2023 s 13% alkohola i 5.4 g/L je prilično gusto vino. Žućkasto zelenkaste boje, lijepe bistrine, intenzivnih mirisa na tropsko voće a kad odstoji dobit će karakteristični miris mediteranskog bilja, makije….U ustima vino je pitko, ima mineralnosti koju mu daje pjeskovito tlo u dijelu nadinskog blata. U ovom trenutku je fin, pitak ali se mora još posložiti da dobije sve karakteristike sorte. Moglo bi se reći da je već sada elegantan, nježnog tijela i izražene kiseline. Sommelier predlaže više vrsta bijele ribe sa žara (škarpina, zubatac, brancin) uz prilog bejbi mrkvica i tikvice u maslinovom ulju. Od kontinentalnih jela kravlja skuta s cvijetom soli imaslinovim uljem. Ova sorta je introducirana u nadinski kraj prije jednoga desetljeća a sada je imaju i mnogi drugi vinari širega zadarskog vinskog areala.

Grenache noir 2022 16.1% alkohola i 5.1g/L kiseline je lijepe rubin crvene boje , jakog alkohola koji je dobro integriran kao i tanini. Osjeti se intenzivan miris šumskog voća, kupina, jagoda…U ustima vino je slasno, voćno, s dobrom strukturom visoki alkohol nije posebno izražen. Gastronomska preporuka: punjeni lungić sa suhim šljivama i tamni umak uz rezance. Pečena teletina pod pekom ili u rerni, pašticada s njokima. Vino koje je uz sva prethodna korektna, dobra i poželjna kod mene ostavilo najjači dojam.

Merlot 2023 14% alkohola i 5.6 g/L kiseline je vino rubin crvene boje, gusto, intenzivnog voćnog karaktera (malina, šljiva, kupina, drvo, duhan, ukuhani kompot ili pekmez od šljiva). Grožđe je brano krajem rujna fermentiralo je na otvorenom u velikoj kaci pri temperaturi od 28 stupnjeva. Nakon tjedan dana fermentacija je prestala i postojala je bojazan da će ostati slatko. Međutim uz trud enologinje fermentiralo je oko Božića i danas imamo lijepo strukturirano vino. Također osjetni alkohol ne smeta i ovo vino ide na tržište za tri mjeseca. I za ovo i druga crna vina šteta je da izlaze nakon godinu dana odnosno bilo bi dobro sačuvati dio asortimana još godinu, dvije bar…Također se to odnosi i na lijepa bijela vina.

Na kraju bih rekao da je vinar koji je zapravo profesionalno na tržište izišao 2024. kada je preuzeo OPG od svoga oca u kratkom vremenu postigao vrlo dobre rezultate i odlično se pozicionirao na tržištu. Međutim sada više nema stajanja vinarski je “bicikl uzjahan” i mora se vrtjeti pedale…U punoj vjeri sam da će Vinketa sa svojima već do kraja desetljeća biti među prvih pet vinara cijeloga zadarskog vinskog područja. A vjerujte mi konkurencija samo u Nadinu je ogromna.

Završno još saznali smo od Vinkete, inače tajnika Udruge vinara zadarske županije (njih 34) da pripremaju posebnu flašu i markicu s natpisom Zadarska Maraština. Krenuli su s niskom ljestvicom bodova ali ona za 2-3 godine može značajno porasti i brendirati ovo lijepo dalmatinsko vino. Želim im sve najbolje u toj novoj vinarskoj priči…

Tekst: Vjekoslav Madunić

foto: Marko Čolić i privatni arhiv vinarije Vinketa

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci