Vinarija Rak – spoj tradicije, ljubavi prema vinu i velikog truda

Kad se spoje obiteljska tradicija, ljubav prema vinu i vinarstvu uz dodatak velikog truda i znanja, jedino što se može očekivati su kvalitetna i vrhunska vina.

Vina o kojima danas pišemo dolaze iz malog mjesta u Šibenskom kraju, točnije Dubrave kod Šibenika. Obitelj Rak svoju je vinsku priču započela još davne 1960. godine i njeguje je i dan danas. Nema sumnje kako je riječ o ogromnom trudu koji bez ljubavi prema vinu ne bi bio moguć. No, kako smo već napisali, kad se sve to spoji, rezultat je itekako vidljiv. Mi smo imali to zadovoljstvo da možemo posjetiti obitelj Rak (hvala G.E.T. Reportu 🙂 ) i uvjeriti se u sve ovo što smo do sada napisali, ali i puno više od toga.

Ante i Andro Rak

Vinarija Rak bavi se proizvodnjom grožđa i vina na šibenskom području u specifičnom podneblju lokalnog zaleđa. Posebnost ove vinarije je uzgoj i proizvodnja vina dviju autohtonih sorti: Babića i Maraštine. Važno je istaknuti kako od sorte Babić proizvode i Opolo. Kontinuirano prateći trendove u proizvodnji vina i kako bi se postigla njegova što bolja kvaliteta, Vinarija Rak koristi najsuvremenije procese i opremu.

Proizvodni pogon vinarije Rak sa suvremenom opremom za obradu grožđa i proizvodnju vina ima kapacitet obrade velike količine grožđa prema najsuvremenijim metodama kao rezultat kontinuiranog ulaganja u nove tehnologije, od početne faze do buteljiranja. Vina se čuvaju u podrumu vinarije u hrastovim bačvama gdje se odrađuje kvalitetno višegodišnje odležavanje vina. Naravno, u sklopu vinarije postoji i kušaonica vina. Obitelj Rak njeguje i tradiciju uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja.

Uređeno u tradicionalnom duhu, ovo obiteljsko gospodarstvo nudi i kušaonicu njihovih gastronomskih specijaliteta. U ugodnom domaćem ambijentu možete kušati specijalitet kuće – janjetinu ispod peke, domaće sireve, masline i mnoga ostala jela šibenskog kraja. Ugodni domaćini omogućit će Vam da se osjećate baš kao u svom domu.


Ružičasto vino, Rose vino ili u ovom kraju poznatije kao opol, vino je koje se pravi od crnog grožđa pa se tako Rose Rak pravi od sorte Babić. Riječ je o svježem i voćnom vinu, laganije strukture, ali izrazito profinjenom. Babić je autohtona sorta šibenskog području.

Babić vinarije Rak vrhunske je kvalitete. Domaćini će Vam preporučiti ovo vino uz meso na žaru, začinjenu hranu, divljač, jaki ovčji sir i slično.

Maraština također se smatra se autohtonom sortom i rasprostranjena je u cijeloj vinogradarskoj regiji primorske Hrvatske. Maraština obitelji Rak vrhunska su vina, snažna, zelenkastožute, odnosno zlatnožute do slamnate boje. U njima ćete osjetiti prevladavajuće arome zrelog voća i meda. Ovo vino poslužuje se rashlađeno na 10°C uz bijelo meso (može i sa žara) i oboritu ribu.

Važno je istaknuti kako je potvrda kvalitete vina Rak i ta što se mogu kušati u eminentnim restoranima, kao što je na primjer restoran Pelegrini u Šibeniku, koji je nositelj Michelinove zvjezdice.

Sin Andro i otac Rade Rak na ovogodišnjem festivalu PinkDay

Ugodno druženje na obiteljskom gospodarstvu uveličali su nam Rade Rak i njegovi sinovi Ante i Andro te im veliko hvala na gostoprimstvu.

Naša je preporuka da svakako posjetite ovo malo gospodarstvo i uživate u velikim plodovima njihova rada…

Dubrava kraj Šibenika neka Vam bude u planu za sljedeći izlet 🙂

foto: Tonka Hohnjechttp://www.vina-rak.hr/hr

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci