U studenome najviše poskupio šećer – Pad cijena žitarica usporio rast poskupljenja hrane

Cijene hrane bile su gotovo nepromijenjene u studenome budući da je pad cijena žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda neutralizirao poskupljenje uljarica i šećera, izvijestila je agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u studenome u prosjeku 135,7 bodova i bio je manji za 0,2 boda nego u listopadu. Cijene su također gotovo izjednačene s razinom u studenome 2021. godine, prenosi HRT.

Kako se navodi, najviše su u studenome pojeftinile žitarice, za 1,3 posto u odnosu na listopad, a u stopu ih prate mlijeko i mliječni proizvodi, s cijenama nižim za 1,2 posto. Pšenica i kukuruz pojeftinili su za 2,8 odnosno 1,7 posto u odnosu na listopad, dijelom zahvaljujući produljenju sporazuma o izvozu iz crnomorske regije.

foto: Gric Gric

Uteg cijenama mlijeka i mliječnih proizvoda bila je slabija potražnja za maslacem, obranim i punomasnim mlijekom u prahu. Pojeftinilo je i meso, za 0,9 posto. Kako se navodi u izvjšću, uljarice su poskupjele 2,3 posto, prekinuvši sedmomjesečno razdoblje pada cijena pod utjecajem viših cijena palminog i sojinog ulja.

U studenome je najviše poskupio šećer, za 5,2 posto u odnosu na listopad, zbog vala kupnji i tijesne opskrbe povezane se kašnjenjem žetve u ključnim proizvođačima i smanjenim izvoznim kvotama u Indiji, prenosi HRT.

Izvor: HRT

Foto: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci