Mini sirana Pomper – Zajedništvo kao ključ uspjeha za vrhunske mliječne proizvode

Volite li mliječne proizvode onda svakako morate kušati one Mini sirane Pomper! Svježi sir, polutvrdi, dimljeni, škripavac, jogurt i mlijeko te mnogi drugi mliječni proizvodi jednostavno će vas oduševiti!

Ivica Pomper je sa suprugom Jasminom 2013. godine od majke Marije i oca Željka preuzeo vođenje sirane, no u poslove u Mini sirani Pomper koja se nalazi u Kračevcu u općini Visoko uključena je cijela obitelj. Čim dođete u ovu siranu i upoznate ovu vrijednu, zajedništvo je ono što prvo osjetite. Upravo je to njihova najveća snaga.

Od zore, kad počinje mužnja 38 krava pa sve do kasnih večernjih sati kad se Ivica vraća s dostava proizvoda ili sajmova, obitelj Pomper marljivo radi i proizvodi vrhunske mliječne proizvode. I tako 365 dana u godini bez godišnjeg odmora.

No kad voliš ono što radiš, uz podršku obitelji, znanje i trud, sve se može. Rezultati su onda itekako vidljivi. Danas proizvode ove mini sirane kupuju brojni kupci iz gotovo cijele Hrvatske.

Od nedavno se njihovi proizvodi mogu kupiti i u Rijeci, već dugi niz godina imaju prodajno mjesto na tržnici u zagrebačkom Studentskom gradu u Dubravi, a česti su gosti i na raznim sajmova diljem Hrvatske, kao što je veliki Benkovački sajam ili primjerice Eko sajam u Westgate City-iju u Zaprešiću.

Ivica i majka Marija Pomper

“Sve je počelo 2002. godine i tada se naš OPG isključivo bavio proizvodnjom mlijeka, no zbog slabe otkupne cijene mlijeka taj se posao pokazao neisplativim i rodila se ideja o sirani”, pojasnila nam je gospođa Marija Pomper te dodala kako danas ukupno imaju 55 krava, od čega je muznih 38. Dnevno se proizvede 400 – 500 litara mlijeka, 60 kg svježeg sira te 20 litara vrhnja.

Pogledajte video prilog o Mini sirani Pomper:

EU poticaji za novu opremu

Ivica je oduvijek bio uz roditelje i pomagao sve što je trebalo. Ljubav prema ovom poslu rođena je od djetinjstva. “Želio sam nastaviti tu obiteljsku tradiciju, ali je i podići na jedan viši nivo. Uz pomoć supruge, ali i cijele obitelji, u tome smo i uspjeli. Tako je otvorena naša sirana, prva u općini Visoko. Prvotno smo se bavili proizvodnjom mlijeka, no to je jednostavno postalo neisplativo. Odlučili smo se za proizvodnju sireva i ostalih mliječnih proizvoda i danas sam izrazito sretan zbog te odluke”, rekao nam je Ivica.

No kako nisu imali dovoljno vlastitih financijskih sredstava, odlučio se i za poticaje, te mu je preko mjere 6.1.1. Ruralnog razvoja odobreno 372.000 kuna što je uloženo u novu opremu za mini siranu. Tako su kupili kotao za kuhanje mlijeka, laktofriz i ostale elemente potrebne za siranu, napravili su zrionu sireva, ali i kupili nove krave i junice.

Oprema za novu mini siranu kupljena je preko mjere 6.1.1. Ruralnog razvoja

“Poticaji su nam označili veliku prekretnicu u poslovanju. Uložili smo i svoja sredstva, no bez tih sredstava nikako ne bi mogli realizirati mini siranu. Razmišljamo i o novim investicijama, prvenstveno novoj štali na drugoj lokaciji za koju trenutno čekamo građevinsku dozvolu”, pojasnio nam je Ivica.

Obitelj Pomper u ponudi ima gotovo sve mliječne proizvode: svježe mlijeko, sir, vrhnje, jogurt, svježi dimljeni sir i suhi na zraku, ali i neke posebnije sireve kao što je sir s tucanom ljutom paprikom, origanom, češnjakom ili paprom.

Zajedništvo kao ključ uspjeha

Brojna obitelj Pomper uvijek je na okupu. Divno je vidjeti da baš svi podjednako sudjeluju u poslovima. Možda su posljednjih godina Ivičini roditelji malo pošteđeni težih poslova, no zato su tu mlade snage koje potegnu kad god treba. Tako u svemu pomažu i Ivičin brat Siniša i njegova supruga Kristina, ali i sva djeca, od najmanjih trogodišnjaka koji odmah kad se probude skoknu u štalu po šalicu mlijeka pa sve do tinejdžera.

I najmlađi članovi obitelji pomažu u ispaši (foto: privatni album obitelji Pomper)
Marija i Željko Pomper

Ovdje je ponekad potrebno i prije zore pa sve do ponoći – raditi.  Bitno je naglasiti da kad se nešto radi s velikom ljubavlju i podrškom obitelji i prijatelja, sve je lakše. Ivica je u konačnici preuzeo na sebe veliku obvezu i dnevna zaduženja: od same proizvodnje sireva, mužnje, dostave pa sve do sudjelovanja na sajmovima i festivalima. Kako nam i sam kaže, ponekad je vrlo teško i naporno, no to je ono što voli raditi i što ga raduje.

S novim planovima za budućnost, trudom i znanjem, za ovu malu mini siranu još ćemo itekako čuti. Ako još niste kušali njihove proizvode, znate što Vam je činiti! 🙂

Dobar tek!

I kupujte domaće proizvode. 😉

tekst/foto: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

video: produkcija Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci