Kuhana riba (lešo)

Pripremanje ribe na lešo nije tako zahtjevno, ali opet treba pripaziti na neke sitnice i ukusan obrok je zagarantiran. Uz kuhanu ribu možemo poslužiti prilog po želji; kuhanu blitvu ili kuhani krumpir, blitvu s krumpirima na dalmatinski, kuhanu raštiku ili čak i povrće sa žara. Uz neizostavan svježi kruh, poslužite i neku laganu salatu, radič, matovilac ili rukolu. Ako poslužujete vino, njegov izbor ovisi o vrsti ribe koja je kuhana.

za 3 – 4 osobe

1,5 kg ribe (orada, brancin, škarpina, škrap ili neka veća kvalitetnija riba)

0,15 l maslinovog ulja

0,15 kg mrkve

0,1 kg crvenog luka

1 češanj češnjaka

1 vezica peršina

sol, papar u zrnu

1/2 limuna

Nakon što očistimo ribu stavimo je na tanjur, podlijemo je s malo maslinovog ulja, pokrijemo je i stavimo u hladnjak na 30 minuta. Za to vrijeme pripremimo povrće i zakuhamo vodu u kojoj ćemo je kuhati.  Riba u posudi treba biti sva pod vodom i ispružena, najbolje za to je neka vrsta pekača, i u nju stavimo očišćeno i narezano povrće te je začinimo. Nakon što malo odstoji, ribu stavimo u vruću vodu i smanjimo vatru da lagano kuha te poklopimo. Za vrijeme dok kuha pripremimo prilog po želji (kuhani krumpiri, blitva ili blitva na dalmatinski, kuhana raštika, povrće sa žara) i narežemo peršin na sitno. Riba će biti kuhana kada joj se leđna peraja lagano odvaja od tijela. Kuhanu ribu poslužimo prelijevajući je s još malo maslinovog ulja i posipavajući je sa sitno rezanim peršinom. U tekućinu u kojoj se riba kuhala, možemo dodati malo riže ili sitnijeg tijesta, pa je poslužimo prije ribe.

NAPOMENA:

Ako imamo smrznutu ribu, najprije je moramo otopiti tako da je položimo u hladnu vodu s dodatkom morske soli. Kada se otopi dalje radimo po receptu koji je gore naveden.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci